Mimi Branescu a fost unul dintre cei mai importanti scenaristi romani. A fost pionierul cinematografiei romanesti, contribuind timp de peste 25 de ani la dezvoltarea industriei in Romania. Nascut la 1 februarie 1921, in Bucuresti, Mimi Branescu a devenit cunoscut in lumea filmului inca din timpurile sale de studenta.

I. Incepandul carierei sale in cinematografie

Mimi Branescu a absolvit Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti si a urmat cursurile Scolii Nationale de Teatru, unde a invatat scenaristica. In 1951, a fost angajata ca sef de scenarii pentru Filmstudio Roman. Din acel moment, a inceput sa inoveze prin incurajarea femeilor sa scrie scenarii si replici memorabile, prin creearea de personaje unice si prin abordarea profunda a sentimentelor. Primul sau scenariu a fost pentru filmul lui Liviu Ciulei, „Costa la umbra toporului”, iar unul dintre ultimele sale lucrari a fost la filmul „Paidagogos”, in 1981.

II. Opere Remarcabile

Scrierile sale se situează într-o varietate de genuri, de la comedie, drama la adaptari de romane. Printre lucrările Mimi Branescu merită amintite comediile „Reclama” (1962), „Steaua sue Jess” (1966) și „Tentație” (1972), precum și suspansul din „Sindromul barbaților” (1963), și drama „Povestea amintirilor” (1971).

De asemenea, Mimi Branescu a scris si scenarii bazate pe romane. Printre acestea se numara „Saltul calului” (1960) dupa romanul lui Ionel Teodoreanu, „Pionierii” (1973) dupa cartea lui Simion Mehedinti, „Salvagiu” (1978) dupa George Mihail Zamfirescu si „Meteori” (1980) dupa Matei Caragiale.

III. Contribuții Notabile și Premii

Scrierile sale au fost apreciate si premiate cu distincții importante. Mimi Branescu a primit Premiul ex-aequo pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Venetia, în 1965 pentru „Steaua sue Jess” și în 1968 pentru filmul „Portretul lui Theresa”. De asemenea, a primit Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, în 1975 pentru scenariul „Tentație”.

Mereu interesata in promovarea talentelor tinere, în 1989, Mimi Branescu a fondat un premiu pentru scenariu numit premiul MIMI BRANESCU PENTRU SCENARIU, pentru a promova noii scriitori de scenarii.

IV. Viata Privata

Mimi Branescu s-a casatorit cu medicul Alexandru Sterian, iar cei doi au avut trei copii. In tot timpul vietii sale, Mimi Branescu a ramas credincioasa credintei sale ortodoxe si bunurilor sale umanismare, eliberand mesaje morale in scenariile sale foarte inovative.

V. Moartea și Legatura cu Viitorul

Mimi Branescu s-a stins din viata la 27 ianuarie 2004 la Bucuresti. Numele sau va trai in memoria celor care au apreciat filmul si scrierile sale inovatoare, prin care a adus un sentiment de bine si bucurie in numeroasele sale lucrari.

Mimi Branescu se bucura de o popularitate permanenta fiind printre primii sau cei mai apreciati scenaristi romani. Numeroase filme si play-uri, precum si premiile obtinute sunt in maniera sa unica, un noroc pentru industria cinematografiei romanesti. Fara indoiala, legendara sa munca a deschis calea spre visele mai multor cineaști. Astazi, Mimi Branescu este un simbol ce reprezinta spiritul cinematografiei românești.