Tuturor ne s-a intamplat sa-si zbata ochiul sau sa aiba intepaturi in pleoape. Un ochi care se zbate poate fi foarte stanjenitor avand in vedere ca este o intentie involuntara si prost inteleasa. Desigur, nu toate cazurile se intalnesc la fel si poate fi dificil sa se observe cauza profunda. De ce se intampla acest lucru si de ce ai putea avea nu doar unul ci doua ochi care se zbat frecvent? Inainte de a te aventura spre doctor descopera din articol cauza cea mai probabila pentru simptomele tale.

Ce provoaca zbaterea ochiului drept?

In mare parte, zbaterea ochiului drept poate sa fie provocata de mai multe persoane, varietatea afectandu-ti viata zilnic. Iata cateva cauze comune cu bataia ochiului drept:

 1. Placa de disc constrictiva

Aceasta afectiune se mai numeste si un sindrom de congestie simpatica. Placa discala constrictiva apare atunci cand placa dintre vertebrele coloanei esti ingustata, provocand o presiune suplimentara asupra nervilor din zona. Aceasta presiune poate sa cauzezi zbaterea ochiului drept si alte probleme de stock fizice, cum ar fi durerea, somnolenta si miscarea redusa si neobisnuita a ochiului.

 1. Afectiunea oculara inflamatorie

Inflamatia este o element invariabil in mai multe afectiuni oculare, simptomele fiind senzatie de arsura in ochi, dureri precum si aparitia sensibilitatii la lumina. In afara de asta, aceasta poate sa provoace si roseata sau chiar zbaterea simetrica a amanduror ochi.

 1. Alergiile

Al allergiilor pot sa creeze alte afectiuni precum conjunctivita, care se caracterizeaza prin iritatii sau roseata excesiva a pleoapelor. Aceste alergii pot sa cauzeze simptome precum zbaterea ochiului drept, durere oculara, mancarimea si lacrimare excesiva.

 1. Boala lui Graves

Boala lui Graves este o afectiune autoimuna care afecteaza organul hormonal tiroidian. Acest lucru poate sa provoace zbatere a ochiului drept, precum si alte simptome precum sensibilitate la alta si tulburari ale vederii.

 1. Oboseala sau imbatranirea vizuala

Uzura in mod simetric a amanduror ochi poate sa provoace simptome precum zbaterea lor. De asemenea, se poate instala sensatia neobisnuita ca ochii sunt imbulziti si te simti ametit in timpul activitatilor.

 1. Neurita optica

Neurita optica este o boala comuna care poate sa afecteze nervul optic. Aceasta poate sa provoace zbatere a ochiului drept, vedere neclara, durere, ameteli si alte stari de indispozite.

Trebuie sa mergi la doctor?

Cu toate ca un ochi care se zbate poate fi destul de stanjenitor, acest simptom nu este intotdeauna o cauza de ingrijorare. De fapt, exista cazuri in care simptomele pot sa dispara spontan sau sa poata fi ameliorate prin aplicarea unor tratament naturale.

Exista anumite scenario-uri cand un ochi care se zbate trebuie sa te duca la un doctor si nu ezita sa consulti un profesionist daca:

 • simptomele nu dispar sau se agraveaza;

 • simptomele se intensifica pe timp de noapte;

 • ai vedere incetosata sau durere;

 • zbaterea ochiului se transforma in ameteala sau furnicaturi in alte parti ale corpului;

 • ai alte simptome, cum ar fi senzatia de mancarimi sau iritatii oculare sau dureri in zona oculara.

Totusi, chiar si fara aceste simptome, trebuie sa mergi la medic in cazul in care simptomele persista sau se agraveaza cu timpul. Un control de rutin specializat iti poate oferi informatii si rezultate diagnostice mai exacte, pentru a gasi tratamentul potrivit pentru a calma disconfortul si pentru a preveni daune asupra oclilor.

Cum sa tratez un ochi care se zbate?

Tratamentul pentru zbaterea ochiului drept depinde in mare parte de cauza cauzatoare a simptomelor. Iata cateva recomandari generale care pot sa ajute in calmarea sau rezolvarea simptomelor:

 • Daca este cauzat de oboseala vizuala sau imbatranirea vizuala, modificarile stilului de viata pot sa fie cea mai buna solutie, precum luarea de pauze mai dese de odihna si reducerea cantitatii de lucruri citite de pe ecran sau a timpului petrecut in fata televizorului.

 • In cazul in care simptomele sunt cauzate o boala oculara, iritatii sau alergii, tratamentul va fi adresat afectiunii respective. De exemplu, medicul tau iti poate recomanda medicamente topice sau orale, cum ar fi picaturi oculare sau antihistaminice pentru a calma simptomele.

 • Daca simptomele sunt provocate de placa disc constrictiva, poate fi nevoie de tratament chirurgical. In cazul in care v-ti simptomele apar pe fond de nevrita optica, poate fi nevoie de medicamente precum steroizi si tratament pentru a imbunatatii vederea si controlul simptomelor.

In concluzie, putem vedea ca motivul pentru bataia ochiului drept poate sa fie diferit in fiecare caz iar tratamentul trebuie sa fie adaptat la afectiunea cauzatoare a simptomelor. Din acest motiv, este bine sa se intaleasca un control de rutina intr-un cabinet oftalmologic autorizat pentru a se diagnostica cauza cea mai profunda si pentru a se stabili tratamentul potrivit.