Usor de zis, dificil de facut! Intrebarea “care sunt cele mai bune carti de dezvoltare personala?” poate fi unul dintre cele mai complicate de raspuns pentru ca fiecare dintre noi este unica, cu nevoi individuale si anumite temeri care pot fi depasite prin intermediul lecturilor. Insa, cu ocazia asta, voi incerca sa iti ofer cateva sugestii de carti de dezvoltare personala care mi-au schimbat si mie viata si le consider extrem de utile.

1. The Power of Now: Un citat foarte auzit care clarifica rostul acestei carti este cel din Eckhart Tolle, autorul cartii: „Cea mai puternica energie din Univers se afla în prezent”. Aceasta carte de dezvoltare personala iti explica cum te poate ajuta sa te detasezi de preocuparile trecutului, gandurile tale irationale si temerile viitorului si sa pui accent pe prezent si forta ta interioara. In carte vei gasi instrumente practice care iti pot usura calea catre constientizare, separare si detasare.

2. Maximum Achievement: Desi autorul acestei carti, Brian Tracy, este unul dintre cei mai buni speakeri motivationali din lumea actuala, cartea ofera un numar impunator de intrebari si te invita sa faci o „auto-arheologie”, de natura personala si profesionala. Cititorii vor găsi câteva soluţii practice şi instrumente pentru a-i ajuta sa se elibereze de cea mai mica versiune a lor.

3. Think and Grow Rich: Desi este o carte care a fost scrisa acum aproape un secol, de Napoleon Hill, aceasta nu isi pierde din relevanta si este una dintre cele mai populare carti despre dezvoltare personala. Acestia recomanda cititorilor sa puna accent pe autodisciplina, metoda, autocontrol si motivare si sa obtina ceea ce isi doresc in mod organizat.

4. Man’s Search for Meaning: O carte plina de intelepciune, inspirata dintr-o poveste biografica in care se abordeaza intrebarea fundamentala a vietii: „De ce suntem aici?”. Auto-ul, doctorul psihiatru Viktor Frankl descrie propria sa experienta din perioada petrecuta in lagarele de concentrare si izolare naziste. Aici intalnim o invitatie pentru o analiza profunda si o autodescoperire care iti va schimba radical viata si perspectiva.

5. Codul lui Da Vinci: Acest roman al lui Dan Brown, nu doar ca iti va captiva atentia prin intrigile sale, dar iti va oferi si un bazin intreg de intelepciune, care va face ca preocuparile de dezvoltare personala sa devina unele extrem de valoroase si pline de implinire. Acest roman abordeaza tema dezvoltarii personale asupra spiritualitatii si despre unele sfaturi esentiale despre cum sa iti construiesti devotamentul si maiestria personala in vietile noastre.

6. 7 Habits of Highly Effective People: Autorul acestei carti, Stephen Covey, ne invata despre “Oamenii cu 7 catuse” si despre reprogramarea vietii. Acestea sunt concernent de dezvoltarea conexiunii noastre personale cu imaginea interioara, asa ca ne imbunatateste discernamintul privind valorile etice ale vietii si invatam ca avem in control abilitatea de a ne schimba vietile.

7. Povestile lui Spencer Johnson: Aceste povesti scurte si accesibile, incepatoarele unei noi filosofii de viata, formeaza baza multiplelor acceptii ale unor idei, concepte sau abilitati essentiale pentru supra-evaluarea propriei vieti. Ele ofera, in miime mod, un manual de dezvoltare personala prin povesti si invataminte care ne indeamna sa fim conectati, autentici si sa acceptam provocarile cu calm si pace.

In concluzie, exista nenumarate carti de dezvoltare personala, dar toate ofera realmente ceva, aducand in viata cititorilor lor ceva nou sau utile. Alegerea unei carti depinde foarte mult de nevoile tale. Cat de urgenta este problema? Cat de motivat esti sa o rezolvi? Pe masura ce incerci sa te dezvolti personal, vei vedea ca vei deveni mai constient de ceea ce functioneaza pentru tine si ce carti sunt importante pentru a obtine rezultatele dorite.