Cand se planteaza Glicina (Wisteria) in curtea ta?

Glicina sau Wisteria, cum ii spune comun, este o planta inalta, cu frunzis si flori uneori spectaculoase care poate transforma rapid orice spatiu din curte intr-un adevarat paradis. Aceasta planta decorativa este ideala atat pentru gradinile mici, cat si pentru curtile mari, unde poate domina discret zona din jur.

Plantarea Glicinei poate fi destul de dificila si de presanta daca nu se aleg suficiente informatii inainte, astfel incat aceasta sa se bucure de un succes la fel de mare ca in imaginatia cea mai frumoasa. Iata 5 lucruri importante de stiut cand vine vorba sa plantezi Glicina in curtea ta:

1 Alege o pozitie in care Glicina sa creasca

Pentru a obtine cea mai buna experienta Glicinei, ar trebui sa selectezi cu grija locatia curtii in care sa montezi ofplantat aceasta planta. Glicina nu se va simti la fel de confortabil si nu va arata la fel de frumos in toate situatiile, asa ca este esential sa gasesti o pozitie potrivita pentru tine si pentru Glicina ta. Ideal ar fi o pozitie in care sa aiba parte de soare un numar de ore suficient de mare in fiecare zi si un pamant bun care sa se potriveasca stilului sau de plantare.

2 Afla mai multe despre tipul tau de Glicina

Glicina sau Wisteria este disponibila in mai multe soiuri si tipuri, iar fiecare vor fi plantate si ingrijite in moduri diferite. Varietatea Japanese Wisteria, de exemplu, va creste mai bine in anumite tipuri de sol si zone climatice, in timp ce varietatile Wisteria sinensis sau Quelpart vor avea nevoie de soluri mai acide plus si mai multa umbra pentru a face fata mediului. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, urmeaza indicatiile pe care producatorul le leaga de fiecare soi in parte.

3 Instalati tevi pentru meterii pe vremea

Glicina este o planta foarte viguroasa si poate creste foarte mult daca este bine ingrijita. Pentru a evita ca aceasta sa devina prea masiva, acrete recomandat sa o legi de o structura metalica; aceasta tine sub control nivelul de crestere si previne ca aceasta sa se rasuceasca. In loc de metal, puteti folosi si lemn sau chiar tevi metalice flexibile ca suport.

4 Imbunatatirea solului

Inainte de a planta Glicina, trebuie sa faci mici modificari ale solului in care urmeaza sa asezi planta. Datorita faptului ca aceasta este o planta exigenta, folosirea de ingrasaminte si percea multicomponenta pentru a dezvolta o buna ”zona activa” intornoare este recomandata. Este necesar sa adaugi si mici cantitati de nutrienti pentru a ajuta planta sa se adapteze si sa creasca frumos.

5 Glicina prefera udari regulate

Glicina are nevoie de o mare cantitate de apa si de udare bogata; astfel, glicina poate primi cea mai buna ingrijire. Daca solul este compact, apa se stinge repede, asa ca este de dorit sa folosesti tuneluri sau aprox înainte de a planta Glicina. Desi Glicina poate supravietui si necesita, deshidratarea solului ar putea sta la baza dezvoltarii problemelor de sanatate in planta.

Acum ca ai aflat toate astea despre plantarea Glicinei in curtea ta, tot ce trebuie sa faci este sa incepi sa cauti curtea potrivita pentru aceasta decoare toata frumusetea de altadata. Acest pas inseamna sa cunosti bine solul in care vei crea o oaza de relaxare: pana si cele mai mici detalii pot face o diferenta masiva. Asadar, acorda sufficienta atentie, pentru ca plantarea glicinei in curtea ta sa fie una realizata in cele mai frumoase moduri.