Mancarea traditionala a fost si ramane una dintre cele mai importante retete din cultura noastra. Din zeci de ani, romanii au transmis mai departe aceasta gastronomie, care, in vremurile moderne, se reinventeaza in mod constant si ne ajuta sa ne bucuram de toate bogatiile culinare. Una dintrea acestea este ciulama de ciuperci cu pui, un preparat foarte versatil, deosebit de iubit, pe care orice gospodina il poate pregati cu un minim de efort.
Istoria Ciulamei de Ciuperci cu Pui
Reteta ciulamei de ciuperci cu pui se datoreaza numeroaselor influente pe care le-au avut musafirii armenesti, care au trait in Romania, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Initial, aceasta ciulama era preparata doar cu ciuperci si usturoi, casca de bivol sau chiar leurda – toate aceste ingrediente fiind suficiente pentru a crea o savoare catifelata si o aroma unmistakably autentica. Abia mai tarziu, mai precis in anii 70-80, s-a decis sa se presare pui in aceasta reteta, care a determinat si surgerea clasicei ciulame de ciuperci cu pui.
Ingredientele Necesare
Pentru a pregati aceasta reteta delicioasa avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 1 pulpa de pui
• 500g ciuperci
• 2 morcovi
• 2 catei de usturoi
• 3 cescute cu unt
• 1 lamaie
• 2 linguri de faina
• 2 lingurite de oregano
• 2 linguri de patrunjel
• Sare si piper dupa gust
Instructiuni de Preperare
-
Pentru inceput, pregateste pulpa de pui fiind curatată, spalată si taiata bucati mici.
-
Pune un bol cu apa pe foc, adauga sare si cateva picaturi de lamaie si lasa-l sa fiarba. Adauga pulpa de pui in apa clocotita. Lasa-l acolo aproximativ 10 minute, pana fierbe si se impiedica. Scoate apoi pulpa de pui si aseaza-o intr-o tava.
-
Intr-o cratita adauga untul la care sa adaugi morcovul taiat fideluta si usturoiul maruntit. Lasa-le la foc mic aproximativ 5 minute sau pana cand untul se topeste.
-
Adauga acum ciupercile maruntite. Lasa-le sa fiarba in continuare pana se patrund si isi schimba textura, devenind catifelate.
-
Adauga apoi in cratita faina si oregano. Amesteca ingredientele bine intre ele si lasal sa fiarb aproximativ 5 minute la foc mic-mediu.
-
Luand tava in care ai asezat in prealabil pulpa de pui, adauga compozitia de ciuperci si spumeaza bine deasupra pulpei de pui.
-
Pune tava in cuptorul preincalzit la 150-175° C si lasa-l sa se coaca aproximativ 30 minute.
-
Dupa ce s-a copt, adauga patrunjelul tocat marunt si serveste ciulama de ciuperci cu pui abia iesita din cuptor.
Cele mai Bune Retete de Ciulama de Ciuperci cu Pui
Din cauza diversitatii ingredientelor si a numeroaselor maniera in care pot fi pregatite, exista numeroase retete de ciulama de ciuperci cu pui, ce pot fi combinate astfel incat sa experimentezi mereu arome noi. Iata o lista cu cele mai bune retete de ciulama de ciuperci cu pui.
- Ciulama de Ciuperci Cu Pui si Smantana
Aceasta varianta de ciulama de ciuperci cu pui contine si smantana, care isi mentine aroma delicata si catifelata a preparatului. Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 1 pulpa de pui
• 500g ciuperci
• 2 morcovi
• 2 catei de usturoi
• 3 cescute cu unt
• 1 lamaie
• 2 linguri de faina
• 2 lingurite de oregano
• 100 ml de smantana
Exact ca in reteta clasica, procedeele sunt aceleasi – doar ca spuma este alipita o lingurita de smantana si gata!
- Ciulama de Ciuperci Cu Carne Si Jamilac
Aceasta reteta se face cu inca un ingredient in plus, acesta fiind Jamilac, un sos vechi, traditional si foarte popular. Acesta are un gust special, datorat condimentelor foarte bine aleasa si amestecata si un miros inconfundabil si creeaza un gust complet diferit fata de cel de quetrecute retete. Este important sa adaugi intotdeauna Jamilac la sfarsitul prepararii, pentru a nu-l incalzi si a nu-i pierde din aroma originala.
- Ciulama de Ciuperci cu Pui si Branza Asortata
Branza este unul dintre cele mai versatili si delicioase ingrediente folosite in bucatarie. Ciulama de ciuperci cu pui si branza aparte este o reteta delicioasa, preparata rapid si este perfecta pentru situatiile cand avem invitati sau sarbatorim vreun eveniment special. Pentru a completa reteta avem nevoie de:
• 500g ciuperci
• 2 morcovi
• 2 catei de usturoi
• 3 cescute cu unt
• 1 lamaie
• 1 linguri de faina
• 200g Branza
Exact ca si pentru retetele anterioare procedeele de pregatire sunt aceleasi, diferenta fiind la sfarsitul pregatirii – branza este aruncata peste compozitia, dupa ce aceasta a fost scoasa din cuptor.
Ciulama de ciuperci cu pui este un preparat minunat care, atunci cand este pregatit corect, poate fi o adevarata binecuvantare pentru papilele noastre gustative. In prezent, exista numeroase variante ale acestui preparat, care sunt pregatite cu o gama foarte mare de ingrediente, ce pot fi combinate in retete complexe si delicioase, astfel incat sa putem obtine arome si catifelari unice. Cine stie, poate reusim chiar sa reinventam aceasta reteta traditionala!