Cu toate ca multi considera ca sarmalele nu sunt greu de preparat, acest articol v-a oferi informatii detaliate despre ingredientii, modul in care se pregatesc si locurile in care pot fi servite, astfel incat sa deveniti impeccabili in pregatirea acestora.

Ce sunt sarmalele de post?

Sarmalele de post sunt preparate din aripioare de pui, orez, fasole si condimente, dispuse în folie de aluminiu sau într-o husa fabricata din frunze de vita sau foi de varza. Fiind specifice postului, sarmalele sunt usor de adaptat, comparativ cu alte tari, prin aceasta reteta putand fi mai sanatoase si mai de post.

Ingredientele de care ai nevoie pentru pregatirea sarmalelor de post

  1. Carne de pui sau curcan – 500 gr
  2. Fasole – 250 gr
  3. Orez – 1,5 ceasca
  4. Patrunjel, ceapa verde si/ sau marar – 2 cepe
  5. Castraveti murati, rosii murati si/ sau leustean – 1 ceasca
  6. Ulei de masline – 3 linguri
  7. Magiun de prune – 1 cana
  8. Condimente – sare, piper boabe si/ sau boia

Cum se gatesc sarmalele de post?

Pregatirea sarmalelor de post, in mod traditional, poate fi destul de lunga dar poate fi simplificata prin prepararea ingredientelor dinainte.

  1. Intai de toate, tocati carnea de pui sau curcan si fasolea in bucati mici, adaugati si orezul si amestecati bine.

  2. Luati si tocati foarte marunt ceapa verde, patrunjelul, leusteanul si castravetii murati, dupa care adaugati-le in amestecul de mai sus.

  3. Adaugati magiunul de prune si condimentele, precum sare, piper boabe si/ sau boia si amestecati din nou.

  4. Acum luati cate o portie din amestec si puneti-o pe o bucata de folie de aluminiu sau inveliti-o in frunze de vita sau foi de varza.

  5. Infasurati portiile de sarmale pentru a forma borcanele. Lipești marginile de jos și de sus ale frunzelor, apoi infasurati-le bine. Daca folositi folia, rulati marginile.

  6. Puneti toate portiile de sarmale intr-o oala curata, adaugati ulei si acoperiti-le cu apa.

  7. Fierbeti sarmalele la foc mic pentru 45-60 de minute.

Unde poti servi sarmale de post?

Sarmalele de post sunt preparate cu mare agoniseala deopotriva de rapide si savuroase, iar servirea lor poate fi o experienta memorabila. Acestea sunt adesea folosite pentru a garnisi mesele festive traditionale, in special in Serbia si Romania, dar si in numeroase alte tarie, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina, Grecia si Muntenegru.

Sarmalele de post sunt ideale si pentru a servi la evenimente religioase speciale cum ar fi Pastele si Craciunul si pentru a le servi la mesele festive speciale ca si aperitive. Este bine stiut faptul ca sarmale sunt adesea gatite si servite impreuna cu orez si cartofi, acestea fiind cunoscute si sub denumirea generică de „musaca de pasla”.

Elementele optional pentru sarmalele de post

In acest articol am prezentat o reteta standard si simpla pentru preparatea sarmalelor de post, insa aceasta poate fi imbunatatita prin adaugarea unor elemente optionale.

Numeroase alte ingrediente pot fi adaugate in pregatirea sarmalelor de post pentru a imbunatati gustul si aroma lor. Acestea includ urmatoarele:

• Carne de porc sau vita
• Fasole galbena si / sau fasole alba
• Ceapa rosie
• Usturoi
• Condimente, cum ar fi oregano, verdeata si piper
• Oua crude
• Bors
• Otet
• Smantana
• Suc de rosii

In plus, pentru a crea o experienta culinara mai memorabila, sarmalele de post se pot servi alaturi de o cana de vin sau o cana de bere.

Cum sa pastrezi sarmalele de post

Sarmalele de post se conserva cu usurinta prin pastrarea lor in frigider sau congelator, astfel incat sa le puteti servi oricand aveti pofta.

In cazul in care sarmalele sunt preparate in avanprempt si congelate, asigurati-va intotdeauna ca sunt ambalata intr-un recipient etans, important fiind ca acesta sa fie adecvat pentru congelare. Dupa ce au fost decongelate, sarmalele pot fi pastrate in frigider timp de 3-4 zile.

Cand sunt gatite, acestea pot fi servite calde sau reci, insa este esential ca de fiecare data, sarmalele sa fie pregatite de fiecare data sa fie servite la temperaturi regulate inainte de a le consama. In acest mod, se evita orice tip de riscuri pentru sanatate.

Sarmalele de post sunt preparate deopotriva de principale si de produse de joaca si au istorie bogata in cultura si traditiile culinare din intreaga regiune. Voi va puteti exersa talentul culinar si creativitatea prin pregatirea sarmalelor de post. Utilizarea unei retete testate in lumea traditionala si adaugarea unor elemente optioanle poate varia diversitatea retetei si a gustului sarmalelor de post. Asigurati-va ca preparatea si servirea acestora sunt in deplina siguranta, deoarece sarmalele de post contin ingrediente pentru pregatire si conservare destul de complicate.