Ciupercile sunt un aliment minunat, fiind bogate atat in vitamine, cat si in minerale si, odata preparate si incluse intr-o reteta, pot fi extrem de delicioase. Sosul de ciuperci este unul dintre modalitatile prin care putem pregati ciupercile, iar chefii bucatari s-au folosit in mod special de aceasta reteta pentru a crea arome unice. Iata cum se poate prepara, prin prezentarea pasilor necesari.

I. Ingrediente de baza

Ingredientele de baza necesare prepararii sosului de ciuperci sunt:

  • 10 ciuperci mari
  • 2 linguri de unt;
  • 1 ceapa mica;
  • 4 catei de usturoi;
  • 1 lingura de boia;
  • 2 lingurite de oregano;
  • ½ lingurite de sare;
  • 2 linguri de unt;
  • 2 linguri de faina;
  • 250 ml lapte;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • 1 lingura de afine deshidratate.

II. Prepararea propiu-zisa

  1. Spala ciupercile si taie-le in bucati mici.

  2. Pune in tigaie untul si adauga ceapa, usturoiul si boia. Gătește amestecul la foc mic timp de cateva minute.

  3. Adauga ciupercile, oregano, sare și faina. Amesteca-le bine și lasa-le la foc mic.

  4. Adauga laptele si uleiul de masline și amesteca din nou.

  5. La sfarsit, adauga si afinele.

  6. Lasa amestecul la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute.

  7. Pune sosul de ciuperci obtinut intr-un bol si serveste-l cald.

III. Note

  1. Daca vrei sa obtii un sos mai consistent foloseste amidonul de porumb sau amidonul de cartofi la etapa de adaugare a laptelui.

  2. Sosul poate fi servit peste orez, paste sau o selecție de legume proaspete.

  3. Daca preferi o aroma mai puternica, poti adauga radacina de patrunjel, persistența si foi de busuioc.

IV. Beneficii

Sosul de ciuperci ofera mai multe beneficii importante:

– Nutritionally – Ciupercile sunt foarte nutritive, oferind vitamine si minerale importante, cum ar fi:

• Vitamina D;
• Vitamine din complexul B, precum acid folic;
• Potasiu;
• Seleniu;
• Fier;
• Magneziu.

– Previne bolile de inima – Compusii continuti de ciuperci, cum ar fi acizii grasi si potasiu, pot ajuta la mentinerea sanatatii inimii.

– Combinatii delicioase – Sosul de ciuperci face o combinatie excelenta cu paste, orez, legume proaspete sau salate.

Sosul de ciuperci este un preparat usor de pregatit si are beneficii nutritive excelente, fiind un preparat versatil si potrivit atat pentru dieta vegana, cat si pentru cea bruta. Acesta poate fi mai mult decat un preparat suplimentar pentru un pranz sau cina, servind ca topping pentru diverse gustari. Foloseste instructiunile de mai sus, combina-le cu ingredientele tale preferate, si vei obtine un sos de ciuperci delicios si bun.