Stresul, lipsa de somn si alimentatia gresita sunt cauzele ce duce la aparitia obezitatii. Garantarea unei sanatati de fier presupune urmarea unei diete echilibrate si sanatoase. In randul dietelor populare, dieta disociata se remarca prin eficacitatea si prin varietate. In cele ce urmeaza, vom explora ceea ce inseamna dieta disociata si va vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute cicluri de alimentatie.
Ce este dieta disociata?
Dieta disociata este un tip de alimentatie ce se bazeaza pe intake-ul alimentelor in zile diferite, in grupuri separate. Aceasta presupune consumul de alimente bogate in carbohidrati intr-o zi, iar alimentele proteice in urmatoarea zi. Preconceptia este ca astfel vor fi furnizate toate substantele nutritive organismului.
Cea mai cunoscuta forma a dietei disociate este cea disociata pe grupe alimentare. Principiul acestei diete presupune ca majoritatea alimentelor din aceeasi categorie (de exemplu proteine) sa fie combinate, respectiv sa nu fie amestecate cu alte produse alimentare.
Care sunt ciclurile dietei disociate?
Exista numeroase cicluri care formeaza dieta disociata, insa cele mai populare sunt urmatoarele:
-
Dieta disociata pe categorii: Aceasta dieta presupune urmarea alternativa a grupurilor alimentare in fiecare zi:
a) Zile de proteine: carnea slaba, pestele, ouale, produsele lactate degresate (optional fructele de mare);
b) Zile de carbohidrati: cartofii, cereale integrale, painea integrala, legume si fructe;
c) Zilele de vitamine: legumele si fructele. -
Dieta disociata pe zile: Acesta presupune consumarea exclusiv a unei grupe alimentare in fiecare zi a saptamanii. Consumul alimentelor este limitat in fiecare zi, incepand cu lunea:
a) Luni (fructe si sucuri naturale);
b) Marti (alimente cu amidon);
c) Miercuri (fructe si salate);
d) Joi (alimente cu amidon);
e) Vineri (produse lactate);
f) Sambata (alimente proteice);
g) Duminica (legume si sucuri naturale). -
Dieta disociata cu durata limitata in timp: In aceasta dieta, alimentele sunt grupat in cicluri, astfel incat sa se obtina varietate si un aport de nutrienti adecvat.
Ce avantaje prezinta dieta disociata?
Dieta disociata reprezinta un mod sanatos de a pierde in greutate si un mod eficace de a preveni obezitatea. Exista o multime de avantaje ale dietei disociate, printre care enumeram:
• Limitarea riscului de a face comsum excesiv de alimente: deoarece se consuma alimentele in portii mai mici si intr-un ritm mai lent, aceasta dieta ofera sa manance cantitati mai mici, ceea ce duce la reduserea numarului de calorii ingerate.
• Stimularea metabolismului: prin disociere, fructele si legumele sunt mancate in mod moderat si in timpul corect al zilei, ceea ce ajuta organismul sa-si regleze metabolismul ingerand portii adecvate.
• Crearea de obiceiuri alimentare sanatoase: mancatul corect si adecvat pregateste organismul pentru activitatile zilnice sau sportive, obtinand un aport adecvat de nutrienti si energie.
• Controlul apetitului: prin reducerea portiilor, organismul este rapid saturat, astfel incat se previne consumul excesiv de alimente
• Consolidarea starii de sanatate: prin consumul in genti, se ajuta organismul sa asimileze mai usor alimentele si se previne obstructia digestiei, simptomele gastrice si acidului lactic.
• Reducerea riscului de aparitie a boliilor cronice: datorita schimbarilor in dieta si a excluderii anumitor alimente se previne aparitia bolilor cronice.
De asemenea, persoanele care urmeaza aceasta dieta vor pierde in greutate si vor avea un nivel optimizat de energie si antrenament fizic.
Ce efecte negative are dieta disociata?
Chiar daca dieta disociata are multe beneficii, de asemenea poate avea si efecte negative. Aceasta presupune excluderea totala a unor grupuri de alimente, si prezinta riscul de a avea nutrienti si substante nutritive deficitare.
• Carente nutritionale: Acestea pot aparea datorita lipsei unor alimente nutritive in dieta. De exemplu, daca nu se consuma carne, se reduce aportul de fier, daca nu se consuma produse lactate, se reduc aportul de calciu si zinc, iar restrictiile de carbohidrati pot duce la carente de vitamina B-12.
• Sprinte fizice: Exista posibilitatea ca schimbarea alimentatiei sa duca la aparitia unor stari de epuizare si oboseala, mai ales daca se respecta cicluri prelungite.
• Afectiuni digestive: Datorita gruparii alimentelor pot aparea anumite afectiuni digestive, precum flatulenta si crampe.
• Cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare: din cauza lipsei de grasimi, carbohidrati si fibre, se poate provoca cresterea valorilor tensiunii arteriale si a colesterolului.
• Crestere semnificativa in greutate: persoana care urmeaza o dieta disociata pe termen lung, poate experimenta o crestere semnificativa in greutate din moment ce isi schimba apoi obiceiurile alimentare.
Dieta disociata este remarcata printr-o serie de beneficii si poate fi o optiune ideala pentru persoanele care vor sa piarda in greutate. Desi poate prezenta anumite efecte negative, cea mai buna abordare a acestei diete este prin respectarea unor cicluri limitate si prin asigurarea nutrientilor necesari bunei functionari a organismului. Inainte de a urma acest plan, este important sa va consultati cu medicul pentru a va asigura ca nu duceti corpul la epuizare si va asigurati ca mancati echilibrat si sanatos.