Rotatia culturilor din gradina este practică folosită pentru a îmbunătăți productivitatea, sănătatea și nutritivitatea legumelor. Acest proces se referă la crearea unei scheme de plantare care evită consecutivitatea culturilor pe aceeași parcelă de pământ și utilizează mai multe categorii de plante, incluzând plantele ierbacee, furaje și legume. Prin rotația culturilor, grădinarii vor atenua infestările cu dăunători, seceta și boala, îmbunătăți producția prin tăierea costurilor de producție.
Cu toate acestea, înainte de a decide ce și când să plantați, trebuie să determinați ce culturi va include programul dvs. de rotație a culturilor și când va fi. Astfel, acest articol va face referire la toate conceptele pe care trebuie să le știți pentru a decide corect când să vă faceți rotația culturilor în gradină.
Continutul:
-
Ce este rotatia culturilor din gradina?
-
Importanta rotatiei culturilor din gradina
-
Pasii de urmat pentru a face rotatia culturilor din gradina
-
Ce culturi vor fi incluse in schema de rotatie
-
Când faceți rotația culturilor?
-
Subcategorii ale rotaţiei culturilor
-
De ce ar trebui sa ai grija sa faci rotatia culturilor
-
Ce este rotatia culturilor din gradina?
Rotația culturilor din gradină se referă la crearea unei scheme de plantare care evită consecutivitatea culturilor pe aceeași parcelă de pământ și folosește mai multe categorii de plante incluzând plante erbacee, furaje și legume. Acest procedeu ajută la ameliorarea infestării cu dăunători, a secetei și a bolii, îmbunătățește producția prin reducerea costurilor de producție. -
Importanta rotatiei culturilor din gradina
Rotația culturilor din gradina joaca un rol important in reducerea sau chiar eliminarea completa a numeroase probleme pe care le pot întâmpina grădinarii, cum ar fi insecții și dăunători, boala și infestarea solului cu substanțe toxice.
Infestarea cu dăunători poate fi redusă prin folosirea unei schimbări regulate a culturilor pentru a limita diseminarea insectelor și dăunătorilor; de asemenea, rotația culturilor poate ajuta la prevenirea bolilor prin folosirea culturilor care previn infecțiile și suprimând sursele infecțioase, cum ar fi mucuri. De asemenea, dacă plantați culturi similare în aceeași locație pe parcursul unei perioade de timp, solul poate deveni încărcat cu substanțe toxice, cum ar fi excesul de azot și fosfor. Aceste toxine sunt adesea raspandite rapid si pot interfera cu creșterea și dezvoltarea culturilor.
- Pasii de urmat pentru a face rotatia culturilor din gradina
Dacă sunteți nou la a face rotația culturilor, există câțiva pași pe care trebuie să-i urmați pentru a implementa corect acest proces:
• Pasul 1: Analizați culturile actuale. Evalueaza datele existente pentru culturile care au fost cultivate in ultimii ani. Aceste date includ informatii privind infestarile cu daunatori, nivelurile de substanțe nutritive ale solului, producția, maladiile și alte probleme. Aceste date vă vor ajuta să aflați care sunt grupurile de culturi ce pot beneficia cel mai mult de programul dvs. de rotatie a culturilor.
• Pasul 2: Identificați culturile adecvate. Atunci când decideți ce culturi de plante sunt mai adecvate pentru grădină, trebuie să luați în considerare mai multe factori, precum temperatura, umezeala și îngrășămintele solului. Acestea sunt toate lucruri pe care trebuie să le țineți cont în vederea cultivării plantelor.
• Pasul 3: Identificati familiile benefice. Există câteva familii de culturi care sunt adesea crescute alaturi, deoarece acestea pot pozitiv interacționa una cu cealaltă. De exemplu, varza și morcovii au fost, de-a lungul anilor, cultivate împreună pentru a crește producția de nutrienți.
• Pasul 4: Determinati durata. Unele culturi cum ar fi legumele si fructele se cultiva anual, dar altele precum porumbul si floarea-soarelui trebuie schimbate mai rar. Stabiliți mai degrabă ce culturi se vor schimba la fiecare an, și care ar trebui să rămână în aceeași parcelă pentru mai mulți ani consecutivi.
• Pasul 5: Organizati activitatile de plantare. După ce ați determinat durata de cultivare, trebuie să organizați activitățile de plantare astfel încât să obțineți cele mai bune rezultate. De asemenea, trebuie să țineți cont și de perioada de recoltare și timpul convenabil pentru cultivare.
- Ce culturi vor fi incluse in schema de rotatie
Pentru a face rotația culturilor eficientă, este important să știți ce culturi ar trebui incluse în schema dvs. de rotație. Pentru a face acest lucru, trebuie să urmați aceste linii directoare:
• Utiliza