„Testele de personalitate”, care au scopul de a oferii oamenilor informații detaliate despre cine sunt, cum se comporta si cum gandesc, s-au dovedit a fi o cale extraordinara. 

Cele mai bune teste de personalitate ajuta oamenii sa isi constientizeze stilul propriu de gandire si actionare, care le ofera un plus de constientizare despre trăsăturile lor unice. Ele au de asemenea potentialul de a oferi informații valoroase despre modurile în care răspund la stress și cum se pot adapta in moduri noi si creative la schimbari. Iata un ghid al celor mai bune teste de personalitate:

  1. Testul Myers-Briggs Type Indicator (MBTI):

Testul MBTI a fost dezvoltat prima data in anii 1940 de către Katharine Cook Briggs și fiica ei, Isabel Briggs Myers. Structura lui constă din patru dimensiuni și opt tipuri de personalitate. Încorporând concepte de la psihanaliză, teoria Jungiană și avându-i pe Sigmund Freud și Carl Jung drept inspirație, testul MBTI a fost folosit pentru a ajuta oamenii sa înțeleagă modurile lor de comunicare si gândit si a îmbunatati relatiile. MBTI a primit recenzii mixte de la comunitatea de cercetători despre validitatea sa și veridicitatea rezultatelor sale.

  1. Structura personalitatii Five Factor Model (FFM):

FFM a fost dezvoltat inceput din anii 1950 ca raspuns la limitele testului MBTI. Acest model este cel mai utilizat model pentru a explica si a înțelege complexitatea personalitatii umane. Structura sa constă din cinci factori: extraversiune, deschidere la experiențe, simpatie, constiinciozitate și neurotism. FFM a primit recenzii favorabile de la comunitatea de cercetare și este considerat ca un model mult mai precis și fiabil decat MBTI.

  1. Testul Big Five Inventory (BFI):

Dezvoltat in anii 1990, BFI a fost primul test care a încorporat modelul FFM și a folosit cinci factori pentru a evalua personalitatea umană: extraversiune, deschidere la noul, simpatie, constiinciozitate și neurotism. Acest test se utilizează pentru a evalua trasăturile de personalitate ale subiecților umani. Ca test, BFI a primit recenzii favorabile și este unul dintre cele mai populare și comune teste de personalitate.

  1. Testul de stil de viață (LSI):

Testul LSI a fost dezvoltat in anul 1984 ca raspuns la limitările testului MBTI. Acest test măsoară stilul general de viață și comportament al oamenilor și se concentrează pe sapte competențe care influențează modul în care oamenii actionează și lucrează: stil de conversație, gândirea critică, luareai deciziilor, constiinciozitatea, gandirea creativa, gestionarea timpului și rezolvarea problemelor. Acest test se bazează pe raspunsuri în interiorul a două scale, de asertivitate și cooperare, și oferă un profil holistic al personalității subiectului uman.

  1. Test The Keirsey Temperament Sorter (KTS-2):

Dezvoltat de Dr. David Keirsey, KTS-2 poate fi considerat un mod alternativ al testului MBTI. Acest test se bazează pe patru stiluri de comportament și patru dimensiuni ale personalității. Cele patru stiluri sunt liderul, promovarea, utilizează rationalitatea și instrumentarea, iar dimensiunile includ cauzalitatea, echilibrul, progresul și spiritul. Testul ofera o imagine mai detaliata despre trasaturile de personalitate ale subiectului uman, precum si oferă informații despre aptitudinile și experienta profesională și academică.

  1. Testul Rorschach:

Testul Rorschach este cel mai cunoscut test de personalitate care se focusează pe trasaturile personale, probleme psihologice și problemele de relații ale subiectului. Acest test se bazează pe răspunsurile la douăzeci de imagini de tăieturi care sunt oferite persoanelor pentru a interpreta. Testările Rorschach sunt considerate unele dintre cele mai profunde teste de personalitate și se bazează pe cerințele psihologilor pentru a acorda informații detaliate despre modul în care acționează, gândesc și simt persoana.

  1. Testul Wisconsin Card Sort (W-CST):

Dezvoltat de David Grant in anul 1948, W-CST a fost unul dintre primele teste de personalitate care folosea un computer pentru a analiza răspunsurile si a obține informațiile necesare. Acest test se concentrează pe abilitatea unei persoane de a face clasificări vis-a-vis de diferite stimuli, prin compararea lor și prin formarea unor conexiuni. Acest test se poate folosi pentru a măsura atenția, propriul motiv și abilitatea de rezolvare a problemelor a subiectului.

Testele de personalitate sunt soluții valoroase pentru cei care vor sa isi constientizeze stilul propriu de gandire si actionare, facandu-le sa se simta mai încrezători și capabili. În cele din urmă, ceea ce oamenii fac cu informațiile obținute depinde de ei, dar trebuie să se amintească mereu că aceste informații și descrieri sunt rămân în primul rand generalizări și nu descriu o persoană în ansamblu.