Cand se Stropesc Gutuii si Ce Schema de Tratament sa Aplici?
Perioada de toamna e calda si plina de energie pentru majoritatea fructelor si pomilor fructiferi. Fructele de gutui au nevoie de ingrijire speciala in aceasta perioada si trebuie protejate in primul rand de daunatori, de boli si de infestari cu ajutorul unor tratamente periodice. In randurile ce urmeaza, vom explica cand se stropesc gutuii si ce schema de tratament trebuie sa folosim pentru a trece cu bine peste sezonul toamna-iarna.
Cand Primim Soiuri de Gutui si Ce Tratament Este Necesar?
Gutuile necesita tratamente de prevenire si de combatere a daunatorilor si bolilor, in functie de patologiile care apar din cauza predispozitiilor minerale fiecarui tip de sol in parte. In general, tratamentele se fac in doua perioade principale ale plantei: in prima parte a starii de vegetatie si in partea de sfarsit a acesteia.
Primul tratament se face de regula in primele zile ale lunii martie, la inceputul starii de vegetatie. Obligația tratamentului este asigurată de o aprobare a Reglementului (CE) nr. 889/2008, ce prescrie, ca regula generală, efectuarea unui prim tratament cu insecticid si fungicid înainte de inceperea flirtatii. Este foarte important ca inaintea fiecarei aplicari sa se cunoasca defectul pe care il tratezi pentru ca tratamentul sa poata fi folosit in mod corespunzator.
In ceea ce priveste tratamentul de la sfarsitul starii de vegetatie, este recomandat sa se aplice mai multe tratamente cu o interval de aproximativ o saptamana intre tratamente, de regula incepand cu sfarsitul lunii august. Acest tratament poate ajuta la prevenirea bolilor si daunatorilor care se inmultesc in aceasta perioada, precum si la prevenirea pierderii produselor necesare unei recolte de calitate in urmatorul sezon.
Organismele de control vor efectua controale periodice si, prin urmare, este recomandat ca tratarea sa fie efectuata de un agricultor instruit profesional sau cu ajutorul unui inginer agricol.
Care Este Cele Mai Eficiente Schema de Stropire a Gutuilor?
Pentru a obtine cea mai buna protecție impotriva daunatorilor, bolilor si infestarii, se recomandă aplicarea unei scheme de tratamente adecvate pentru fiecare specie de fructe. Insa, de regula, incepand cu luna martie si pana in luna noiembrie, există cateva tratamente comune care pot fi aplicate in majoritatea cazurilor.
Iata mai jos cateva dintre cele mai des folosite tratamente pentru gutui:
-
Sulful: se foloseste pentru a previn primul carpofor format si atacul de boli si daunatori, si se recomanda mai ales la inceputul sezonului.
-
Oxiclorena: unul dintre cele maiputernice tratamente insecticide, cu efect de 3 saptamani.
-
Cobaltitul: este o metoda excelenta pentru a preveni pagubele cauzate de mucegai.
-
Captanul: actioneaza ca un fungicid si insecticid si poate fi folosit in orice moment al vegetatiei.
-
Nistatina: folosita pentru a combate infestarile cu ciuperci, se recomanda sa se foloseasca de 3 ori pe parcursul sezonului.
-
Tratamentele ecologice si ecogestionate: ca sa preintampini aparitia bolilor si a daunatorilor, poti folosi tratamente ecologice si ecogestionate.
Neintari Tamponate si Care Sunt Beneficiile Aplicarii Acestora?
O alta metoda simpla si eficienta pentru a preveni bolile este cea numita "neintari tamponate". Acest tratament se aplica la inceputul verii, in lunile iunie si iulie, si consta intr-o stropire precoce a pomilor in curs de inflorire.
Cel mai important beneficiul al aplicarii acestei metode consta in prevenirea bolilor si a daunatorilor, folosind un tratament atat preventiv cat si curativ. Acest lucru se intampla datorita nebulizarii produselor fungicide si a insecticidelor, ceea ce ofera protectie sporita si modernizare a tratamentelor folosite.
Neintarile tamponate se folosesc in mod regulat in majoritatea tratamentelor de protectie, permitand astfel un control timpuriu si eficient al majoritatii parazitilor si bolilor. Acest tratament poate fi facut impreuna cu aplicarea pesticidelor si a fungicidelor, in timp ce insectele si bacteriile sunt sensibile la produsul folosit.
Cum Sa Am Grija Pentru a Preveni Infectiile?
In afara tratamentelor descrise mai sus, exista si alte moduri pentru a preveni infectiile care pot afecta fructele de gutui, cum ar fi prevenirea si eliminarea produselor contaminate.
Sfaturi Practice:
• Evitati plimbarile in zonele unde s-au tratat fructele cu substante chimice.
• Asigurati-va mereu ca aveti imbracaminte adecvata, pantofi etansi si manusi atunci cand tratati pomii cu substante chimice.
• Aveti grija sa respectati intocmai temperaturile de aplicare a substantelor, precum si dozele. Acest lucru poate ajuta la obtinerea rezultatelor dorite si la prevenirea efectelor secundare neplacute.
• Recurgeti la tratarea preventiva si nu asteptati sa apara boli si daunatori.
• Respectati un program de irigare si fertilizare pentru a preveni stresul pozitional si a assigura nutritia corespunzatoare pomilor fructiferi.
• Nu uitati sa stergeti lamelele cu un mop si o cantitate mica de alcool dupa fiecare taiere de trunchiuri sau ramuri, pentru a preveni aparitia infectiilor.
• Evitati sa taie trunchiuri sau ramuri in perioadele cand temperatura este foarte mare.
• Respectati aceleasi reguli de curatare si taiere atunci cand ingrijiti un pom infestat cu daunatori.
• Respectati regulile de stropire. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa aplicati tratamente dupa cald