Toti oamenii viseaza, chiar si cei mai mici copii. Orice persoană varianta în modul în care visează și și-a făcut întrebări despre sensul acestor vise. De ce avem vise și ce simbolizează?
În această postare, vom lua o urmărire amănunțită la felul în care oamenii visează, ce este în spate și ce scop are visul. În plus, vom discuta, de asemenea, despre cele mai frecvente teorii și hipoteze care țin de visele umane și vom vedea dacă se pot obține înțelesuri suplimentare de la visele noastre, astfel încât să putem obține mai multe satisfacții din visul nostru.
Viselor și Originea acestora
Visele sunt părți integrante ale somnului și vorbind în termeni generali, un vis este o formă de distracție mentală în care o persoană se joacă cu simboluri și imagini pe care le trăiește în visele sale și se simte angajată în trăirea lor. La cei mai mulți oameni, visele au debutat în stadiul de somn REM (Rapid Eye Movement), iar atunci când omul doarme și este în această fază a somnului, el începe să viseze. Chiar și copiii mici au vise, chiar dacă își amintesc puține visuri din copilărie.
Cercetările arată că oamenii au vise cu care se pot conecta la emoțiile și trăirile lor subconștiente. Acestea pot fi trăiri precum resentimente, antioxidare, bucurie și chiar frustrare. Aceste vise poartă, de obicei, un mesaj sau simbol în spatele lor, iar aceste simboluri pot sublinia trăirile și sentimentele resimțite de persoana care visează.
Visul trecutului și prezentului
Visurile fac parte din natura omului de foarte mult timp. Pentru civilizațiile vechi și marile religii ale lumii, visele erau considerate a fi predicții de viitor sau mesaje speciale de la zei. De-a lungul secolelor, visele au fost interpretate, înțelese și chiar învățate.
Însă, cu câțiva ani în urmă, știința a început să ia în considerare visul, iar neuroștiința și tehnologia au transformat știința viselor în ceea ce se numește astăzi a studia visării și a mecanismelor sale.
Știința a început să scoată în evidență diferite trăiri specifice atât pe timpul somnului cât și când oamenii visează, și în ce mod se schimbă aceste trăiri de la o persoană la alta.
Așadar, există două mari teorii referitoare la vis și trăiri. Prima teorie, cunoscută sub numele de „teoria neuro-vizuală”, postulează că visele sunt rezultatul unei disfuncții neuro-vizuale a creierului. Această teorie susține că visele se pot interpreta pentru a înțelege modul în care creierul percepe datele vizuale exterioare.
Cealaltă teorie este cunoscută sub numele de „teoria comportamentală” și postulează că visele sunt conexiuni mentale ale comportamentelor oamenilor. Această teorie susține că prin visare, o persoană poate integra diverse comportamente și învăța noi circumstanțe.
De asemenea, oamenii de știință susțin că visele pot juca, de asemenea, un rol benefic vital pentru persoanele care le pot înțelege și le pot asuma în viața lor. Visele pot prezenta noi traiectorii în viața unei persoane, precum și înțelesuri noi care îi pot ajuta să se elibereze de stres și le pot oferi noi perspective. De fapt, s-a sugerat că visele jucăoare un rol esențial în consilierea și terapia comportamentală.
Utilizarea viselor ca formă de vindecare și terapie
De-a lungul anilor, au existat numeroase persoane care au folosit visele pentru a se vindeca sau pentru a-și schimba viețile. Pentru a atinge acest lucru, acești oameni au recurs în special la propriul subconștient și l-au folosit ca formă de accesare a sentimentelor și trăirilor rele subconștiente.
Una dintre cele mai cunoscute metode de a face acest lucru este Jungian Dream Analysis (analiza viselui Jungiană), o metodă depsicoterapie care a fost inventată de către fondatorul psihologiei analitice, Carl Jung. Această metodă se bazează pe propriul vis de către persoana care visează pentru a-și găsi postive înțelesurile și poate, de asemenea, crea sau vedea noi direcții în propria viață.
Deși visul trecutului și prezentului și elementele lor poatrivastre contribuie la starea noastră de bine, există și alte metode de a face asta. Crearea de visuri poate fi o metodă foarte bună de a se elibera de situațiile conflictuale și stresante pe care o persoană le-ar putea întâlni prin visare.