Colindele ardelenesti au cântat-o pe buzele multor familii de-a lungul secolelor. Acestea se cântă în Ardeal purtând cu ele principalele elemente ale culturii ungureşti: religia catolică, etnicitatea maghiară, limba şi tradiţiile sale. De-a lungul timpului, aceste colinde tradiţionale au vibrat în inimile şi sufletele oamenilor prin mesajele lor, parfumul lor de poveste, melodia lor.
Ce este un colind ardelenesc?
Colindul ardelenesc este un cântec de iarnă, cântat în general în seara de Ajun. Este folosită pentru a aduce mesajul bucuriei de sărbătoare și pentru a cinsti lumea spirituală. Colindele ardelenesti sunt cântece populare, cântate în grupuri de copii, de obicei în seara de Ajun; foarte des ele includ câteva versuri bazate pe mituri tradiționale, elementele sacre ale credinței poporului, precum și aluzii la viata dintr-o anumita zonă.
Istoria colindelor ardelenesti se adâncește în istoria Regiunii Transilvaniei și a poporului său. Primele cântece folosite la sărbătorile de iarnă sunt menţionate în istoria Europei încă de acum 1000 de ani, iar colindele ardelenesti au cântat-o pe buzele marii majorități a populației transilvane de-a lungul secolelor. Colindele ardelenesti au cunoscut în decursul anilor mai multe schimbări, adăugând noi versuri cu elemente ale credințelor catolicilor și reformaților, limbaj, toponimie specifică zonelor și, de asemenea, subiecte populare ca cei smeriți care vin în sărbătoare sau călătorii căutând să ajungă pe laia lor.
Cele mai populare colinde ardelenesti
- „Esti seara cea mare” – considerat cel mai cunoscut dintre toate colindele ardelenesti și probabil cea mai veche; face parte din tradiția regională și nu a fost schimbat prea mult de-a lungul anilor.
- „Cerul si pamântul” – o canțiune foarte veche care are o notă lirică și este în general cântată pe un ton mai scăzut.
- „În vale de la Matiaz” – un colind foarte popular în regiune, cu câteva linii foarte cunoscute și care aduce în prim plan călătorii care încearcă să se întoarcă acasă pe laia lor.
- „Bogaţi şi săraci”- un colind ce reamintește bogăția și sărăcia inegalităților și solilor sociale.
- „El ibang si-ngera” – o esență spirituală foarte profundă în care era descrisă istoria credințelor populare și de sine stătătoare și a devenit mai mult decât un simplu cântec de iarnă.
- „Bună seara” – un colind foarte drag în Transilvania, ce cântă despre bucuria autoarei de a primi oaspeti în casă în seara de Ajun.
- „A Scurs Badea Pădure” – una dintre cele mai populare colinde ardelenesti, cunoscuta în toate raioanele Ardealului, versurile fiind cunoscute de majoritatea cântăreților.
- „Înaltă pe cer stea” – un colind care vorbește despre lumea cândva și despre vise, acordând un semnificat în profunzime a vieții țăranilor.
- „Rei Pui Cei de Trei” – foarte cunoscut în Ardeal, reamintind poporului despre magia îndepărtată a sărbătorilor de iarnă inclusiv magia prezentului.
- „O, mare frică” – un colind mai puţin cunoscut și care abordează tema fricii, care încă mai există în ciuda faptului că lumina copleșește în sfârșit întunericul.
Colindele ardelenesti sunt de neimitat, având călăuzirea lor, și se regăsesc de multă vreme printre cele mai dragi colinde ale românilor. Motivele lor, motivele cântecului și sunetele lor ne vorbesc prin cunoscuta ”zicere”, plină de zâmbet și de bucurie. Colindele ardelenesti se cântă, se dau mai departe și se transmit de-a lungul generațiilor, păstrându-se neatinse până astăzi și acelaşi alai al cântecului său sună ca o muzică dulce, o invitație la bucuria sărbătorii de iarnă.