Iarna se apropie in linii mari si este vremea de a sarbatori Craciunul. Aceasta importanta sarbatoare aduce laolalta oamenii, iar in centrul ei se afla colindele. Si cand vorbim despre colinde, Romania nu face exceptie la frumusetea si adancimea lor. De-a lungul anilor, generatii intregi de romani i-au cunoscut si cantat pe acestia, dandu-le astfel un important loc in cultura. Darcare dintre acestea sunt cele mai frumoase colinde romanesti? Citeste in continuare pentru a afla!
Colindele sunt o parte importanta a culturii romanesti. Acestea se canta de-a lungul secolelor si pot fi auzite iarna, cu ocazia sarbatorii Craciunului. In Romania, se poate spune ca exista doi tipuri de colinde – cele care sunt cunoscute tuturor si colindele tradiționale (de obicei cântate de grupuri de oameni care calatoresc). Acestea din urma au fost ținute in vie de generatii de cântăreți in tot ceasul. Aceste colinde contribuie la transmiterea unor importante valori ca dragostea, Lumină, pace si iertare prea multor generatii de romani.
Istoria colindelor
Colindele sunt cantece care se cânta în preajma Craciunului in mod traditional, folosind versuri vechi de mii de ani. Aceste versuri au evoluat de-a lungul anilor si se canta in diferite parti ale lumii. Unele dintre cele mai vechi dintre acestea si-au facut inceputul in perioada Renașterii europenei si s-au raspandit in toate tarile.
Datorita traditiei sale, colindele romanesti cuprind cunoscut cântece religioase cum ar fi, „Born in Bethlehem” si cântece profane, cum ar fi „ViflaemMoldoveneste”. Aceste colinde sunt pe parcurs see au reinventat si-si schimba melodiile bazate pe contextul social.
Cele mai cunoscute colinde si clipuri
Iata o lista cu cele mai cunoscute colinde romanesti:
-
„Viflaem Moldoveneste” – colindul clasic „ViflaemMoldovenes”
-
„Vișina si merele” – un colind cantat in special la 18 Noiembrie
-
„Ciocârlia” – un cântec vesel si energic
-
„Maria si Iosif” – un cântec cunoscut inca din secolul al XVIII-lea
-
„Praznic Luminos” – un cântec bine-cunoscut si uzual considerat a fi cel mai vechi dintre colindele romanesti
-
„Dănciov-Maker Of Conscience” – un colind non-religios fabulos
-
„Noapteaste de Vis”- o balada foarte frumos
-
„Capra” – o interpretare extraordinara a fiicei cantaretului spre gloria tatalui sau
-
„Crucea” – un cântec legat de viata si sacrificiul lui Isus
-
”Hristos a inviat” – un cântec dedicat invierii lui Hristos
In aceste vremuri, cele mai frumoase colinde romanesti sunt interpretate in multe moduri creative. De exemplu, in cazul in care ai un YouTube, vei gasi multe interpretari originale a acestora. Acest lucru inseamna ca te poti bucura de magia colindelor romanesti chiar si acum si poti impartasii placerea colindatului cu altii.
Stilurile acestor colinde
Stilul colindelor romanesti variaza. Unele arata ca jocuri muzicale, altele sunt cântec sau balade și, in cele din urma, pot fi contrapunct. Stilul colindelor a variat de-a lungul istoriei, iar intr-o gaspare de stilurile muzicale traditionale, veti fi surprinsi de diversitatea si originalitatea cântecului.
Folclorul romanesc
Folclorul poate fi vazut lumii ca si un element al culturii si al patrimoniului uman. Fie ca vorbim despre muzica, dans, poeme sau colinde, aceste lucruri ofera lectii despre vietile si traditiile românești de-a lungul anilor.
Colindele romanesti au ramas vitale pentru folclorul romanesc. Acestea reflecta identitatea culturii si fac parte din circuitul de sărbători, reprezentand conectarea romana in comunitatea sau in familile lor.
Mesajul colindelor
Mai ales in epoca moderna, colindele romanesti ofera un sentiment de unitate si comuniune pentru romani si lumea mai larga, atunci cand se cantă. Exprimă adevăruri universale si oferă o perspectiva asupra relațiilor unei persoane sau a unei comunitati.
Astfel, colindele trebuie vazute ca o modalitate prin care se fond un mesaj profund despre sensul vietii. Ele transmit mesaje precum dragostea, bucuria, generozitatea si unitatea si ofera o oportunitate de a afla mai multe despre propria identitate.
Colindele romanesti prezinta adancimea si importanta traditiilor si culturii romanesti. Indiferent daca se canta in grup sau ca un cântec de leagan, acestea ne-au daruit generatii intregi de traditii si mesaje emotionante. Cele mai frumoase colinde romanesti ramand in memorie datorita frumusetii lor, prin versurile lor profunde si melodii melodii emotionante. Astfel, colindele ne dau ocazia sa ne bucuram si sa traim pentru moment si pentru a intelege mai bine magia Craciunului.