Cand Se Planteaza Zmeura in Gradina?

Atunci cand vine vorba de gradina ta, unul dintre cele mai delicioase fructe sezoniere pe care le poti adauga sunt zmeurile. Planta de zmeura este una dintre cele mai ușor de întreținut plante, dar trebuie să te asiguri că ești la timp cu totul, de la plantare, până la recoltare. Așadar, când este cel mai bun moment pentru a planta zmeuri în gradina ta? Răspunsul este anotimpul Primăvară-Vară.

Iata, in continuare, cateva sfaturi importante si criterii de luat in considerare pentru cand se planteaza zmeura in gradina, in cea mai potrivita perioada:

1 Alegerea Soiului Potrivit

Primele lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a planta zmeuri, este sa alegi soiul potrivit pentru domeniul tău. Cu cât folosesti un soi de zmeură mare și suculent, cu atât planta ta va fi mai productivă și va da mai multe floricele și fructe la fiecare recoltare. Pentru a te asigura că primesti fructe de calitate pe o perioadă indelungata, trebuie sa atasezi la soiul ales, si răsadurile solduri.

2 Plantarea La Timp

Chiar daca zmeurile sunt destul de rezistente, trebuie sa iti amintesti ca ele insa trebuie plantate la timp pentru a obtine cea mai buna recolta. In caz contrar, poate sa se intample ca plantele sa se inmoaie, sa se dezvolte mai greu sau sa se raceasca si sa se usuce prea curand. Pentru a obtine cea mai potrivita perioada pentru plantare, trebuie sa iei in considerare clima si conditiile din zona ta si sa urmaresti calendarul tau de gradinarit pentru a te asigura ca te bucuri de o recolta bogata.

3 Motivul Plantarii

Înainte de a planta zmeuri în gradina ta, trebuie să te asiguri că esti constient de motivul pentru care te preocupa aceasta activitate. Plantarea zmeurilor nu trebuie facuta intamplator, fara gandire prealabila. Este nevoie de stabilirea clar a motivului pentru care vrei sa devii cultivator de zmeura, intrucat plantele sale vor trebui îngrijite constant pentru a produce fructe de cea mai înalta calitate.

4 Pregatirea Spatiului

Dupa ce ai ales soiul potrivit pentru domeniul tau si ai stabilit motivul pentru care vei cultiva zmeura, este momentul sa pregatesti spatiul pentru a se potrivi optim recoltarii. Spatiul necesită o scurta pregătire, antrenând de la grădinăritul terenului, tocarea copacilor și eliminarea uscatului, poziționarea corecta a plantelor si crearea cadrului perfect pentru curatarea solului și fertilizarea acestuia.

5 Plantarea Corecta

După ce ai pregătit spatiul potrivit pentru a planta zmeuri, este momentul sa-ti treci la pruncul mare. Plantarea corecta a zmeurilor se face în mod special, in functie de soiul pe care il alegi. Unele soiuri de zmeură, ca de exemplu soiurile Colt, se plantează în 1 singur rând, fără a fi împrăștiate peste toată suprafața terenului, cu distanța recomandată intre plante fiind de 20-25 cm si la o adâncime de 25 cm. In cazul soiurilor mai largi, cum ar fi Rabbiteye, plantarea se face la aproximativ 30 cm, cu 30-50 cm intre rânduri.

6 Fertilizarea

Fertilizarea are grija ca plantele sa optimizeze recolta si sa obtina cele mai bune rezultate. Este indicat sa folosesti o fertilizare cu azot, dar trebuie sa fii atent sa nu supradormiti plantele cu acest element. Utilizarea unui nivel prea ridicat de azot poate sa aduca suferinte plantelor tale. Este recomandat sa aplici acest element dupa ce fructele au aparut, pentru a le intari mai tarziu.

7 Ingrijirea Zilnica

Ingrijirea zilnica a plantelor de zmeura este un factor important pentru a obtine cea mai buna recolta. Acestea necesita periaj regulat, udare corecta si stergerea frunzelor damagede sau moarte pentru a evita sa devina cele mai vulnerabile puncte de atac pentru paraziti si daunatori. Odata cu inmultirea florilor si fructelor, este esential sa se faca taieri de primavara, potrivit tipului tau de soi, pentru a se asigura verticalitatea si a se reduce infestarea cu fungii sau boli, rezultate ca urmare a conditiilor meteo.

8 Recoltarea

Recoltarea poate sa aiba loc atunci cand fructele sunt o culoare rosie stralucitoare si au un gust dulce. Elementul cheie este sa le lasi pe toate pana se maturizeaza, pentru ca unele soiuri de zmeura, cum ar fi soiurile Glosovski sau Rode Bick, se matureaza dupa cateva saptamani.

9 Aminteste-ti

Cand se planteaza zmeura in gradina, e bine sa tii minte anumite aspecte:

  • Alegerea unui soi potrivit pentru domeniul tau;
  • Plantarea la timp si in perioada optima;
  • Intelegerea motivului pentru care iti cultivi planta;
  • Pregatirea spatiului;
  • Plantarea corecta;
  • Fertilizarea;
  • Ingrijirea zilnica;
  • Recoltarea la momentul corect;

Cu bune ingrijiri si tratamente periodice, zmeurile crescute in gradinile personale pot deveni parte dintr-o experienta memorabila. Asa ca, urmeaza-ti visul si fii un cultivator de zmeura de succes!