Toamna este cel mai bun moment pentru a planta arpagicul si este destul de simplu daca urmezi cateva sfaturi de baza. Aceasta planta anuala rezistenta aduce niste adevarate buchete de bucurie primavara, cu pansele sale colorate si forme variate. Subiectul de astazi include informatii legate de plantarea arpagicului toamna si cum poti sa faci asta corect.

Ce este arpagicul?

Arpagicul este o planta anuala iubitoare de soare, care se infloreste mai ales primavara si face parte din familia Brassicaceae sau Cruciferae. Are nevoie de soare spre mijlocul zilei pentru a se inflori, si se mai numeste si salvie bisericeasca. Planta este folosita in buchete sau pentru decorarea aleilor si gardurilor.

Cand se planteaza arpagicul?

Ideal este sa plantezi arpagicul toamna in apropierea perioadei de inflorire, sau spre finalul sezonului cald. Poti alege sa-l plantezi la 15-20cm distanta intre jeasete, si cu alte plante ierboase dispuse sub forma de tufe ingrijite in marginea paturilor de flori sau in garduri.

Cum se planteaza arpagicul toamna?

Plantarea arpagicului toamna necesita mai multa atentie, asa ca iti oferim cateva sfaturi.

  1. In primul rand, primul pas este sa pregatesti bine solul. Asigura-te ca scapi de buruieni si paianjenii, si adauga apoi un strat mare de gunoi si balegar degradat, carbonizat la suprafata typee.

  2. Foarte important, arpagicul trebuie sa primeasca spatiu suficient pentru a creste, deci e bine sa ai grija ca distanta dintre jasete sa fie de cel putin 20 cm.

  3. Apoi, pregateste suportii pentru arpagic, bazandu-te pe cat de multi bulbi ai cumparat. In general, recomandarea este ca fiecare bulboasa sa aiba cel putin 8 cm spatiu in jur.

  4. Cand ai pus suportii, ia uneltele adecvate si baga-le in pamant, marginind buzunare cu aproximativ 8 cm adancime pentru ca arpagicul sa se poata dezvolta si sa infloreasca cat mai bine.

  5. Plateste corect solul pentru plantare, astfel incat sa lasi un debit bun de apa si aer.

  6. Cand ai ajuns in acest punct, este timpul sa adaugi bulbi. Fata te, pozitioneaza bulbi de arpagic in fiecare buzunar, astfel incat partea bulbichie sa fie in partea de sus.

  7. Intra apoi in vegetale si berbunde, dupa care compactuar solul.

  8. Cand te asiguri ca solul e compact, uda in mod masiv arpagicul fiind atent sa nu ia excesiva apa.

Cu Cat De Multa Apa Se Uda Arpagicul?

Deoarece arpagicul are nevoie de pamant ud, este bine sa-l uzi destul de des, mai ales in perioadele de seceta. In medie, este recomandat ca arpagicul sa fie udat o data la 4-5 zile; in perioadele mai aride, te poti ridica si la o udare zilnica. Insa, nu stropi sau lasa solul ud prea mult, caci mai multa apa poate afecta in mod negativ cresterea acestei plante.

Care sunt Cuvintele-Cheie pentru A Prima Cresterea Arpagicului?

Ingrijirea arpagicului este simpla, caci aceasta planta nu necesita prea multa atentie. Intai de toate, asigura-te ca realizezi toate etapele mentionate mai sus pentru a asigura o buna crestere si inflorire a arpagicului. Pentru siguranta, poti sa aplici si o protectie contra paianjenului ros si altor daunatori pentru a evita orice daune ce pot aparea la plante. Si, nu in ultimul rand, este important sa oferi arpagicului suficienta lumina, iar pentru ca aceasta bucata de pamant sa fie dezvoltata eficient, e nevoie sa fii atent sa nu lasi solul prea umed si totodata sa-l cureti de buruieni in fiecare primavara.

Cateva Dintre Cele Mai Frumoase Varietati De Arpagic

Toamna aduce cu sine si cateva tipuri de arpagic spectaculoase, accesibile tuturor, inclusiv:

• Arpagic de Albastru de Prusia – fiind una dintre cele mai populare si mai frumoase varietati de arpagic, aceasta se distinge prin petalele albastre de prusia. Este una dintre cele mai bune plante ornamentale, iar culoarea ei spectaculoasa face ca aceasta sa se remarce cu succes in orice gradina.

• Arpagicul Flammeus – acest tip se distinge printr-o culoare bogata galben portocaliu, aducand un farmec deosebit oricarui loc.

• Arpagic de Tisa – acesta se distinge printr-o coloratie mai deschisa, si este potrivit pentru buchete.

• Arpagicul Cravatului – este una dintre cele mai alese plante ornamentale si poate fi facil cultivata in spatii mici.

• Arpagicul Daisy – este una dintre cele mai frumoase varietati, ce se distinge prin petale albe, albastre sau lila.

Cele mai bune locuri pentru plantarea arpagicului

Arpagicul poate fi plantat sau pus oriunde in gradina, intrucat nu are nevoie de un anumit tip de sol ca sa se dezvolte corect. E recomandat ca aceasta planta sa fie dispusa fix in gradina ta, in zone cu mai multa lumina si espit prea umed, in zona bine aerisita, in care ventilitatea juca un rol important in a te asigura ca planta se dezvolta corect.

Cateva Sfaturi Finale

In cazul in care vei planta arpagicul toamna, procedeaza la fel ca in cazul supra mentionat, dar e bine sa tii cont si de faptul ca aceste plante necesita mai multa atentie si odihna atunci cand ajung in toamna. Pentru a avea o crestere optima, arpagicul poate prezenta un aspect frumos pe parcursul anului, iar tu poate sa folosesti ceva peste si gunoi in ianuarie-februarie pentru a oferi acestei plante un plus de nutritie.

Deci, chiar daca arpagicalul este cea mai frumoasa planta de alei, este important sa stii cum sa-l plantezi toamna pentru a-ti asigura ca aceasta se