Cozonacul este oabul traditional de pe mesele de Craciun si de Paste, si, daca este preparat corect, poti sa obtii o bunatate pe care nu o Gasesti in alte locuri. Actiunea de framantare este un aspect important al prepararii cozonacului, insa exista si optiuni care permit sa se faca cozonac fara aceasta actiune prelungita. Iata cum poti sa-ti prepari propriul cozonac fara framantare.
Cozonacul este una dintre cele mai iubite retete din Romania. Dar, reteta cu adevarat autentica contine framantarea obligatorie a aluatului pentru a obtine o textura fina si pufoasa. Totusi, nu trebuie sa stai la masa de framantat ore intregi si poti sa prepari un cozonac delicios si fara framantare. Avantajele prepararii unui cozonac fara framantare sunt froim simplitatea pregatirii acestuia si durata scurta a procesului.
Pasi pentru prepararea unui cozonac fara framantare
Pasi premergatori
Pregatirea untului. Untul este unul dintre ingredientele principale pentru reteta de cozonac. Cu cat este mai bun untul, cu atat va rezulta un cozonac mai bun. Daca vrei sa-ti prepari propriul unt, incearca reteta noastra; daca nu, atunci cumpara unul de calitate.
Reteta cozonacului
Ingrediente:
- 500 g faina
- 25 ml ulei
- 10 g drojdie
- 4 oua
- 200 ml lapte
- zahar
- sare
- 200 g unt
- Scortisoara
- Coaja de lamaie
Instructiuni:
1.Intr-un bol, amesteca 500g faina, 10g drojdie, sare si 50 g zahar.
2.Topeste untul la temperatura camerei si adauga 25ml ulei.
3.Utilizand un mixer de mana, amesteca laptele cu untul topit si adauga amestecul peste faina, drojdia si sarea.
4.Adauga mainile in compozitia rezultata pentru a omogeniza si da aluatului forma unei bile de aluat.
5.Las-o sa dospeasca 15 minute(sau pana isi dubleaza volumul).
6.Sparge ouale in aceeasi compozitie si amestec-o bine, cu ajutorul mixerului.
7.Adauga scortisoara si coaja de lamaie dupa gustul tau.
8.Transfera compozitia intr-o tava si umezeste usor cu lapte.
9.Pune aluatul la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius timp de o ora.
10.Verifica aluatul cu o scobitoare si scoate-l din cuptor doar atunci cand aceasta este uscata.
Servirea cozonacului
Un cozonac preparat fara framantare poate servi la fel de bine ca unul preparat traditional. Poti sa servesti cozonacul cu nuca, stafide si alte condimente si fructe, dupa gustul tau. Si, de asemenea, este o reteta excelenta pentru a pregati checuri sau chiar placinte.
Sfaturi pentru pregatirea unui cozonac fara framantare perfect
Iata cateva sfaturi si trucuri cu care poti sa prepari un cozonac fara framantare perfect:
-
Nu adauga prea mult ulei; acest lucru poate cauza prea multa lubrefiere si poate face aluatul moale si lipicios.
-
Utilizeaza unt proaspat si de calitate.
-
Tineti aluatul sa creasca de 2-3 ori pana cand acesta ajunge la dimensiunea dorita.
-
Nu coace prea mult cozonacul; exista riscul sa ramana uscat si tare.
-
Cand treci scobitoarea de lemn prin mijlocul cozonacului, aceasta trebuie sa iasa uscata.
-
Acopera cozonacul cu un prosop curat si lasa-l sa se raceasca inainte de a fi servit.
Cozonacul fara framantare este o reteta minunata, la fel de bun ca cel traditional, dar mai putin laborios. Acum, cu reteta de mai sus eti pregatit sa prepari propriul tau cozonac fara framantare. Numele sau va fi pe buzele tuturor dupa ce il vei servi. Te vei bucura de culoare si savoarea lui si vei avea parte de clipe de bucurie la masa. Sofisticat si usor, acesta este un must-have pentru a petrece Craciunul si Pastele, asa ca ai grija si prepara acest desert in familie.