Arta de a prepara delicioase retete de prajituri de casa nu este una simpla. Retetele clasice cu care ne-am invartit sunt preparate cu dragoste si isi gasesc locul in sufletul fiecarui gospodar. Este adevarat ca felul in care sunt preparate si modul in care aceste delicioase prajituri de casa sunt servite, redau stilul de viata si cultura familiei.

Deoarece totul devine si mai interesant in preajma Sarbatorilor, privim mai atent retetele pe care le putem prepara. Prin urmare, am pregatit o lista cu cele mai delicioase 40 de retete de prajituri de casa pentru Sarbatori.

1. Spirale de Nutella

Ingrediente: ½ cutie de aluat pentru foietaj, 150 grame de Nutella, 800 grame de boabe de strugure, 2 albusuri, 200 grame de zahar, 500 grame de faina, 1 pahar de unt topit.

Modul de preparare: Preincalzim cuptorul la temperatura maxima, apoi rulam aluatul pe planseta de lucru intr-un strat cat mai subtire. Asezam boabele de strugure pe aluat, apoi intindem Nutella si presaram zaharul. Impletim aluatul si apoi il ungem cu albusurile batute spuma si il dam la cuptor timp de 25 de minute. Cand este gata, punem untul topit si mai lasam prajitura la cuptor inca 5 minute. Servim prajitura imediat dupa ce s-a racit.

2. Biscuiti de casa

Ingrediente: 200 grame de unt, 150 grame de zahar, 2 oua, 500 grame de faina, 1 praf de sare, 1 praf de bicarbonat, coaja si zeama de la un portocal.

Modul de preparare: Se amesteca zaharul si untul pana se omogenizeaza, apoi se adauga unul cate unul ouale. Incorporam in compozitie si faina, sarea si bicarbonatul. Adaugam si coaja si zeama de portocala amestecand bine. Intindem aluatul pe planseta si taiem biscuitii in forme interesante. Dam biscuitii la cuptor timp de 15 minute sau pana se rumenesc. Le servim cu cea mai buna cafela si o cana de lapte.

3. Prajitura cu banana si nuca

Ingrediente: 300 grame de banana (sirop), 150 grame de nuca, 200 grame de unt, 2 oua, 200 grame de zahar, 1 lingurita de extract de vanilie, 500 grame de faina, 1 pliculet de praf de copt, coaja si zeama de la 2 lamai.

Modul de preparare: Se amesteca untul si zaharul, apoi se adauga ouale si banana. Incorporam si faina si praful de copt, iar la final adaugam extractul de vanilie si nuca. Se amesteca totul si se adauga zeama si coaja de lamaie. Se lasa aluatul sa se racoreasca, apoi se tapeteaza o forma cu unt si faina. Se toarna compozitia in forma si se da prajitura la cuptor timp de 40-50 de minute. Cand este gata, se scoate prajitura, se lasa sa se raceasca si se serveste cu crema sau glazura.

4. Prajituri cu dovleac si miere

Ingrediente: 1l de dovleac (curatat si taiat bucati mici), 5 linguri miere, 2 oua, 1 cana zahar, 4 linguri ulei, 1 pliculet praf de copt, 1 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de nucsoara.

Modul de preparare: Se mixeaza dovleacul macinat, apoi se adauga ouale, uleiul, mierea, sarea, praful de copt, scortisoara si nucsoara. Se amesteca bine compozitia, apoi se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se presara deasupra cateva boabe de miez de nuca si se da la cuptor timp de 25 de minute. Cand este gata, servim prajiturile cu miere si un strop de smantana.

5. Prajitura cu pere si ciocolata

Ingrediente: 500 grame de pere (curatate si taiate in bucati), 200 grame de ciocolata neagra, 3 linguri de nuci, 1 lingura de unt, 200 grame de zahar, 5 linguri apa, 2 linguri faina, 1 lingurita de sare.

Modul de preparare: Se incalzeste cuptorul la temperatura maxima si se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Intr-un vas de teflon se pun ciocolata, untul, nucile si zaharul. Se incalzeste amestecul deasupra focului deschis, amestecand continuu.

Intr-un castron se pun perele si apa, apoi se adauga amestecul de ciocolata si nucile. Se pun compozitia intr-o tava si se coace timp de 30 de minute. Se servesc prajiturile calde, cu un borcan mic cu inghetata de vanilie.

6. Prajitura cu vanilie si alune

Ingrediente: 250 grame de unt, 300 grame de zahar, 3 oua, 1 pahar de lapte, 1 pliculet de zahar vanilat, 2 cani de faina, 1 lingurita de sare, 1 pliculet de praf de copt, 200 grame de alune.

Modul de preparare: Se amesteca untul si zaharul pana se omogenizeaza, apoi se adauga ouale, laptele si zaharul vanilat. Amestecam bine compozitia, apoi incorporam faina, sarea si praful de copt. La final adaugam alunele si turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam prajitura la cuptor timp de 25 de minute si servim prajitura cu cea mai buna cafea.

7. Prajitura cu banane si scortisoara

Ingrediente: 3 banane, 200 grame de zahar, 4 linguri de unt, 2 oua, 250 grame de faina, 1 lingurita de scortisoara, 1 praf de sare, 1 praf de bicarbonat.

Modul de preparare: Se amesteca bine bananele cu zaharul, apoi se adauga untul si ouale si se amesteca pana se omogenizeaza. Se adauga faina, sarea, scortisoara si bicarbonatul. Se toarna compozitia intr-o tava si se da la cuptor timp de 25 de minute, apoi se scrie prajitura si se serveste calda.

8. Cheese cake cu pere

Ingrediente: 2 cutii de aluat pentru foietaj, 500 grame de branza de vaci, 4 linguri de fructe de padure, 400 grame de pere (curatate si taiate bucati, 2 oua, 3 linguri de lapte, 3 linguri de zahar.