Stropirea pomilor iarna este un lucru important de facut pentru a te asigura ca le oferi cel mai bun start in primavara, indiferent de temperaturile scazute care pot aparea. Planificarea stropirii iarna poate fi o sarcina provocatoare, mai ales daca nu esti familiarizat cu produsele care ar trebui folosite, ce se pot face si cand se produc efectele benefice.

În acest articol, am pregătit o explicare detaliată a faptului când se face stropirea pomilor iarna si, de asemenea, ce produse sunt cele mai potrivite sa folosesti în acest scop.

Ce pot face pomii și arborii pentru a se menține sănătoși iarna?

Îngrijirea corectă a pomilor iarna este esențială pentru evitarea pierderii producției sau chiar moartea unor pomi. Ca să stii ce sa faci pentru siguranta ta si pentru a-i proteja pe pomi de îngrijiri insuficiente, iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-i ajuta sa supravietuiasca pana primavara:

 • De obicei, pomii se prăjesc iarna ca urmare a lipsei de umiditate. Daca vremea devine prea rece, pot fi protejati cu straturi groase de paie sau frunze uscate. Acesta este un tratament eficient impotriva gerurilor.

 • Prima si cea mai importanta regula de supravietuire a pomilor este sa eviti sa tai coroana prea mult. Aceasta este motivul pentru care tulpina trebuie sa fie intotdeauna taiata corect in timpul seasonului.

 • Taierea excesiva a ramurilor poate face mai mult rau decat bine. Taierea excesiva a ramurilor poate duce la formarea unor infectii sau chiar la moartea brusca a unui pom.

 • Fertilizarea este de asemenea foarte importanta in sustinerea sanatatii pomilor. Fertilizarea le ajuta sa- si intretina mai bine coroanele si sezonul de tranzitie din iarna in primavara.

 • Irigarea corecta a pomilor pe tot parcursul anului este, de asemenea, esentiala pentru asigurarea unei recoltari solide. Odata ce temperaturile se racesc, este esential sa renuntati la irigare si sa va asigurati ca recipientele de irigatie sunt complet curatate.

 • Un alt lucru important de retinut este ca proaspatul nu este intotdeauna necesar. Daca temperaturile sunt foarte scazute, terenul poate deveni prea tare, devenind astfel complet impermeabil pentru apa.

De ce se face stropirea pomilor iarna si cand este cel mai potrivit moment sa procedezi?

Stropirea in timpul iernii protejeaza pomii de temperaturile scazute, pastrand astfel structura sau chiar unele dintre fructele pe care pot sa le produca in sezonul de vara.

Stropirea trebuie sa se faca în general când temperatura se afla sub -2°C. Totodata, este important sa se ia in considerare si alti factori, cum ar fi vantul puternic, temperaturi asteptate in urmatoarele zile si orice informatie privind vremea care se prezice in acest winter.

Cu toate acestea, stropirea trebuie sa inceapa cel mai devreme seara si sa fie finalizata dimineata, imediat ce temperatura incepe sa creasca peste -2°C.

Ce produse se folosesc pentru a stropi pomii iarna?

Stropirea iarna are numeroase avantaje, inclusiv prevenirea inghetului si agerii frunzelor si viteza cu care pomii se vor restaura in sezonul de vara.

Iata mai jos produsele cele mai potrivite pentru a aplica acest tratament iarna:

 • Acidul hialuronic: Acest tratament poate ajuta țesutul să se adapteze la presiunile extreme. Acesta poate fi adaugat in apa, in doze mari, si aplicat asupra fungilor sau ca tratament anti-umezeala al pomilor. De asemenea, poate ajuta la prevenirea caderii frunzelor si la cresterea rezistentei la temperaturi scazute.

 • Uleiuri minerale: Acestea sunt utilizate de obicei în combinație cu fungicidele pentru a preveni inghetul frunzelor si va proteja pomii de efectele iernii. Acestea sunt disponibile in numeroase formule si trebuie bine diluate înainte de a fi aplicate asupra pomilor.

 • Fungicide: Fungicidele sunt foarte utile pentru prevenirea si tratarea bolilor la pomi. Acestea vor oferi protectie impotriva daunatorilor, supraincalzirii si extremei uscaciuni din aer, totul contribuind la protectia pomilor.

 • Pesticide: Pesticidele pot fi folosite pentru a proteja pomii de insecte si pentru a preveni acele daunatori care pot sa se dezvolte pe scara larga dacă sunt supravegheate.

 • Sapunul de brad: Sapunul de brad poate fi utilizat pentru a proteja pomii împotriva iernii si a reglării pH-ului solului. Acesta poate fi folosit ca tratament foliar si poate ajuta la tratarea si prevenirea bolii pomilor.

 • Fertilizare in doze mari: Fertilizarea corecta poate ajuta la sporirea rezistentei la ierni si prevenirea caderii frunzelor. Acest lucru poate fi facut prin folosirea unor doze mari de fertlizator top dressing sau grau sau alte produse cultivate.

Cum trebuie efectuata stropirea?

Stropirea arborilor bine gandita implica mai mult decat doar alegerea unor produse de stropire potrivite. Stropirea necorespunzatoare poate duce la efecte adverse non-intentionate si chiar la impiedicarea cresterii pomului sau a arbustului.

Iata mai jos cum se face stropirea corecta:

 • Se va face estimarea numarului de arbori care au nevoie de stropire si se va mari volumul de stropit daca numarul pomilor creste.

 • Se recomanda sa se foloseasca pompa cu presiune,care va fi folosita pentru a aplica stropitorul cat mai direct pe trunchi si coroane