Cum se aseaza corect tacamurile pe masa? – Ghidul complet
Atunci cand servim mese bogate, cum ar fi cele de sărbătoare, ne dorim sa punem masa frumos si sa respectam cateva reguli de bun simt cand vine vorba despre cum ar trebui asezate tacâmurile. A sti cum se aseaza corect tacamurile pe masa poate scuti de stres si efort si adauga un plus de rafinament unui astfel de moment special.
Oriunde s-ar desfasura mesele – in casa, într-un restaurant sau pe plaja – un concept cheie de care trebuie sa tineti cont este asezarea tacamurilor in functie de pozitionarea fata de farfurie si de persoana care va fi servita. Acoperisul se refera la dispunerea tacamulor rar si elegant-metalice, care mai adauga si un plus de rafinament celor prezente la masa.
Totusi, aceasta pozitionare a tacâmurilor este diferita functie de cultura sau specialitatea culinara. Dar, indiferent de zona geografica sau de modul de servire a mesei, acest ghid va oferi detalii si insotitori de baza pentru a ajuta la asezarea optima a tacamurilor si inspiratie despre cum sa se aplice aceste concepte chiar si la evenimente mai casual sau informale.
De ce este important sa asezi corect tacamurile?
Aceasta disciplina, cunoscuta in lumea restaurantelor si, mai ales, a hotelurilor sub numele de „service en salle” și se referă la felul în care sunt servite alimentele cu ajutorul tacamurilor.
Asezarea corecta a tacamurilor are un rol extrem de important in pregatirea meselor, deoarece aceasta dicteaza maniera in care poate fi servita o persoana, asigurandu-se astfel ca aceasta sa fie servita cel mai eficient. A pune corect tacamurile pe masa ajuta la economisirea timpului si, în cele din urmă, la confirmarea calitatii serviciilor aduse persoanei servite.
Pe de altă parte, asezarea corecta a tacamurilor creeaza un impact favorabil asupra persoanei care se afla la masa, ceea ce este, de asemenea, un factor important în completarea spatiului social pe care îl oferim.
Avantajele stilului modern, Clasic și Fantezist
Atunci cand vine vorba despre cum se aseaza tacamurile, exista trei stiluri principale care se pot aplica. Fiecare dintre acestea vine cu avantaje, printre care se numara si rafinament, usurinta servirii, economisirea timpului si recrearea unei imagini optime. Uitati-va mai jos atat la stilul modern, clasic, cat si la fantezist si descoperiti care vi se potriveste cel mai bine:
- Stilul Modern
Acesta este un stil de punere a tacamurilor pe masa care lasa spatii intre tacamuri, pentru a facilita usor indepartarea lor si a oferi un spatiu mai mult decat suficient pentru a se odihni mâinile si palmele. Aceasta pozitie ajuta, de asemenea, persoanele care se afla la masa sa poata ajunge la faţa de masa fără sa se impiedice de tacamuri.
Tacamurile asezate in aceasta pozitie permite natural fiecarei persoane sa ia tacâmul din stanga si sa inceapa sa manance. Stilul modern este ideala pentru mesele care prevede servirea in ture pentru a facilita preluarea de catre servitor a farfuriei sau a paharelor de bautura.
- Stilul Clasic
Stilul clasic de asezare a tacamurilor presupune punerea tacamurilor pe masa in cascada, incepand cu tacamurile principale amplasate mai apropiate de persoana servita si apoi in ordinea in care sunt folosite. Acest stil are drept scop principal recrearea unei pozitii de servire bine aranjata si organizata, permitand totusi si persoanelor servite sa aiba acces usor la tacamuri.
In plus, folosirea stilului clasic permite cu usurinta si separarea tacamurilor pe baza stilului de serviciu, evitandu-se astfel amestecarea lor. Acest stil al asezarii tacamurilor este de obicei folosit la mesele informale sau rutinare.
- Stilul Fantezist
Stilul fantezist este considerat a fi cel mai creativ stil de asezare a tacamurilor si se caracterizeaza prin organizarea acestora intr-un anumit desen pozitionandu-le in mod special in centrele meselor si adaugand culoare si stil evenimentelor deosebite, cum ar fi un botez, o ceremonie religioasa sau alte evenimente speciale.
Tacamurile se aseaza in acest stil cu usurinta si presupune folosirea a cel putin trei tipuri de tacamuri si doua tipuri de farfurii pentru a recreate aceasta imagine deosebita. Nuantele metalice si coulisen-urile excentrice se folosesc pentru a pune in evidenta mesele festive si pentru a adauga un plus de rafinament.
Cum se aseaza corect tacamurile pe masa
Acum ca ați aflat care sunt stilurile principale de punere a tacamurilor pe masa, sa vedem si cum se prezinta mai exact tacamurile pe masa.
In mod tipic, acestea se aseaza – incepand de la partea din stanga persoanei servite si in ordinea in care sunt folosite – din interiorul spre exteriorul mesei. Pentru a va ajuta sa puneti mai bine in evidenta aceste concepte, uitati-va la imaginea de mai jos si la educatia referitoare cu cum se aseaza corect tacamurile pe masa.
Lista generala a tacamurilor de la masa si pozitionarea pe masa
● Principala tactatac în stanga farfuriei
● Cuţitul mare de servire sau arta brutarului se aseaza în dreapta farfuriei
● Cuţitul mediu pentru carne se aseaza în mijlocul farfuriei
● Furculiţa se aseaza deasupra cuţitului mediu pentru carne
● Cuţitul mic pentru pește se aseaza in stanga furculiței
● Furculiţa pentu salata se aseaza in stanga cuţitului mic pentru pește