Ifetele placute ale meseriilor traditionale se pot regasi in anumite intervale ale vietii noastre. Iar placerea de a prepara painea de casa este una dintre ele. Din fericire, acesta poate fi facuta atat de simplu si fara presiunea de a o face cu regularitate.

De ce sa prepari paine de casa?

Costul e mai mic decat cumpararea de la magazin
Ai incredere in ingrediente
Poti oferi un gust mai interesant
Experienta poate fi relaxanta si usoara

Cum sa prepari paine de casa

Exista multi factori de luat in considerare atunci cand prepari paine de casa. Acestea ar include alegerea ingredientelor, procedeul prin care faci aluatul si alte modalitati de servire.

  1. Alegerea Ingredientelor
    Unul dintre elementele cheie ale prepararii painii de casa este alegerea ingredientelor. Acestea includ un amestec de faina, drojdie, apa, sare si ulei. Acestea sunt ingredientele de baza pentru aceasta mancare delicioasa si asiatice.

Poti folosi orice tip de faina de grau – de dimensiune, de marime va depinde consistenta painii tale. Sarea si uleiul sunt si ele foarte importante pentru a obtine un gust traditional si savuros.

  1. Procedeul de pregatire al aluatului pentru paine
    Dupa ce ti-ai ales ingredientii, trebuie sa treci la urmatoarea etapa: pregatirea aluatului pentru paine. Acest pas implica amestecarea ingredientelor in bol. Amesteca apa cu sarea, adauga drojdia si uleiul si amesteca din nou.

La urmatorul pas, adauga aproximativ jumatate din cantitatea de faina si omogenizeaza bine. Acum, poti adauga restul de faina si amesteca pana cand aluatul devine omogen si elastic. Dupa ce aluatul este gata, lasa-l sa se odihneasca in frigider pentru cel putin 30 de minute.

  1. Imparte aluatul
    Dupa ce aluatul s-a racit, scoate-l din frigider si imparte-l in bucati egale. Acum la fiecare bucata, modeleaza un fel de cozonac, rotund sau quadrat, in functie de preferintele tale.

Asaza bucatile de aluat pe o tavita si lasa-le sa se umfle timp de 20-30 minute. Acest timp poate varia in functie de cat de cald si umed este aerul din camera in care se afla aluatul.

  1. Condimenteaza si coace painea

Inainte de a baga tava cu paine in cuptor, poti presara diverse condimente – miez de nuca, seminte de susan, mac sau ce mai ai tu la indemana. Acest pas ofera savoare si aroma delicioasei tale paini, asadar este important sa nu il treci cu vederea.

Baga tava in cuptor si seteaza temperatura optima, care se alege in functie de tipul de paine pe care il faci. Coace si lasa-l la foc mic aproximativ 45 de minute. Daca doresti sa verifici daca este gata, infingeti-l cu scobitoarea.

  1. Serveste painea de casa

Dupa ce prinzi aroma de paine de casa din casa ta, este timpul sa se servesti si sa savurezi acea paine delicioasa. Se poate servi ca atare, cum este, cu unt sau cu unturi mai condimentate, cu hummus sau chiar ca parte din un sandwitch. Painea de casa poate fi oricum pregatita, asa cum preferi.

Atentie la rezultat!

Suma exacta de ingrediente folosita poate influenta rezultatul final al painii de casa. De aceea, este bine sa respecti cu atentie retete. Fie ca folosesti cea traditionala, fie ca iti inventezi propriile retete, ai grija sa nu exagerezi cu cantitatea de drojdie, sare sau ulei.

Concluzie

Prepararea unei paini de casa sanatoase si delicioase, este un mare satisfactie. Prepararea mancarii de familie, folosint ingrediente pe care le ai la indemana si creearea unor gusturi unice poate fi extrem de satisfacator.

Beneficiile prepararii painii de casa depasesc atat gustul, cat si bugetul. Poti sa-ti revigori meniul si sa-l faci mai nutritionist. Desi poate parea ca trebuie mult timp pentru a prepara o paine de casa, etapele sunt destul de simple si durata procesului poate dura pana la o ora sau chiar mai putin.

O data ce ai inceput sa faci mereu paine de casa, te vei bucura din plin de aceasta experienta!