Puiul de gaina este o carne delicata si versatila, pe care o putem folosi in nenumarate moduri. Putem prepara pui adesea si punem putina creativitate in retetele noastre cu pui. Nu trebuie sa fii un bucatar profesionist pentru a pregati un meniu gustos si gata in doar cateva ore. Cele mai simple retete din bucataria traditionala sunt extrem de usor de facut si sigur te vor fi de folos.

Iata, in continuare, unele dintre cele mai pe cunoscute si apreciate retete din bucataria traditionala:

  1. Pui la cuptor cu rozmarin

Acest preparat este ideal pentru servirea la pranz sau cina si se face foarte usor. Se prepara un amestec din 2-3 linguri de ulei de masline, 2-3 cucuiaturi de rozmarin proaspat tocat, 4-5 catei de usturoi zdrobit, sare si piper dupa gust si o lingurita de boia. Se aseaza bucatile de pui in tava, se unge amestecul pregatit peste pui si se introduce in cuptor la 160 grade Celsius pentru 30-40 minute.

  1. Pui umplut cu ciuperci

Ingredientele necesare sunt 4 pulifidoane, usturoi, cimbru uscat, sare, piper, cimbru proaspat, ciuperci, cascaval si ulei de masline. Se curata pulifidoanele de pielita si se spala. Se umplu pulifidoanele cu usturoi, cimbru uscat, sare si piper si cimbru proaspat. Se adauga ciupercile taiate marunt si se unge deasupra cu cascaval. Se pune in tava si se da la cuptor la 180 grade Celsius pentru 25-30 minute.

  1. Pui crocant la gratar

Acest preparat are nevoie de bucatile de pui, ulei de masline, sare si piper dupa gust, si 2-3 linguri de mustar. Se amesteca uleiul, mustarul si condimentele intr-un bol. Se freaca carnea de pui in amestecul pregatit si se da pe gratar pentru 16-18 minute, alternand partile la fiecare 4-5 minute. Puiul trebuie sa iasa crocant, dar sa se pastreze suculenta.

  1. Pui in sos de vin alb

Ingredientele necesare sunt jumatate de kg de pui, salvie proaspata, ceapa tocata, usturoi tocat, 1/4 litru de vin alb, 1 cescuta de faina, sare si piper dupa gust. Se prajeste carnea de pui impreuna cu ceapa si usturoiul intr-o tigaie cu o lingura de ulei de masline, timp in care se adauga salvage proaspata. Cand carnea este gata, se adauga vinul alb si se lasa sa fiarba pana se evapora. Se adauga sare si piper, se amesteca faina cu apa rece si se toarna peste sosul de vin alb. Se lasa pe foc timp de 2-3 minute, dupa care carnea poate fi servita.

  1. Garnitura de orez cu legume

Ingredientele necesare sunt: 1 kg de pui, sare, piper, 1 ceasca de orez, 2 cepe tocate, 1 morcov tocat, 1 lingurita de sos de soia si condenseda si 1 legatura de patrunjel maruntit. Se curata carnea de pui si se sareaza si pipereaza dupa gust. Se pune pe gratar sau la cuptor pentru 18-20 minute. Se pune orezul intr-o oala cu apa fiarta si se lasa sa fiarba timp de 10-12 minute. Intr-o tigaie se adauga o lingura de ulei de masline, ceapa si morcovul, sare, piper, sosul de soia si condenseda si se lasa sa se caleasca. Se adauga orezul fiert si se amesteca timp de 2-3 minute. Pentru un plus de savoare, se pot adauga boabe de ardei iute…

Se servesc bucatile de pui alaturi de garnitura de orez si legume si se adauga patrunjel maruntit deasupra pentru un plus de gust si de culoare.

Speram ca aceste retete de preparare simpla a puiului de gaina sa te ajute sa te bucuri de o masa gustoasa si usor de pregatit. Fie ca alegi sa servesti pui crocant la gratar, sau un pui umplut cu ciuperci, sau chiar un pui in sos de vin alb, sunt sanse sa fie un succes gustativ garantat. Pregateste cu incredere aceasta reteta si bucura-te de un pranz sau cina cu toti prietenii si familia ta. Bucuria de a servi un preparat delicios nu este de neglijat si este mereu un plus pentru orice gospodina!