Sarmalele de Post sunt preparate aperitive traditionale pregatite in mod specific la sarbatorile Pascalei si si ale Craciunului. Acestea se bucura de o popularitate extrem de mare in randul romanilor, care devin rapid creativi in arta prepararii acestora. Ingredientele folosite la prepararea sarmalelor sunt: varza, foi, ardei, carne, condimente si otet sau zeama. Iata pasii necesari pentru realizarea sarmalelor savuroase:

1. Pregatirea ingredientelor

Inainte de a incepe prepararea sarmalelor, se vor curata, spala si pregati toate ingredientele necesare:

  • Varza si ardeii vor fi tocati sau curatati;
  • Carnea va fi tocata sau taiata cubulete;
  • Foile se curata de cotor si se spala;
  • Condimentele se amesteca pentru a da aroma sarmalelor;
  • Otetul sau zeama de varza sa fie adaugate la final pentru a oferi sarmalelor un gust acrisor.

2. Stuffing-ul sarmalelor

Pentru a pregati stuffing-ul se pot folosi urmatoarele ingrediente:

  • Carne tocata;
  • Orez fiert;
  • Usturoi;
  • Patrunjel si marar;
  • Condimente;
  • Busuioc;
  • Sare.

Mod de preparare:

  • Se amesteca toate ingredientele;
  • Se poate varianta reteta adaugand diverse alte ingrediente precum ceapa, smantana sau chiar ciuperci.

3. Asamblarea sarmalelor

Dupa pregatirea stuffing-ului se va trece la asamblarea sarmalelor. Pentru aceasta:

  • Se pregatesc foile de varza;
  • Se adauga un strat de stuffing pe marginea fiecarei foi;
  • Se formeaza sarmalele taiandu-le in forma dorita;
  • Se aseaza sarmalele in tava acoperita cu folie alimentara;
  • Se pot pregati inainte si sarmalele fierte, reincalzite inainte de servire;

4. Gatirea sarmalelor

Sarmalele se gatesc intr-un vas sub presiune, cu ¼ cana de apa, o lingura de ulei si o lingura de otet sau zeama de varza.

Mod de preparare:

  • Se acopera vasul in care se gatesc sarmalele si se lasa sa se pregateasca intre 20-40 de minute;
  • Se lasa sa curga vaporii inainte de servire;
  • Se servesc calde, presarate cu patrunjel si mujdei.

5. Sugestii si Recomandari

Pentru a da un plus de savoare sarmalelor se pot folosi si variante la reteta clasica adaugand urmatoarele ingrediente:

  • In loc de carne se poate folosi peste sau canepa;
  • Se poate folosi si varza de Bruxelles;
  • Se pot adauga, in stuffing, legume diverse precum ardei gras, dovlecei, ardei iuti sau chiar rosii;
  • Se poate folosi si bleu;
  • Uleiul se poate inlocui cu unt;
  • Se poate adauga usturoi sau chiar smantana;
  • Se poate adauga si orez sau ou, sau chiar orez si ou.

6. Forme Variante de Sarmale De Post

Sarmalele de Post, desi au la baza aceeasi reteta clasica, pot fi preparate si intr-o mare varietate de forme si variante.

  • Sarmalute in foi de salata;
  • Sarmale in foi de vita;
  • Sarmale in aluat;
  • Sarmale congelate;
  • Sarmale chinezesti;
  • Sarmale cu cartofi;
  • Sarmale turcesti;
  • Mini-sarmale;
  • Sarmale de morcov;
  • Sarmale vegane;
  • Sarmale cu pesmet.

7. Servire

Se pot servi sarmalele acoperite cu un strat subtire de sos si mujdei.

Sfat: Sarmalele ani a Pascalei se servesc cu mujdei de usturoi.

8. Beneficiile Sarmalelor de Post

Sarmalele de Post nu numai ca au un gust si un miros extraordinar, dar sunt si folositoare pentru sanatatea noastra. Principalele beneficii pe care le ofera preparatul sunt:

  • Contribuie la un aport energetic si nutrițional;
  • Reduc inflamarea si sunt o sursa de vitamine si minerale;
  • Reguleaza nivelul colesterolului;
  • Previn diabetul si provoaca un sentiment de satietate;
  • Fara a fi bogate in calorii, asigura totodata si un aport nutritiv corespunzator;
  • Intaresc imunitatea si sistemul respirator.

9. Sfaturi si Trucuri

Reteta sarmalelor de post are nevoie de cateva trucuri si sfaturi pentru a fi pregatite mai rapid si mai gustos.

Iata cateva trucuri:

  • Foloseste foi subtiri si mari;
  • Varza expandata se alege uscata;
  • Daca sarmalele se pregatesc la cuptor, ele ar trebui sa fie coperite decent pentru a se prepara mai repede;
  • Maruntaiele uscate pot fi inlocuite cu ceapa si usturoi;
  • Carnea se poate micsora la marime, dupa preferinte;
  • Adauga mixul de condimente in momentul pregatirii sarmalelor ca sa creeze o aroma delicioasa.

Prin urmare, exista o multime de trucuri si sfaturi care te ajuta sa pregate ti sarmalele de post mult mai usor si mai gustos. Sarmalele sunt delicios si sanatos, caracteristica care le face sa se bucure de un mare succes in randul atator generatii. Speram ca iti vor reusi prin urmare propriile sarmale de post!