Un cozonac cu mac poate fi o delicioasa desert pentru orice ocazie sau poate servi ca un dulce in mod regulat pentru a te bucura de dulceata. Cozonacul cu mac nu este foarte greu de pregatit, fiind un sortiment de cozonac de post preferat de multi. Aceasta va da bucurie tuturor celor ce vor manca-o.

I. Ingrediente necesare pentru prepararea cozonacului cu mac

Exista cateva ingrediente necesare pentru a prepara cozonacul cu mac. Iata ce aveti nevoie pentru a pregati aceasta reteta:

• 3 cani de faina

• 2 linguri de drojdie de bere

• 4 oua

• 300 ml lapte

• 100 g unt

• 300 g zahar

• 1 lingurita de sare

• 200 g mac

• 2 linguri de ulei

• Coaja de lamaie sau portocala

II. Pasii pentru pregatirea retetei

  1. Incepeti prin topirea untului la temperatura camerei. Lasati-l la temperatura camerei pana cand se topeste.

  2. Intr-un bol, amestecati ouale cu zaharul si uleiul, folosind un mixer electric.

  3. Adaugati drojdia de bere intr-un pahar si amestecati cu laptele, apoi adaugati amestecul in bolul cu oua si zahar si mixati pana obtineti o compozitie omogena.

  4. Adaugati faina si sarea la amestecul de oua si amestecati totul pana obtineti o compozitie omogena.

  5. Adaugati macul si untul topit si andestecati cu mixerul, pana cand obtineti o compozitie omogena.

  6. Faceti o mica bila din aluat si ruleaza-o, repartizand-o in forma unei foi groase.

  7. Acum este momentul sa adaugati restul de ingrediente (coaja de lamaie/portocala si macul).

  8. Ruleaza aluatul ca si cum ai face un mar taiat in doua, apoi ruleaza bucatile obtinute intr-un “boboc”, astfel incat sa obtii doua bucati.

  9. Imprastie aluatul pe o placa de copt si lasa-l la crescut intr-un loc cald pentru aproximativ o ora.

  10. Dupa ce aluatul a crescut, ungi realizarea cu galbenus de ou batut si coaja rasa de portocale si baga-l in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 40 de minute.

III. Rularea cozonacului cu mac

Rularea cozonacului cu mac nu este foarte dificila si nu necesita prea multa practica. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a pregati acest desert:

  1. In primul rand, presara faina pe mesea si pune bucatile de aluat pe ea.

  2. Aseaza bucatile una langa cealalta si rulaza-le usor, astfel incat sa obtii un patrat.

  3. Intinde aluatul in forma dorita apoi adauga macul.

  4. Ruleaza-l incet, astfel incat sa obtii o forma cam de aproximativ un metru.

  5. Taie-l pe lungime si rula-le in forma cerc.

  6. Acopera tava de copt cu hartie si aseaza rulourile inauntru.

  7. Lasa-le la crescut inca o data, pregatindu-te de a le unge cu galbenus baut si coaja rasa de lamaie/portocala.

IV. Coacerea cozonacului cu mac

Dupa ce ati pus aluatul in tava, este momentul sa introducem tava in cuptor. Temperatura setata pentru copt este de 180 de grade Celsius si timpul de copt este de aproximativ 45 de minute. Verificati daca este copt, introducand o scobitoare inauntrul ruloului. Daca scobitoarea iese uscata, inseamna ca cozonacul este copt.

V. Prepararea cozonacului cu mac

Pentru a prepara cozonacul, curata cu grija rulourile din tava si lasa-le sa se racoreasca. Dupa ce sunt racite, taie-le in bucati cu o farma de dimensiuni medii si serveste-le cu un strat subtire de zahar. Acest desert poate fi servit cu sos de vanilie sau lapte condensat pentru a va bucura de buna sa savoare. Cozonacul cu mac este un desert delicios si foarte usor de pregatit.

Cozonacul cu mac poate fi pregatit in mai putin de aura si ofera bucuria de a servi un desert delicios. Acesta necesita cateva ingrediente foarte simple si este unul dintre cele mai bune deserturi de post. Pasii pentru pregatirea retetei sunt destul de simple, dar nevoie de unele timp pentru a se culege cu totul. Prin urmare, daca sunteti in cautarea unui desert simplu si versatil, cozonacul cu mac este alegerea perfecta.