Sfantul Alexandru a fost unul dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii Ortodoxe, fiind venerat in intreaga lume. Sfantul Alexandru se sarbatoreste cu mare cinste in multi dintre orasele si orasele elene si s-a bucurat de o mare popularitate din Evul Mediu incolo. Acest articol va explora cine este Sfantul Alexandru si cum se sarbatoreste aceasta sarbatoare in diferite parti ale lumii.

Cine este Sf. Alexandru?  

Sfantul Alexandru din Alexandria a trait in secolul III si a fost episcop al Alexandriei Egiptului intre anii 312 – 326. El a fost un lider spiritual profund si a fost unul dintre cei mai mari preoti si teologi ai secolului al III-lea.

Sfantul Alexandru si-a castigat reputatia de lider spiritual prin activitatile sale de predici, guvernare si management bisericesc. El a predat si scris despre teologia crestina elena si a pus bazele Bisericii ortodoxe. Sfantul Alexandru si-a pus faimoasele sale notiuni la incercarea iconoclasmului si a pus bazele unei traditii spirituale inicepute de Sfantul Grigorie al Nazianzului.

Modul in care se sarbatoreste Sf. Alexandru

Sfantul Alexandru este venerat in intreaga lume, fiind onorat intr-o multime de moduri. In primul rand, in aproape toate bisericile ortodoxe, se desfasoara diverse solemnitati si se oficiaza slujbe speciale din cauza zilei sale.

De asemenea, ziua sa este marcata in multe locuri din lume, unde copiii se imbraca in costume specifice pe 9 aprilie si merg la scoala, sau unde se organizeaza procesiuni in care orice crestini ortodocsi poarta icoane si postere cu imaginea Sfantului Alexandru.

In randul bisericilor, se organizeaza slujbe lungi si ceremoniale, in care se fac rugaciuni si se canta imnuri proprii zilei –si acestea se fac in intregitate, urmate de predica unui proroc sau episcop sau chiar a unei sfinte.

In plus, fiecare oras sau orase elene isi sarbatoreste Sfantul Alexandru intr-un anumit mod, fiecare varianta fiind diferita si speciala!

De exemplu, in Samos, orasul din Grecia, populatia iese in strada si danseaza in onoarea Sfantului Alexandru. Copiii merg si la scoala inarmati cu lumanari, un semn de veneratie pentru Sfant. De asemenea, se organizeaza procesiuni si focuri de artificii, ceea ce schimba complet atmosfera orasului!

In alti oraseni mari, sarbatoarea se marcheaza printr-un mix intre otraditionalism si modernism. De exemplu, la Atena, se organizeaza evenimente cum ar fi picnicuri, dansuri si muzee. De asemenea, se servesc produse traditionale specifice (de exemplu, pasca) si se organizeaza opera speciifica Sfantului Alexandru.

Colindele in cinstea Sf. Alexandru

Colindele sunt un element important al orice sarbatoare in Grecia si unele dintre cele mai cunoscute sunt in onoarea Sfantului Alexandru. Sunt destul de variate si se gasesc sub diferite forme si versuri. Un exemplu este colindul “Alexandros i Pindos”:

“Ma kindynourgo Alexandre,
ma kindynourgo mprosta
ma kindynourgo ti Olimpi,
pas not ke s’omosto”

Acesta inseamna “cu drag iei, Alexandru,
cu drag tu treci,
cu drag iei la Olimp si
fa-i ne vedem acolo”.

Colindele au devenit un element important al sarbatoririi lui Sf. Alexandru si sunt cunoscute in intreaga Grecia.

Icoane si alte picturi

Pentru ca Sfantul Alexandru a fost stabilit in centrul Bisericii Ortodoxe, este normal ca sa se bucure si de multe picturi si icoane care sa il reprezinte. Icoanele sunt foarte vechi si povestesc povestea sa.Sunt cuplite cu numeroase reprezentari ale Sf. Alexandru si vin in diferite forme si culori. Unele dintre cele mai vechi icoane ale sale dateaza din secolul al XVI-lea si au rasarit multe incepand cu secolul al XVII-lea.

Unele dintre cele mai cunoscute inca se gasesc in catedralele din Grecia. Incepand cu secolul al XVIII-lea, picturile si icoanele lui Sf. Alexandru au fost foarte populare, fiind expuse in multe galerii din Europa si ducandu-l pe Sfant in inimile tuturor celor care au vazut lucrarile sale.

Cultura Sfantului Alexandru

Sfantul Alexandru a reprezentat intotdeauna un simbol pentru cultura elena. El si-a pus amprenta asupra spiritualitatii elenesti de secole deja si continua sa faca acest lucru.

Cel mai important monument al sau este biserica ridicata in memoria sa in Afon, Grecia. Acest loc sacru este cu adevarat important si este o biserica foarte veche. Acest loc sfant este acoperit in picturi excelente si fiind frumos luminat, se poate spune ca este unul din cele mai importante locuri din intreaga Grecia.

In plus, sunt multe alte obiecte cultului care ii prezinta pe Sfantul Alexandru cum ar fi carti bisericesti, medalioane si alte texte religioase. Aceste obiecte sunt prezente in cadrul serviciilor religioase in prezent!

In concluzie, Sfantul Alexandru este unul dintre cei mai venerati sfinti ai Ortodoxiei si se sarbatoreste cu mare cinste in lumea intreaga. Exista foarte multe elemente importante prin care se exprima acest lucru, cum ar fi colindele, picturile, icoanele, obiectele cultului si multe altele.