Vorbim despre lectii de viata in cazul in care nu suntem siguri despre ce este vorba. Lectiile de viata sunt mesajele noastre, invatamintele, invataturile si intelepciunea pe care o castigam pe parcursul vietii noastre de-a lungul calatoriei sale. Acest lucru poate fi cadou de la oameni dragi sau putin mai mult decat o piatra de pe drumul vietii, un suflu de speranta si ajutor.

Cele mai intelepte lectii de viata pot fi pur si simplu ceea ce ne face sa ne simtim mai conectati la ceilalti, sa invatam sa folosim intelepciunea, sa ne etalam maturitatea si sa descoperim scopul vietii si calea pe care ne-o alegem.

 1. Iubeste-te pe tine insuti
  Iubirea de sine este poate cel mai important si mai intelept lucru pe care trebuie sa il invatam. Daca nu ne iubim pe noi insine, vom face sacrificii inutile pentru a fi acceptati de ceilalti. Este o lectie grea, dar se alege oricand sa ne punem pe primul loc si sa ne oferim aceeasi dragoste pe care o asteptam de la cei din jurul nostru.

 2. Fii recunoscator
  Recunostinta inseamna a fi bucuros pentru ceea ce ai. Ii multumesti lui Dumnezeu pentru indrumarea sa si pentru ceea ce ai primit. Este foarte important sa valorifici ceea ce primesti si sa fii recunoscator pentru tot ce ti se intampla in viata. Acorda-ti donatiile, cadourile si mai ales prezenta celor din jurul tau.

 3. Explora
  Exploratiile au fost revolutia in permanenta a vietii. Nu am descoperi niciodata ceva nou daca nu am explorea si nu am incerca nimic nou. Literalmente sau figurativ, explorarea inseamna aventura, experienta, indrazneala si rationalitate. Oamenii cei mai intelepti fac intotdeauna aceasta alegere indrazneata, asa ca ia-ti notite si lupta pentru ceea ce credeti.

 4. Nu judeca sau etichetezi
  In general, judecata si etichetarea unei situatii sau a unei persoane se intampla atat de repede incat nu ne dam seama ca facem acest lucru. Intotdeauna a existat o perceptie anterioara a persoanei sau a situatiei si este natural sa presupunem ce ar trebui sa se intample. Cu toate acestea, este important sa ne intoarcem la o atitudine de a accepta si intelege pe ceilalti si sa nu judecam pentru a obtine rezultate mai bune.

 5. Cauta sa creezi legaturi
  Ceea ce ne conecteaza cu ceilalti, sunt legaturile pe care le avem si intelepciunea de a ne uni. Cu cat cream mai multe legaturi, cu atat vom dezvolta sentimente de simpatie si de intelegere mai buna in interiorul grupului nostru. Tine cont ca indiferent ca este vorba despre un grup mai mare sau unul mai mic, legaturile create vor fi considerabile.

 6. Concentreaza-te pe scopul tau
  Scopul vietii este un lucru pe care evident il cautam cu totii si important este sa ne instantam sa fim prezenti si intelepti cu scopul in minte. Curajul de a ne asuma infrangerile, de a invata din greseli, de a ne lupta pentru ceea ce credem si de a face alegeri bune este ceea ce vom dobandi din aceasta actiune.

 7. Fii tu insati
  Daca esti tu insati, nu doar te accepti, ci si ai incredere de sine. Gandeste-te ca cei mai intelepti oameni vor fi aceia care isi vor asuma responsabilitatea pentru faptele lor si care isi vor asuma propriul destin. Avand in vedere toate aceste lucruri, fii recunoscator si intelept, adanceste-te in tine insuti si cerceteaza ceea ce conteaza cu adevarat.

 8. Investeste-ti timpul
  Fie ca investim timp in alti oameni, in speranta, in dorinte sau chiar in noi insine, ceea ce conteaza cel mai mult este ceea ce alegem sa facem cu acest timp. Timpul este un lux, motiv pentru care trebuie sa ne bucuram de fiecare minut al vietii noastre si sa lasam seii sa curga.

 9. Pastreaza apetitul curios
  Curiozitatea este principala arma a intelepciunii. Exista curiozitatea pe care o intampinam atunci cand suntem copii si curiozitatea adultului, cea care sta la baza educatiei, a culturii sociale si chiar a transformarii lumii. Intr-adevar, sa pastrezi o curiozitae neasteptata si nevinovata poate fi cea mai inteleapta decizie pe care o luam fata de noi.

 10. Gandeste-te cu luare aminte
  Gandirea cu luare aminte presupune sa iti conturezi si sa-ti elaborezi gandurile si sa le pastrezi pentru a nu le pierde din vedere. Cele mai intelepte lectii de viata sunt acelea care te ajuta sa fii prezent, sa acorzi atentie lucrurilor din jur si sa iei in considerare declaratiile si componenta interioara inainte de a intra in actiune.

Cele mai intelepte lectii de viata sunt acelea care se concentreaza pe ceea ce alegem sa facem cu acestia, fie sa invatam sa ne iubim, sa fim recunoscatori, sa exploram, sa nu judecam, sa ne unim, sa pastram scopul si sa fim un spirit curios. Odata ce facem acest lucru, vom constientiza ca viata noastra este un adevarat dar si vom fi in masura sa decidem ce vom face cu el.