Dieta mediteraneana este unul dintre cele mai sanatoase regimuri alimentare din lume si este promovata de UNESCO ca parte a Patrimoniului Imaterial Mondial. Acest stil de alimentatie a primit o atentie speciala in ultimii ani din cauza beneficiilor sale nutritive. Dieta mediteraneana iti ofera o abordare de viata sanatoasa in materie de nutritie medicala prin inbogatirea alimentatiei cu o varietate de alimente sanatoase, astfel incat sa obtii beneficii importante din cauza compozitiei nutritionale.
Beneficiile dietei mediteraneene sunt, de asemenea, sustinute de literatura scientifica. O dieta mediteraneana sanatoasa creste sanatatea cardiovasculara si previne boala si este recomandata de specialistii in nutritie si sanatate.
I. De ce dieta mediteraneana?
Dieta mediteraneana foloseste ciclurile anotimpurilor pentru a oferi recomandari privind cantitatile si produsele alimentare sa consume. Dieta mediteraneana prevedea ca alimentele alese sa fie cele organice si sa provina din solul local si de ce inseamna ca este proaspat si de inalta calitate.
Tipica dieta mediteraneana este bogata in legume, fructe, cereale integrale, carne slaba, produse lactate, peste si uleiuri bogate in acizi grasi omega-3 precum cel de masline. Ea restrictioneaza cantitatea de sare si zahar.
Beneficiile alimentatiei mediteraneene se datoreaza nu doar alimentatiei bogate in nutrienti, ci si patternului specific de alimentatie si metoda traditioanala de preparare a hrana: gatirea in tigaie, rasolire in loc de fierbere sau coace, incorporarea unor uleiuri mononesaturate precum uleiul de masline si limitarea sau chiar eliminarea grasimilor trans saturate.
II.Beneficiile dietei mediteraneene
Dieta mediteraneana poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii tale, fiind persistent recomandata si incurajata de catre expertii nutritiei pentru a pune in aplicare atat principiile nutritiei optimale, cat si stilul de viata si obiceiurile healthy.
Iata principalele beneficii ale dietei mediteraneane:
- Promoveaza cresterea in greutate sau greutatea ideala
Dieta mediteraneana te ajuta sa iti pastrezi greutatea optima prin includerea regulata a alimentelor alese in cantitati moderate. Dieta mediteraneana este bogata in fibre, care ajuta la reducerea sentimentelor de foame si te ajuta sa iti indeplinesti necesitatile nutritionale in mod corespunzator.
- Reduce riscul de boli cardiovasculare
Dieta mediteraneana nu numai ca reduce riscul maladiilor aterosclerotice, ci si a alte maladii cunoscute care sunt adesea rezultatul obiceiurilor alimentare eronate si obiceiurilor sedentare. Dieta mediteraneana contine multe grasimi sanatoase si iti poate reduce riscul de boli cardiovasculare si alte boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 sau boala Alzheimer.
- Reduce riscul de cancer
Harry Hopkins, medic nutritionist, sustine ca dieta mediteraneana poate afecta semnificativ riscul de cancer prin limitarea alimentelor procesate si integrarea in alimentatia ta a alimentelor proaspete, cum ar fi vegetalele, fructele, produsele lactate si peste.
III. Exemple de alimente de pe lista de produse mediteraneene
Iata cateva exemple de alimente pe care le poti introduce in regimul tau alimentar mediteranean:
• Toamna
Fructe: Prune, caise, pere si cirese
Legume: Cartofi si dovlecei
Cereale integrale: Orezul si quinoa
Fasole, semințe și nuci: Fasole uscata, nuci si seminte de floarea-soarelui
• Suplimente alimentare
Uleiuri: Ulei de masline extra virgin
Lactate: iaurt, lapte si branza
• Drept condiment
Condimente: Oregano si patrunjel
Alte condimente: Usturoi, chimen, rozmarin
• Iarna
Fructe: Portocale, mandarine si struguri
Legume: Conopida, ceapa, ardei si ardei
Cereale integrale: Orez negru sau basmatti
Fasole, semințe și nuci: Fasole, tofu, migdale
IV. Cum sa aduci dieta mediteraneana in alimentatia ta
A treia adaugare la stilul tau de alimentatie este cruciala daca incerci sa urmezi dieta mediteraneana. Avem trei optiuni pentru a include dieta mediteraneana in stilul tau de viata.
- Inlocuieste produsele cu conținut ridicat de grăsimi saturate
Consuma produse mai sanatoare de inlocuire care contin acizi grasi mono, poli-saturati si mono-saturati in loc de produse de inlocuire bogate in grasimi saturate sau grasimi trans Saturate. Alege produse precum siropul de artar, sucurile naturale, produsele lactate slabe, in loc de produse bogate in grasimi saturate.
- Incorpora produse neprocesate
Alege produse neprocesate, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, pestele si carnea de pasare. Acestea sunt foarte importante in dieta mediteraneana, asigurand o nutrienti bogata si o nutritie optima.
- Consuma moderat alcool
Alcoolul este menționat ca fiind parte a dietei mediteraneene, dar se recomanda consumul moderat. Asigura-te sa consumi doar alcool moderat in plus fața de masa ta mediteraneana, scazand cantitatile treptat.
V. Cum sa iei cea mai buna parte din dieta mediteraneana
Cea mai buna parte a dietei mediteraneene poate fi luata din respectarea anotimpurilor pentru a opta pentru alimente sanatoase si neprocesate, in functie de anotimpurile si zonele in care te afli.
Opteaza pentru legume proaspete in orice anotimp. Iti poti inmulti optiunile pentru alimentele sanatoase, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, produsele lactate, si unele grasimi bune inlocuind acestea in dieta ta.