Ciorba ardeleneasca este o mancare delicioasa, cu un gust minunat. este considerat unul dintre cele mai populare feluri de mancare din Romania,facand parte din taratecile romanesti traditionale. Ciorba ardeleneasca se caracterizeaza prin aroma sa unica si intorsatura sa de traditionala de carne de porc murdara. Drumul pana la ciorba ardeleneasca poate fi incantator — incepand cu prepararea legumelor si terminand cu frumusetea si aroma mancarii finale. Acest articol descrie intregul proces de gatit al acestor ardelenesca ciorba, pas cu pas.

Istoricul ciorbei ardelenesti

Ciorba ardeleneasca este o mancare traditionala si este unul dintre cele mai apreciate feluri de mancare din Romania. Originara din judetul Ardealului, ciorba ardeleneasca isi are originile in perioada medievala, cindu s-a servit si evaluat primii oaspeti ai acestuia. Istoria ciorbei ardelenesti se intinde intr-o perioada mai mare intre secolul al 15-lea si secolul al 18-lea. Ea era servita inaintea mesei principale si se considera ca facuse parte dintr-un ritual specific mancarii traditionale. Ciorba ardeleneasca a inceput sa fie la moda inca de atunci si a ramas la fel pana in prezent.

Ingredientele ciorbei ardelenești

O ciorba ardeleneasca se gateste din urmatoarele ingrediente:
2 cani de orez
1 cana de mazare congelata
1 ceapa alba mare
1-2 morcovi
1-2 pastranachi
2 rosii
2 cartofi
1 bucheta de patrunjel si marar
1 cana de smantana
1 litru de apa
1 kg de carne de porc macra
Sare si piper dupa gust

Instructiuni de gatit

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a prepara bucatele ardelenesti de ciorba.

Pasul 1: Pregatirea ingredientelor
In primul rand, curatati si spalati toate legumele. Taie ceapa marunt si prajeste-o in ulei pentru a o carameliza usor. Adauga morcovii si pastranacii si lasa sa se gateasca pentru 5 pana la 10 minute. Apoi adauga rosiile taiate cubulete si cartofii taiati in jumatate si lasa sa se gateasca pentru inca 5 minute. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust si adauga orezul si mazarea si lasa sa se gateasca inca 5 minute, amestecand des.

Pasul 2: Adauga si carnea
Adauga carnea curatata si spalata si lasa sa se gateasca,la foc mic timp de 20 de minute, amestecand des. Acopera cu apa si lasa sa fiarba. Adauga patrunjel si marar curatat. Lasa sa fiarba cam 20-30 de minute.

Pasul 3: Servirea ciorbei
Inainte de a servi ciorba ardeleneasca, mai adauga putina smantana pentru a adauga arome si sa ai o ciorba consistenta. Verifica daca mai este nevoie de sare si piper pentru a regla gustul si serveste imediat.

Servirea ciorbei ardelenești

Ciorba ardeleneasca este servita calda ca parte a unui pranz cu o portie generoasa de paine si un pahar cu vin romanesc incarcat si tare. De asemenea, se poate servi si cu gogosari murati, ceapa verde, castraveciori murati si alte legume. Se mai poate servi si cu smantana, asa cum este obiceiul in mai multe arii ale Maramuresului.

Noi speram ca acest ghid pas cu pas pentru prepararea ciorbei ardelenesti vi-a oferit informatiile de baza necesare pentru a prepara aceasta mancare delicioasa. Daca urmati cu exactitate acesti pasi, veti obtine o ciorba ardeleneasca cu un gust spectaculos si o aroma irezistibila. Asadar, luati-va hotararea, pregatiti-i ingredientele si deveniti un adevarat bucatar! Bucurati-va de ciorba ardeleneasca, sau preparati-o pentru prieteni sau familie, pentru a-i bucura cu aceasta mancare delicioasa.