Rugaciunea de marti reprezinta un moment laic în cadrul saptamanii; se spune ca este un fel de rugaciune încheietura saptamanii. Modul traditional în care acest moment este marcat prin rugaciune si rugaminte, neindemânat sau neatins de vreo religie. Acest obicei, pe cat de simplu pare indeobste, ascunde totusi o adâncime spirituala, fapt ce îl face important de cunoscut si de respectat. Iata care este traditia rugaciunii de marti, ce semnifica si cum trebuie sa ne comportam.
Ce este Rugaciunea de Marti si cum se diferentiaza de Rugaciunea de Joi?
Rugaciunea de marti se refera la o oarecare procedura specifica fiecarei luni. Mai practic, aceasta rugaciune este o ritual cutumiar de a aduce un omagiu unei persoane dragi, fie etern sau temporara. Kahegi se spune ca aceasta practica s- ar trage, mai ales, din credintele orientale, referenceind, in mod ireprosabil, expresia cugetata „Martea aduce sfintenia in viata ta”.
O rugaciune de marti nu poate fi insa comparata cu o rugaciune de Joi, deoarece aceste doua momente spirituale sunt legate strict de orele respective ale saptamanii. Rugaciunea de marti aduce sfintenia in viata noastra, iar rugaciunea de Joi – marturisire pentru suflete. Aceste practici sunt recunoscute in special in culturile religioase si reliefeaza increderea individului în potentialitatea sa sufleteasca.
Ce semnifica Rugaciunea de Marti?
Rugaciunea de marti înseamna, in primul rand, sa ne recunoastem responsabilitatea de a-L cinsti si a-L onora pe Bunul Dumnezeu. Aceasta responsabilitate trebuie sa stea in sufletul nostru si în mintea noastra, pentru a produce energia divina ce nu ne-ar lasa sa ne îndepartam de calea doau lui.
Ainsa dincolo de profesia de credinta si responsabilitate, rugaciunea de marti poate reprezenta si o practica spirituala in care ne indrumam sufletul sa intoarca suferindele si oferim rabdarea pe care Dumnezeu ne-a oferit-o inapoi la El.
Printr-un astfel de moment de asteptare, în temple sau in quietudinea noastra dupa exersarea rugaciunii, noi ne initiem pe noi insine spre tainele sale divine.
In plus, prin saptamanalul nostru ceremoniu l-L apreciem pe Dumnezeu pentru continuarea milioanelor sale de daruri care ne-au ajutat sa traim o viata mai plina si mai buna.
Folclorul Americii de Sud despre Rugaciunea de Marti
În secolul XX, chiar si în America de Sud, cultura religioasa s-a diferentiat printr-un punct de vedere despre diferite rituri asociate zilelor saptamnii. De regula, se credea ca fiecare zi are anume „plante spirituale” sau chiar „staune si auri” doctrinei spirituale.
Astfel, potrivit unor povestiri populare pe care le stiau bunicilor, de la fiecare a saptea Luna Locul si Binecuvântarea se puteau auzi ca urmare a ritualului Rugaciunii de Marti. Acestea doua se prezentau sub forma unei muzici divine, simbolizând luminile si umbrele exaltatoare ce ne framântau mintea, in toate momentele vietii noastre.
Cum se face Rugaciunea de Marti?
Exista cateva trasaturi distincte si specifice asociate Rugaciunii de Marti. Astfel, se recomanda sa fie:
-
Spus cu o inima curata, sprintena, in fata lui Dumnezeu.
-
Citit cu un ton outatural si cu demnitate.
-
Neinceascati si compact
-
Cu multa gratitudine, înaintea tuturor preotilor si a Ðioasei
-
Cu respect si cu atitudine, gandindu-ne ca rugaciunea noastra ar trebui sa aduca sfintenia si cuvantul lui Dumnezeu în sufletul nostru.
-
În momentul in care suntem dispusi sa ne conectam sufleteste la tot acest mare si stravechi obicei, sa întindem mana si sa aducem pace în inimile noastre.
-
Cu recunostiinta fata de Dumnezeu pentru binefacerile si învataturile pe care ne le-a oferit.
Acum ca aveti cunostintele necesare pentru a toarce ritualul rugaciunii de marti, va sfatuim sa puteti avea încrederea in vederea deschiderii Dumnezeului si sa profitati de aceasta otima ocazie de a face ceva. Spuneti-i lui Dumnezeu intotdeauna, ceea ce simtiti, si Ði-ati multumiti, chiar si pentru ceea ce nu poate intelege.
Rugati-va prin inima si veti vedea ca Dumnezeul va auzi mereu. Cu cat practicati mai multa detasare de acest mare obicei pe care Dumnezeu a creat pentru noi, cu atat mai bine veti simti bagajul milioanelor sale de daruri, ce va urmau.
Concluzie
Rugaciunea de marti reprezinta, deci, un moment laic al saptamanii ce ofera o gura de aer proaspat si sublime spiritualitati iniate noastre. Prin punerea sa în practica dam posibilitatea sufletului nostru sa-L cinstim si sa-L înaltime pe Bunul Dumnezeu, sa ne unificam spiritual cu tot ceea ce Dumnezeu a creat si sa ne apropiem de tainele sale divine. Practicarea sistematica a acestui obicei antich ajuta oamenii sa-si gaseasca mai apoi calea catre beatitudinea spirituala, aducand in vietile lor ceea ce ei mai doresc si adorand simplu ceea ce Dumnezeu a creat.