Plantarea iederei este momentul in care puteti merge pe un stil de gradina de care sa va bucurati ani de zile. Dar, pentru a obtine rezultatele pe care vi le doriti, este important sa cunoasteti aspectele importante ale plantarii si ingrijirii iederei.
Acest articol va ofera tot ce aveti nevoie pentru a avea succes cu iederea pe care o plantati. Este important sa tineti cont ca desi iedera poate rezista timp indelungat, poate trece prin perioade dificile daca nu este ingrijita corespunzator.
Introducere:
Iedera este un adaos popular pentru gradini, atat din cauza bogatiei de culori si a frunzelor sale frumoase, cat si pentru proprietatile sale de a decora portiuni verticale. Chiar si amatorii in gradinarit pot sa ii ofere iederei o ingrijire si o atentie adecvate.
In cazul in care v-ati hotarat sa plantati iedera sau sunteti hotarati sa va indragostiti de ea, acest articol este cea mai buna resursa pentru a va uita de cum sa cresteti iedera.
Ce este iedera si de ce este cu adevarat importanta:
Iedera (Hedera spp.) este o specie subtropicala perena, care se poate gasi foarte des in lumea intreaga. Aceasta se poate extinde vertical sau poate lua forma unui arbust. Frunzele iederei sunt foarte caracteristice si variaza de la specie la specie.
Iedera este benefica pentru gradinile pe care le-ati creat deoarece ofera straturi verticale si umbra pentru crearea umbritelor scaldatoare in gradina sau cascadante. Iedera este nepretuita pentru ca ofera o oportunitate usoara si inovatoare de reliefare a gradinii.
Cand sa plantati iedera:
In functie de zona in care locuiti, plantarea iederei poate fi planificata pentru primavera. Majoritatea arborilor au nevoie de o temperatura mai calda pentru a permite deschiderea semintelor si evitarea temperaturilor scazute ale diferitelor organisme parazitare care pot afecta iedera.
Plantarea poate fi inceputa la inceputul primaverii, dar in anumite zone, este intelept sa asteptati pana cand locul este aproape complet secat. Cu toate acestea, a doua sau a treia luna a primaverii este cea mai buna pentru a planta trepiedul iederei.
De asemenea, tineti cont ca tratarea plantelor de ierbicid sau fertilizare trebuie sa se faca inainte de plantarea iederei. Agresiunea, in primul rand, poate provoca daune ierbii arborelui si tuilor, provocand acoperirea solului cu deseuri. Acest lucru poate determina inrolarea deseurilor in crestere sau chiar si inecarea plantelor.
Cum sa plantati iedera:
In primul rand, nu uitati sa adaugati ingrasamant. Adaugarea ingrasamantului pentru iedera inainte de plantare va asigura ca acesta sa aiba aceeasi nutrienta pe toata perioada de crestere. Utilizati ingrasamant bogat in fosfor.
In al doilea rand, asigurati-va ca pregatiti bine solul: Turnati un strat de nisip sau pietris in gaura si acoperiti-l cu sol inainte de a planta ierbaceeu. Acest lucru asigura o drenare mai buna a apei si ajuta la evitarea apei stagnante.
In al treilea rand, asigurati-va ca folositi tulpina corecta pentru plantarea iederei. Trebuie sa aveti grija sa optati pentru o tulpina care sa se potriveasca in sol. Asigurati-va ca tulpina este trecuta prin apa dimineata si seara in prima saptamana pentru a se asigura ca participa la prima plantare.
In al patrulea rand, nu uitati sa plantati partea radacina a iederei in directia in care se formeaza. Aceasta parte va determina directia in care iedera va creste. Daca pe aceasta parte veti plasa marcajul, in considerenta cu iedera, atunci veti obtine un substantiv solid pentru luna curtonului, la care trebuie sa se ingrijeasca.
Ingrijirea si mentinerea iederei:
Una dintre cele mai bune metode de a ingriji iedera este de a o supune unor proceduri regulate de ingrijire, astfel incat sa ramana in stare buna.
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti pentru a ingriji iedera este sa va asigurati ca udat-o frecvent. Iedera trebuie udata la aproximativ 2-3 ori pe saptamana in timpul sezonului de crestere si sezonului de iarna, dar cu siguranta trebuie sa-i udati in fiecare zi inflorit.
De asemenea, este important sa adaugati ingrasamant periodice pentru o ingrijire extra. Pentru acest lucru, este recomandat sa adaugati un ingrasamant organic care are o baza usoara si are un nutrient bogat. Acest ingrasamant poate fi aplicat in fiecare luna sau de doua ori pe an.
Nu uitati sa cresteti iederea, daca considerati ca aceasta a crescut prea mult. Nu va faceti griji, este important sa faceti acest lucru. In acest scop, este recomandat sa cosureti iedera mai ales iarna si primavara. Acest lucru va poate ajuta iedera sa se dezvolte corect, fara a-si pierde prea mult din frunzis.
In ceea ce priveste taierea iederei, este important sa tineti cont ca aceasta trebuie sa se faca curat si sa se efectueze cu o sapunita. In acest fel, iedera va fi dusa intr-o stare adecvata iar frunzele se vor face organizat, fara sa provoace vreun fel de daune.
In ultimul rand, dar nu in ultimul rand, iedera trebuie protejata impotriva insectelor si a inamicilor. Este important sa se faca acest lucru regulat, astfel incat sa se aiba grija ca iedera sa nu se afecteze de aceste structuri. Fungicidele si pesticidele pot fi aplicate la iedera atunci cand este necesar.
Concluzie:
Iedera ofera curti si gradini un stil si un farmec care este imposibil de inlocuit. Daca luati in considerare cele cateva instrucțiuni descrise mai sus, veti fi gata sa veti incepe sa va bucurati de o gradina plina cu iedera.
Cu