Prajitura albinita, care pentru multi a devenit simbolul bucuriei si fericirii, face parte din aria de deserturi traditional romanesc. Trebuie spus inca de la inceput faptul ca aceasta reteta de prajitura albinita poate fi pregatita foarte usor, datorita ingredientelor pe care le veti gasi, cu siguranta, in bucatariile voastre.
I. Ce este prajitura albinita?
Prajitura albinita a devenit in ultimii ani destul de cunoscuta in intreaga lume si de aceea este bine sa ne facem o imagine clara despre ce este aceasta pathitura inainte de a pregati. Deci, aceasta prajitura este pregatita dintr-un blat de foietaj si o crema foarte dulce, facuta din oua, zahar si lapte. Cu ajutorul acelei creme, blatul de foietaj este acoperit, inainte ca prajitura sa fie solzitara si arome.
II. Cele mai bune retete pentru prajitura albinita
Iata cateva retete de prajitura albinita pe care le puteti incerca:
A. Reteta 1 – Reteta clasica
Pentru prepararea acestei retete, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 2 foi de foietaj
• 4 oua
• 100 g de zahar
• 2 linguri de faina
• 200 ml de lapte
• 2 linguri de esenta de vanilie
• 500 g de grasime pentru gatit
Pregatire:
-
Se ia un vas si se amesteca ouale cu zaharul.
-
Apoi, se adauga faina si se bate totul pana se obtine o compozitie omogena.
-
Se toarna laptele si se amesteca in continuare.
-
In cele din urma se adauga esenta de vanilie.
-
Se ia un vas non aderent si se unge cu grasime.
-
Se taie foile de foietaj presand usor cu un cutit.
-
Asezati foile de foietaj in tava.
-
Turnati compozitia de oua, zahar, lapte si faina.
-
Se aseaza a doua foaie de foietaj peste prima.
-
Se presara zahar alb deasupra prajiturii.
-
Se toaca in tava pregatita.
-
Se coace prajitura pentru aproximativ 40 minute. Este bine ca temperatura sa fie ajustata la 180° Celsius.
B. Reteta 2 – Prajitura albinita cu nuca si foi de napolitana
Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 4 foi de foi de napolitana
• 4 galbenusuri
• 100 g de zahar
• 2 linguri de esenta de vanilie
• 2 pahare de lapte
• 200 g de nuca macinata
• 200 g de unt
• 4 albusuri
Pregatire:
- Se pun intr-un vas 4 foi de foi de napolitana si 4 galbenusuri.
- Se adauga zaharul si se amesteca bine pana se obtine o compozitie omogena.
- Se toarna laptele si se amesteca in continuare.
- Se adauga esenta de vanilie si nuca macinata.
- Se ia un vas non aderent si se unge cu unt.
- Se taie foile de foietaj presand usor cu un cutit.
- Asezati foile de foietaj in tava.
- Turnati compozitia amestecata si se aseaza a doua foaie de foietaj peste prima.
- Se rezerva albusurile cat sunt calde.
- Se presara zahar alb deasupra prajiturii.
- Se incalzeste cuptorul la 180° Celsius.
- Se adauga albusurile deasupra prajiturii.
- Se coace prajitura timp de aproximativ 45 de minute.
C. Reteta 3 – Prajitura albinita cu ciocolata
Pentru prepararea acestei retete veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 4 foi de foietaj
• 4 oua
• 100 de grame de zahar
• 100 de grame de ciocolata
• 2 linguri de esenta de vanilie
• 1 cana de lapte
• 200 g de grasime pentru gatit
Pregatire:
-
Se ia un vas si se pun ouale impreuna cu zaharul.
-
Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena.
-
Se adauga esenta de vanilie.
-
Se topeaste ciocolata.
-
Se toarna laptele si se amesteca in continuare.
-
Se adauga ciocolata topita in compozatie.
-
Se ia un vas non aderent si se unge cu grasime.
-
Se taie foile de foietaj presand usor cu un cutit.
-
Asezati foile de foietaj in tava.
-
Turnati compozitia de oua, zahar si lapte.
-
Se aseaza a doua foaie de foietaj peste prima.
-
Se presara zahar alb deasupra prajiturii.
-
Se toaca in tava pregatita.
-
Se coace prajitura timp de aproximativ 40 de minute.Este bine ca temperatura sa fie ajustata la 180° Celsius.
III. Sanatatea si nutritia atunci cand mancati prajitura albinita
Desi poate parea tentant sa beti si sa mancati o parte sau doua din aceasta prajitura albinita, este bine sa fiti constienti de nivelul de nutritie pe care acesta il are si efectele sale asupra sanatatii voastre.
Aceasta prajitura cremoasa contine aproximativ 600 de calorii, dar acest lucru depinde de reteta sau cantitatea pe care o consumati. De asemenea, aceasta contine carbohidrati si grasimi, care pot contribui la cresterea nivelului de zahar din sange. De aceea, este recomandat sa limitati cantitatea de albinita pe care o mancati in cazul in care aveti niveluri ridicate de zahar din sange.
IV. Cum serviti prajitura albinita
Prajitura albinita este foarte delicioasa cand este servita odata cu o cana de lapte sau cafea proaspata. De asemenea, se poate servi aceasta prajitura alaturi de diverse fructe, pentru a asigura un gust deosebit.
De asemenea, se poate servi prajitura albinita cu diverse creme sau toppinguri. Atunci cand alegeti toppingul, asigurati-va ca este unsaturat, cum ar fi fructele uscate si mierea.