Ceaiul de soc este o bautura energizanta ce este folositoare in armonizarea si intarirea corpului si a mintii. Originea ceaiului de soc dupa cum sugereaza si denumirea are radacini in districtul Socului din viata satului romanesc, unde este cules si preparat soiunicul ceai organic prezent pe piata. Substantele chimice din acest ceai au potentialul de a îmbunătati digestia, a preveni problemele de inima si de a reduce stresul.
Dupa cum numele deja sugereaza, operatiunea de cules a frunzelor de ceai de soc se face in comuna Socului dar si in anumite judete precum Bihor, Ialomita, Vrancea, Teleorman sau Dambovita. Aceasta varietate realizata din frunze uscate in aer liber se exporta in mai multe tari si se adreseaza consumatorilor straini ca produs de lux.
Ce contin frunzele de ceai de soc?
Frunzele de ceai de soc contin foarte multi antioxidanti, nutrienti si flavonoide, inclusiv epigallocatechina (EGCG), acid clorogenic, acid chicoric si acid vanilic și cafeic. Despre aceste antioxidanti știința a arătat că protejează corpul oamenilor de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. În plus, frunzele de ceai de soc conțin polifenoli si acizi organici, cum ar fi gallicul si așa-numitul acid chinazic, care sunt elemente benefice pentru sănătate.
Beneficiile ceaiului de soc
Iata cateva dintre beneficiile ceaiului de soc:
-
Proprietati antioxidante si antiinflamatorii – Frunzele de ceai de soc conține antioxidantii, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, precum si acizii organici care protejează împotriva deteriorării radicalilor liberi. De asemenea, acestea au proprietati antiinflamatorii, prin care pot proteja corpul de afecțiunile declansate de inflamatie.
-
Mentine sanatatea, inima și cardiovascular – Aceasta bautură mai contine si vitaminele B6 și B9, dar si magneziu, calciu si fosfor, care pot regla tensiunea arterială și mentin sistemul cardiovascular sanatos si in parametrii normali.
-
Functii cerebrale imbunatatite – Compusii continuti in ceaiul decafeinizat de soc, cum ar fi EGCG contribuie la optimizarea functiilor cognitive si aproape ca previne aparitia declinului cognitive.
-
Imbunatateste Digestia – Deoarece ceaiul de soc contine fibre la nivelul frunzelor, acestea sunt foarte benefice pentru mentinerea unui digestie bune si sanatoasa si previne simptomele neplacute precum balonarea, constipatia sau diareea.
-
Previne acumularea de kilograme – Studiile arata ca ceaiul de soc este unul dintre cei mai puternici inhibitori ai absorbtiei grasimilor si acesta ii ajuta pe consumatori sa isi mentina greutatea corpului in limite normale.
-
Previne oboseala si stresul – Datorita proprietatilor sale usor analgezice, ceaiul de soc este ideal pentru relaxare si pentru combaterea starilor de oboseala si de stres..
-
Proprietati antibacteriene – Acest tip de ceai contine anumite substante chimice care distrug germenii patogeni, reducand astfel riscul aparitiei infectiilor si inflamatiilor.
Cum se prepara ceaiul de soc?
Cea mai simpla reteta pentru ceaiul de soc presupune folosirea a 250 ml de apa calda și a două lingurițe de frunze de ceai de soc. Se adauga frunzele ceaiului de soc in apa, se lasa o perioada de 5 minute acoperite, dupa care se strecoara și se poate servi amestecul. Datorita gustului usor picant si ușor amar, se recomanda adaugarea de miere care poate schimba complet gustul ceaiului de soc si in plus poate aduce si beneficii suplimentare, in special daca este folosita miere de manuka.
In concluzie, ceaiul de soc nu este doar o bautura ce ofera doar o senzatie energizanta, ci una ce poate balanced in mod sanatos corpul nostru si care contine anumite acizi, vitamine, minerale si antioxidanti ce previn, trateaza si combate numeroase boli si conditii de sanatate afectand in mod pozitiv corpul si mintea. Aceasta bautura delicioasa si energizanta ofera beneficii atat de diverse incat este recomandata consumarii sale in cantitati moderate.