Paulownia este un arbore cu flori care a devenit destul de popular in ultimii ani, deoarece are multe beneficii pentru cei care doresc sa-l planteze. Acest arbore inalt si suplu creste rapid, consuma multa energie solara si absoarbe o mare cantitate de apa din sol. De asemenea, are o influenta pozitiva asupra altor plante din jurul lui, ceea ce face ca alegerea lui Paulownia sa fie foarte buna pentru un mediu mai curat si mai sanatos. Insa, plantarea acestui arbore trebuie facuta corect, in special in tarile noastre in care sezonul prea rece necesita anumite masuri speciale. De aceea, in acest articol vom discuta despre momentul ideal pentru plantare, cei mai buni pasi de urmat si cum se poate face totul in mod corect.

Ce este Paulownia?

Paulownia este un arbore de dimensiuni mari, devenit foarte popular in ultimii ani. El creste in tari din Asia si America Centrala si de Sud si, in prezent, se poate gasi si in Europe. Arborele are o crestere rapida si are si un nivel ridicat de carbon, ceea ce face ca Paulownia sa produca, de asemenea, o cantitate semnificativa de oxigen, mai mult decat cele mai multe alte specii.

Arborele se asociaza cu norocul si prosperitatea in vechile traditii chineze si poate creste la inaltimea de 30 de metri in timpul primilor ani de la plantare. Frunzele sale de culoare verde, stufoase sunt spectaculoase si atrag multe animale care se folosesc de ele pentru a se ascunde si a-si depune ouale.

Arborele poate fi folosit pentru agricultura, dar si pentru produse utile, cum ar fi hartie, vase, scaune, masini si chiar medicamente. Din acest motiv, pepiniera de Paulownia de pe taramurile noastre devine tot mai populara, atat pentru a face agricultura, cat si pentru a crea produse hand-made si handmade.

Cand e cel mai potrivit moment pentru a planta Paulownia?

Cand vine vorba despre momentul ideal pentru a planta Paulownia, posibilitatile sunt multiple. Daca ai deja un arbore adult si-l transplantezi in gradina ta, cel mai bun moment pentru a face acest lucru este toamna, dupa ce talpile de frunze s-au uscat. Se poate planta si primavara devreme, atunci cand pamantul inca nu se incalzeste prea mult. Daca Paulownia este un butas sau un arbust tanar, acesta poate fi amplasat oricand in timpul anului, intre lunile martie si septembrie.

Pe langa cel mai potrivit moment pentru plantare, trebuie sa ai in vedere si alti factori, cum ar fi gradina ta si terenul pe care planifici sa-l fruiti. Este important sa selectezi o locatie adecvata, in care sa oferi arborelui Paulownia lumina naturala, caldura si aer si sa te asiguri ca solul prezinta conditiile ideale pentru crestere.

Pasii de urmat inainte de plantarea Paulowniei

Inainte de a planta Paulownia, trebuie sa urmezi anumiti pasi care sa te ajute sa obtii cele mai bune rezultate. Iata mai jos ce recomandari ar trebui sa urmezi:

 1. Selecteaza o locatie adecvata unde sa plantezi Paulownia. Ar trebui sa fie un loc insorit, ferit de astfel de elemente naturale cum ar fi ventul puternic, primul soare in tihna si inundatiile.

 2. Analizeaza solul si vezi daca prezinta conditii bune pentru cresterea Paulowniei. Daca acesta are un grad scazut de umiditate sau nu este suficient de bun, adauga anumite materiale adecvate fabricate din materiale reciclabile, cum ar fi plantele morte, frunzele sau gunoiul de alimente.

 3. Testeaza umiditatea solului inainte de a planta Paulownia. Pentru aceasta poti utiliza un umidometru si incearca sa pastrezi gradul de umiditate la 80%.

 4. In cazul in care decizi sa achizitionezi o Paulownia tanara, asigura-te ca aceasta provine de la o pepiniera de incredere. O pepiniera adecvata va asigura cea mai buna calitate a arborelui.

 5. Dupa ce ai selectat arborele, trebuie sa-i pregatesti gaura in sol pentru a-l planta. Pauza trebuie sa fie destul de adanca pentru a se asigura ca radacinile vor sta intr-un teren stabil. De asemenea, trebuie sa adaugi pamant pe radacina pentru a se asigura ca aceasta va fi ferita de schimbarile extreme de temperatura.

 6. Inainte de a spera sa obtii rezultate extraordinare, trebuie sa-ti pregatesti planta pentru sezonul rece. Trebuie sa adaugi mulci pe pamantul din jurul radacinilor si sa plantezi plantele de protectie, ca si gentiana asclepiade si papadie, care protejeaza Paulownia de gerul prea rece.

Cum se poate intretine Paulownia in mod corect?

Un Paulownia bine intretinut poate creste frumos si poate fi folosit pentru agricultura dar si pentru produsele utile, cum ar fi hartia, masinile sau vasele. Iata, mai jos, cum se poate intretine corect un Paulownia:

 • Acorda importanta udarilor, trebuie sa te asiguri ca Paulownia este udata periodic. Acest lucru este important mai ales in sezonul cald, cand sezonului de seceta poate afecta plantele.

 • Pregateste gradina ta inainte de venirea primaverii. Inainte de a adauga noi butasi sau arbori, trebuie sa cureti solul si sa-l ingrijesti cu atentie.

 • Inlocuieste solul in care se afla Paulownia daca acesta prezinta semne de oboseala.

 • Taie frunzele de folie si interior sub forma de jumbo. Taierea frunzelor va oferi Paulowniei luminii si aer in plus si, astfel, va accelera cresterea.

 • Aplica elemente nutritive sau ingrasamant in sol pentru a ajuta Paulownia sa se dezvolte mai bine.

Introducerea Paulowniei in gradina ta poate fi un lucru minunat, deoarece planta aceasta poate fi folosita pentru produse hand-made si pentru alte scopuri. Totusi, ceea ce trebuie sa retii este ca Paulownia poate creste frumos si sanatos doar daca este plantat si intretinut corect. De aceea, este