Încă de pe vremea bunicilor, ciorba ardelenească a fost una dintre cele mai iubite și apreciate mâncăruri din Bucovina. Preparată din ingrediente simple, acesta este un fel de mâncare cremoasă, degustabilă și ușor de pregătit, care se pretează la consum atât vara, cât și iarna.
Caracteristici generale ale ciorbei ardelenești
Dacă nu ați mai mâncat niciodată ciorbă ardelenească, este important să știți că aceasta se face din ingrediente simple, cum ar fi orez, cartofi și carne de porc sau de pui. Aceasta poate fi uneori condimentată cu sare, piper, mărar, usturoi și alte mirodenii la alegere. De asemenea, este adesea servită cu smântână sau iaurt alb pentru a-i da un plus de savoare și gust.
Etape de pregătire
Dacă doriți să preparați ciorbă ardeleneasca, urmați acesti pași:
-
Prepararea legumelor și carnei. Se fierbe și se mărunțesc legumele, se adaugă și carnea la fiert. Fierbeți carnea până se lasă de pe oase, de obicei aproximativ o ora.
-
Fierbeți orezul în puțin ulei până se înmoaie.
-
Amestecați legumele cu carnea și adaugați orezul.
-
Adaugați puțină sare, piper și orice mirodenii doriți pentru a da un plus de gust.
-
Fierbeți totul până toate ingredientele sunt gata. Din când în când adăugați apă, dacă este necesar.
-
De obicei, ciorba se serveste cu smantana si ceapa verde (maruntite).
Importanța ciorbei ardelenești
Ciorba ardelenească este o o parte esențială din bucovineanul tradițional, fiind servită frecvent la mesele de familie. Acesta este, de asemenea, un fel de mâncare cremoasă, cu un gust incredibil, și, mai important, este foarte ușor de pregătit. Datorită ingredientelor simple, ciorba ardelenească oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea unor boli coronariene și articulare, dar și îmbunătățirea imunității.
Avantajele prepararii propriilor ciorbe
Prepararea propriei mâncare este una dintre cele mai bune soluții pentru a se bucura de gustul ardelenesc autentic. Bineînțeles, prepararea ciorbei proprii necesită și unele eforturi, dar știm cu toții că efortul (așa cum obiceiul zice) se mereu răsplătește.
Mai jos sunt enumerate câteva avantaje importante ale preparării ciorbei proprii:
• Economisirea banilor pe termen lung – îmbinarea corectă a ingredientelor și savurarea ciorbei cât este caldă vă va asigura o masă bogată, hrănitoare și gustoasă și la un preț accesibil.
• Siguranța alimentară – dacă pregătiți alimentele acasă, știți ce ingrediente se află în ele.
• Ușurința pregătirii – toate ingredientele se amestecă și se fierb de obicei doar într-o oră.
• Flexibilitate – flexibilitatea fiecărui preparat din ciorba ardelenească face ca fiecare preparat să fie atât potrivit pentru a fi servit într-un restaurant rafinat, cât și pentru a fi preparat în caz de nevoie pentru o masă rapidă și gustoasă, în familie.
Reteta 1: Ciorba ardeleneasca cu carne de porc
Ingrediente:
• 1 kg de carne de porc
- 2 cartofi curățați și tăiați în bucăți
• 2 morcovi curățați și tăiați în bucăți
• 2 cepe curățate și tăiate în bucăți
• 2 linguri de ulei
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de piper
• 1 lingură de mărar tocat
• 3 căni de orez
• 6 căni de apă
• Smântână sau iaurt pentru servire
Instructiuni :
-
Puneți carnea de porc într-o cratiță și adăugați suficientă apă pentru a acoperi carnea. Acoperiți și fierbeți la foc iute timp de 30-45 de minute sau până când carnea este aproape moale.
-
Între timp, încingeți 2 linguri de ulei într-o tigaie mare și adăugați cartofii, morcovii și ceapa. Adăugați sarea, piperul și mărarul și amestecați bine.
-
Puneți legumele în cratița cu carne și adăugați orezul. Acoperiți cu apă și fierbeți timp de 30 de minute la foc mic până când orezul este gătit.
-
Testați orezul pentru a vedea dacă este gata. Dacă este prea apăsat, adăugați puțină apă și lăsați să fiarbă încă 5 minute.