Coreea a fost si ramane una dintre cele mai producatoare de filme de pe continentul asiatic, cu un palmares impresionant in materie de filme in ultimii 20 de ani. Arta cinema-ului coreean a ajuns mai departe de granitele sale, mai ales in Occident, datorita genurilor variate si a caracteristicilor sale.

Daca doresti sa descoperi filmele coreene care au cucerit pana acum milioane de spectatori de pe tot globul, citeste mai departe.

Istoria cinematografiei coreene
Coreea a fost o oaza de film din prima sa jumatate a secolului XX, cu primele produse semnate de coreeni acest gen, incepand din anul 1962. Ultimii 40 de ani au fost, fara indoiala, cei mai productivi dintre toti, producand anual mii de titluri de film si seriale de televiziune. Fie ca se raporteaza generatiilor anterioare sau la cea actuala, produsele coreene au impresionat international, cu prezenta lor fiind remarcata la puternicii festivaluri de pe intreg mapamondul.

Cele mai bune filme coreene
Dar care sunt filmele care au cel mai mare impact? Putem spune, cu siguranta, ca exista unele care au reusit sa ajunga la inimile milioanelor de spectatori de pe tot globul, bucurandu-se de popularitate si critical succes. Iata cateva dintre cele mai bune filme coreene:

 1. Old Boy (2003)
  Faimosul regizor Park Chan-wook a facut din acest film thriller unul dintre cele mai populare de pe continentul asiatic. Old Boy se concentreaza pe povestea unui barbat chinuit de misterioasa persoana care il tine prizonier, timp de zece ani. Filmul a cucerit premiul Grand Jury al Japoniei, la Festivalul International de Film de la Cannes in 2003 și un BAFTA pentru cea mai buna regie.

 2. Parasite (2019)
  Regizat de somitul regizorului Bong Joon-ho, Parasite este unul dintre cele mai faimoase produse coreene din anul 2019. Acest film de mister-comedie merge pe povestea familiei Ki-taek si aplica o oglinda asupra unei cotidiene societati coreene. Filmul a castigat cel mai inalt premiu de la Festivalul de Film de la Cannes in 2019, patru premii BAFTA si anume mare parte a premiilor la care a fost nominalizat.

 3. Train to the Busan (2016)
  Train to the Busan este un film horror-thriller foarte intens care are la baza povestirea apocalipsisului zombie. Acest film cu un buget foarte mic, se concentreaza pe intamplarile mai multor pasageri al carei tren merge dinspre Seul la Busan, in timp ce in intregul taram coreean pandemia zombie se extinde. Chiar daca nu a castigat premii spectaculoase, acest film a primit apluze foarte bune din partea criticilor internationali.

 4. Big Fish and Begonia (2016)
  Big Fish & Begonia este un lungmetraj de animatie foarte frumos si emotionant. Povestea acestui film se concentreaza pe comunicarea dintre doua lumi, una corporate si alt una magica. Actionand intre aceste doua lumi, filmul pe parcurs exploreaza tematici precum iubirea, sacrificiul si sacrificiul. Acest film a primit foarte multe recenzii pozitive la aparitia sa in box office, fiind unul din cele mai profunde filme ale Coreei.

 5. The Handmaiden (2016)
  Directorul coreean Park Chan-wook revine cu aceasta adaptare a romanului englez Fingersmith. The Handmaiden se concentreaza pe invitata la curtea unei fete de familie bogate si pe planul și intriga sa de a descoperi secretul acesteia. Filmul a fost in mod regulat explodat la aparitia sa, castigand numeroase premii coreene si chiar un premiu la Festivalul de Film de la Cannes.

 6. Mother (2009)
  Mother este un thriller psihologic foarte impresionant, intregul fiind inspirat partial din tragedia lui Shakespeare King Lear. Aceasta se concentreaza pe o mama singura care se lupta cu autoritatile locale pentru a savarsa nevinovatie fiului ei in cazul in care acesta este acuzat pentru un crima. Acest film a castigat mai mult de 10 premii a festivalurilor de film si a avut un efect neasteptat asupra cinematografiei coreene.

 7. Joint Security Area (2000)
  Regizat de Park Chan-wook, acest film se concentreaza pe o ancheta despre o misterioasa lume situata pe pamanturile nelinistite ale zonei DMZ, la granita intre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Focul de armas s-a oprit si acest lucru a deschis calea pentru acest film prin istoria unei amiciinte intre doi soldati din soldat din tabara opusa. Joint Security Area s-a bucurat de succes si a castigat numeroase premii de-a lungul anilor.

Iata, acestea au fost cele mai bune filme coreene, produse de anvergura printre cel mai celebruea regizori din aceasta industrie. Milioane de spectatori din Coreea si din intreaga lume si-au dus cu sufletul interpretarile si subiectele produselor cinematografice coreene și mulți dintre ei se numera printre cei mai inceNULATI din ultimii ani. Daca doresti sa afli mai multe despre viata artistica a Coreei de Sud, fii sigur ca aceste produse sunt ieșiri memorabile și la cote pe masura.