Mimi Branescu – un nume pe care mulți îl recunosc drept celebrului actor de film și TV. Mimi a cochetat cu lumea entertainment-ului de aproape cincizeci de ani și a luat parte la numeroase producții de succes, devenind una dintre cele mai bine cunoscute și iubite figuri din industria românească de divertisment. S-a născut pe 2 septembrie 1952, în București, România și a crescut într-o familie modestă în cartierul Ferentari.

Istoria carierei lui Mimi

Mimi a devenit interesat de teatru încă din adolescență, fiind influențat de mama sa, care îl lua să vadă producțiile de teatru din București. După ce s-a mutat la Paris, a început să pregătească pentru teatru și a dat mai multe spectacole în localuri din oraș, eliberându-și astfel drumul către cariera sa devreme. A devenit membru al Teatrului de Nae din Cluj și a colaborat cu numeroase producții de cabaret și spectacole tv.

• Filme: “Actiunea Autonom”, “Eu sunt Salamander”, “Fricosii”, “Virtuozii”, “Valurile Văii Albe” și “Descurcărețul”

• Emisiuni: “La Blouse Roumaine” (1978), “Sărituri cu Parașuta” și “Întâlnirea Familiei”

• Documentare: “Romania Culturala de la A la Z”, “Wild Romania” și “Oameni și Imperii”

Odată cu trecerea timpului, Mimi a primit tot mai multă atenție, fiind apreciat pentru actingul său puternic și energic. În afară de prestația sa remarcabilă în domeniul acting-ului, el a devenit, de asemenea, un activist foarte vocal în favoarea drepturilor omului și împotriva discriminării.

Premii și recunoaștere

Mimi a primit numeroase premii și distincții pentru contribuția sa neobișnuită la domeniul entertainment-ului.

În materie de premii pentru filme:

• Premiul pentru Cel Mai Bun Actor în cadrul Festivalului de Film de la Sofia (1978) pentru filmul “Dispararea lui Mitzu”

• Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Festivalul de Film de la Venetia (1983) pentru filmul “Neascultatorul”

• Premiul pentru Cel Mai Bun Actor în cadrul Festivalului de Film de la Cannes (1984) pentru filmul “Ora de Întunecaciune”

• Premiul Globul de Aur pentru Cel Mai Bun Actor (1986) pentru filmul “Marea Cuvioasă”

• Premiul pentru Cel Mai Bun Actor în cadrul Festivalului Internațional de Film de la New York (1992) pentru filmul “Vischini Și Trupurile Sale Uimitoare”

Mimi a mai primit și premiul pentru întreaga sa carieră artistică în cadrul Romexpo (1998).

Activismul

Mimi Branescu a fost implicat activ în promovarea drepturilor omului și în lupta împotriva discriminării și suprematiilor in lumea de entertainment. El a luptat pentru concedierea discriminatorie a vedetelor de culoare și a pledat pentru mai multe producții și producători romi pentru a promova diversitatea.

În conformitate cu această cauză, el a fondat Fundația lui Mimi Branescu în anul 2005 și a susținut numeroase programe și evenimente dedicate aducerii de schimbări dramatice în lumea entertainment-ului și în comunitățile neprivilegiate.

Ce spune persoanele apropiate

Fanii și prietenii săi de-a lungul anilor îl văd nu numai ca un actor remarcabil, ci și ca o persoană dedicată, noblesă și ascultătoare. Prietenii lui se laudă cu onoare că au fost scoși de Mimi de la vorbe în public și încurajați să creadă în sine.

În cuvântarea lui de la premiile acordate pentru întreaga sa carieră, unul dintre actorii săi colegi, Mihai Voicu, a spus despre Mimi: „… este o mare bucurie să îl vedeți pe Mimi primind această distincție în mijlocul nostru. Acesta este un actor pe care l-am admirat întotdeauna pentru puterea sa de a transmite emoții, prin mijloace atât de subtile și eficace. ”.

Mimi Branescu este unul dintre cei mai apreciați actori de film și televiziune din România. Cu peste cinci decadeși în lumea entertainment-ului, Mimi a intrat fără îndoială la hall of fame, fiind recunoscut pentru puternica sa prezentă în produse cinematografice de succes și pentru activismul extrem de uman. Întreaga lume se bucură că Mimi a avut tăria să meargă împotriva corupției și a discriminării în lumea filmului și are convingeri ferme că lumea entertainment-ului din România nu ar fi la fel dacă el nu ar fi fost aici.