România este țară mică, dar strategică, situată în sud-estul Europei. Regiunea prezintă o gamă largă de națiuni voisine, care împart același spațiu geografic, și care sunt de fapt, singular și în același timp una dintre principalele cauze ale schimbului de culturi, națiunilor și economiei din regiune. Datorită zonei în cauză și vecinătății sale cu națiunile europene, România a jucat un rol important în istoria unui număr de interacțiuni dintre aceste națiuni. Acest articol vă oferă o mai bună înțelegere a hărții de interconectare regională și vă prezintă direct vecinii României.

Istoricul Vechinătății României

Istoria vecinătății României și națiunilor voisine reflectă transformarea societății europene de-a lungul secolelor. Spre deosebire de vecinii săi de astăzi, România a avut vecinătăți considerabil diferite în trecut. În secolul al optsprezecea, principalele națiuni vecine au fost: Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Rus și Imperiul Habsburgic. Urmând revoluțiile din secolul al nouăsprezecelea, Imperiile au evoluat în noi forme naționale.

În secolul al douăzeci și unulea, noile și vechile națiuni și-au restabilit și îmbunățit relațiile regionale. Astfel, regiunea din care face parte și România are acum 7 vecinii – statul națiune prin definiție – existând în schimb reciproc atât coeziune cât și tensiune.

Vecinii României

România are un total de șapte vecinii în actualul ei cadru geo-politic. Acestea sunt:

  1. Ucraina

  2. Republica Moldova

  3. Bulgaria

  4. Serbia

  5. Ungaria

  6. Iugoslavia

  7. Austria

Ucraina este vecinul de nord al României și este cea mai întinsă și mai lipită de vecinătatea cauzată de granita lor comună. Țara se află pe malul estic al Mării Negre și prin trei dintre regiunile sale îi are legate de România. Aceste trei regiuni sunt Ternopillya, Chernivets’ka și Ivano-Frankivs’ka. De asemenea, sunt disponibile calea ferată, drumuri și servicii de aviație disponibile între cele două.

Republica Moldova se află la sud de Ucraina și de România. Țara are o granița comună cu România lungă și o vecinătate complexă. Cu aproximativ 3,5 milioane de cetățeni, Republica Moldova este locul al doilea după Ucraina ca mărime și densitate demografică.

Bulgaria se află la sud de Republica Moldova și este destul de învecinită cu România. Frontiera comună prin care sunt legate Bulgaria și România se întinde pe o lungime totală de aproximativ 684 km. De asemenea, există o cale ferată ce traversează frontiera și permite interconectarea celor două națiuni.

Mai la est de Bulgarie se află Serbia. Cu o vecinătate foarte apropiată, România și Serbia au o vecinătate complexă. Respectivele granițe între aceste națiuni traversează numeroase regiuni montane, și se întind o mare lungime pe ambele versanți al Dunării.

La sud de Serbia se află Ungaria. Ca vecin principal al României, Ungaria a avut un schimb foarte ridicat de interacțiuni în trecutul său istoric și în istoria recentă. Frontiera comună se întinde pe distanța de 444 km, iar calea ferată are un rol important în facilitarea schimbului de produse și de populație între cele două țări.

Controlata din munții Carpai, Iugoslavia se află despărțită de România de un teritoriu de munte. Cele două națiuni sunt împărțite de o fronteră cu o mare longime, și schimbul de bunuri de producție sau culturale s-a facut mai ales printr-o rețea complexă de vehicule și trenuri.

în partea sud-vestică, România este vecină cu Austria – o națiune care exprima o influență culturală și economică în Europa de Est. Hușiul și Memoria de Prut sunt cele două ape mari care separă România și Austria, iar microclimatul umed și naționalitățile mixte ale zonei fac din frontera respectivă una complexă și diversă.

Legăturile României cu națiunile voisine pot fi vizualizate în cadrul acestei hărți de vecinătate:

Folosindu-i harta de mai sus, se poate observa că relieful ridicat al granițelor comune este un factor consistent cu care se confruntă relațiile dintre națiunile regionale din România. Alte elemente distincte, cum ar fi fluviile, apele marine și impactul politic sunt de asemenea evidente în aceste legături.