Când vine vorba de mâncare, unele alimente ies de obicei în evidenţă. Acestea sunt cele mai faimoase reţete culinare, care au urcat în topul preferinţelor populaţiei. Fie că este vorba despre cei mai exigenţi gurmanzi sau despre cei înnebuniţi după această artă culinară, aceste reţete speciale reprezintă cel mai bun exerciţiu de a folosi cu îndemânare bunătăţile oferite de natură. În cele ce urmează vom face o scurtă incursiune în lumea celor mai cunoscute preparate culinare, bucurându-ne de un adevărat preludiu gastronomic.

Istorie si Prezent

Încă de la începutul istoriei, diversitatea de produse alimentare a determinat oportunitatea dezvoltării unui vast univers de reţete culinare variate. Este important să ne amintim că preparatele culinare reflectă întotdeauna caracterul etno-cultural al unei ţări, arătându-ne ce poate fi mai bun în materie de gastronomie. Din acest motiv, alegem prin gusturi, arome şi condimente, să ne bucurăm de tot ceea ce aparţine bucătăriei cu care suntem atât de familiarizaţi.

Caracteristici

Reţetele sunt principalii piloni ai unei bucătării prospere. Acestea sunt ceea ce se aşteaptă de la anduranţa culinară a unuia sau unei alte persoane, capabile să gătească în deplină siguranţă în bucătărie. Aceste preparate culinare au o caracteristică comună foarte interesantă: acestea se pot distinge prin proprietăţile lor unice. Dintre acestea amintim: gustul unic, modul de preparare, tipul de ingrediente folosite, diversitatea culorilor, texturi sau arome.

De asemenea, cele mai bune reţete culinare se remarcă prin eleganţa şi maiestria noilor tehnici culinare, prin ingineria ospitalităţii, prin etichete moderne, prin imaginaţie, prin gama de produse folosite în pregătirea lor şi, mai ales, prin calitatea servirii.

Cele mai faimoase retete culinare

La nivel mondial există o mare varietate de reţete foarte diverse şi unice. Dar, dintre acestea, vă prezentăm câteva preparate cunoscute şi mult iubite:

 1. Pizza: una dintre cele mai cunoscute reţete din lume, foarte populară, mai ales în Italia. Are ingrediente foarte diverse, precum sos de tomate, mozzarella, roşii, oregano sau ciuperci.

 2. Hamburgheri: o reţetă clasică americană, folosind fripturi de carne sau chiar carne tocată, murături, roşii, castraveţi şi maioneză. De asemenea, se poate adăuga şi un sos picant.

 3. Lasagna: o altă reţetă de origine italiană, folosind foi de paste făinoase, sos de roşii, carne tocată, brânză, condimente şi ciuperci.

 4. Curry gaara: această reţetă japoneză se prepară din carne de pui sau de vită şi un sos pe bază de lapte de cocos, curcuma, ceapă, ghimbir, usturoi, chili, soia, boabe de piper şi alte condimente.

 5. Moussaka: o altă reţetă grecească, preparată din carne tocată, sos de roşii, ardei copţi, ceapă, usturoi, ouă, brânză rasă, condimente, ouă şi ouă de găină.

Sfaturi pentru a pregati aceste retete

Pentru a pregăti cele mai bune reţete obişnuite, ai nevoie de câteva instrumente, utenşi ori tehnici:

 • Oale pentru fierbere, căni, farfurii şi alte recipiente potrivite.

 • O bucată adecvată de mobilier, aşa încât sa poţi pregăti în comoditate.

 • Un set adecvat de paie de lemn, cu care vei poate să frige alimentele în armonie.

 • Ustensile de gătit ca: tigăi, sauri, tigai, spumiere, tăvi, forme, mixer.

 • Unelte pentru prelucrarea alimentelor cum ar fi plăci pentru foc, cleşti, mixere.

 • Seminţe, condimente, sare de mare, suc de lămâie, ulei de măsline, vin, suc de fructe, smântână.

 • O sursă de căldură.

Este foarte important să pregătim corect ingredientele pentru a ne bucura de reţetele preferate. Este important să gatim la foc moderat şi să folosim temperatura adecvată alimentelor și condimentelor.

Retetele culinare sunt caracteristice fiecarei regiuni in parte, fiecare cultura oferind savoare si parfumuri aparte. Utilizand ingredientele adecvate, asigurându-ne că pregătim corect ingredientele si folosind acea măiestrie specifica și creativitate, pregatim cele mai bune retete. Fie că suntem în pierdere de inspiratie cu retete noi sau înca într-un proces de dezvoltare a abilităţilor culinare, trebuie doar sa ne lasam ghidaţi de curiozitate și sa profităm la maxim de fiecare ocazie pentru a ne excita papilele gustative.