Ciorba de peste este un preparat traditional romanesc cu un gust special si aroma catifelata. Sosul bogat la care se toarna pestele, in combinatie cu legumele, ii confera preparatului un gust cu adevarat delicios.
Cum se gateste ciorba de peste?
Cea mai obisnuita metoda de a gati ciorba de peste implica folosirea mai multor ingrediente, peste fiind unul dintre ele. Adaugarea condimentelor si a legumelor, dar si modul de pregatire a lor, va da preparatului o savoare aparte. Iata cateva sfaturi esentiale pentru a prepara o ciorba de peste delicioasa.
Ingredientele necesare
- 500 g file de peste
- 3-4 cepe
- 2-3 morcovi
- Masline
- 2-3 rosii
- 2-3 linguri de pasta de tomate
- O legatura de patrunjel
- O jumatate de ardei gras
- O lingura de boia de ardei
- Un praf de sare
- O lingurita de ulei de masline
- O lingura de zeama de lamaie
Instructiuni
-
Spala foarte bine piesa de peste si indeparteaza toate oasele. Taie-o apoi in bucati de aproximativ 3 cm diametru.
-
Pregateste ceapa, morcovul, maslinele si rosiile. Spala-le si taie-le marunt.
-
Pune ceapa intr-o oala cu ulei si lasa-o sa se inmoaie.
-
Adauga pestele, condimentele si pasta de tomate si las-o sa se gatasca la foc mic timp de aproximativ 10 minute.
-
Adauga apa, rosiile si ardeiul gras si adu-le la punctul de fierbere.
-
Redu focul si lasa-le sa fiarba inabusit timp de aproximativ 15 minute, pana cand pestele este gata.
-
In ultimul minut adauga patrunjelul si zeama de lamaie.
-
Serveste ciorba de peste cu un pic de smantana deasupra.
Sfaturi pentru a face ciorba de peste mai gustoasa
-
Foloseste diverse condimente pentru a-i da ciorbei un gust mai interesant.
-
Pentru a spori aroma, adauga cateva frunze de dafin.
-
Foloseste un sos de soia sau de vin rosu pentru a-i da un touch asiatic preparatului.
-
Adauga oalaminte verde precum patrunjelul sau leusteanul pentru a-i oferi o aroma mai acrisoara.
-
Garniseste ciorba cu felii mari de lamaie pentru a contrasta dulcele gust al pestelui.
-
Pentru o ciorba cu o savoare mai deosebita, adauga si cateva bucatele de chilli.
-
Paprika, usturoiul si ierburile aromatice pot face si ele parte din condimentele folosite la prepararea ciorbei.
-
Toarna sosul de peste peste preparatul gata de a fi servit. Aceasta miscare ii va oferi savoare si un plus de aroma.
-
Foloseste un vin alb sau rosu pentru a contrasta gustul fort al pestelui si a aduce la suprafata aromele fine ale legumelor.
-
Nu uita sa adaugi piureul de cartofi sau orezul pentru a-i asigura ciorbei o consistenta consistenta aparte.
Acestea sunt, in linii mari, procedurile necesare pentru a pregati o ciorba de peste cat mai delicioasa. Desigur, exista si alte variante, mult mai complexe, ce implica folosirea mai multor ingrediente si condimente, precum si o pregatire mai riguroasa a pestelui si a legumelor. Cu toate acestea, si varianta de mai sus a ciorbei de peste este una destul de simpla si satioasa, pe care orice gospodina si apropiata prietena a bucatariei poate sa o incerce.