Este important ca copiii sa invete sa vorbeasca corect si sa se insinueze inteligent. Exercitiile de dictie sunt exact cea mai buna metoda pentru a le ajuta sa faca acest lucru. Cu ajutorul lor, copiii isi pot construi vocabularul si pot sa se descurce pentru a articula cuvintele corect.

Exercitiile de dictie care sunt amuzante sunt cele care ii pot ajuta pe copii sa se concentreze mai bine pe subiect si sa se bucure de procesul de invatare. Iata cateva dintre cele mai amuzante exercitii de dictie pe care le poti folosi pentru acest scop.

  1. Jocul cu fluturi

Acest joc ajuta copiii sa-si consolideze abilitatile de pronuntie si sa respecte intonatia cuvintelor. Pentru a juca jocul, ai nevoie de rotative de fluturi colorati, de diferite dimensiuni. Cuprindeti cuvintele din rotative si puneti-le in grupuri. Apoi, pozitionati fluturii in asa fel incat fiecare grup sa fie grupat intr-o structura, precum o floare pentru a usura copilului procesul invatarii si a evita confuzia.

Dupa aceea, puneti aceasta structura de fluturi in fata copilului si pronuntati cuvintele intruna, din grup in grup. Copilul trebuie sa re-pronunce cuvintele exact cum ii spuneti voi. Daca el pronunta corect, el obtine fluturi tot mai mari si mai frumosi; daca eroreaza, el ar trebui sa inceapa din nou.

  1. Jocul cu trenule de hartie

Acest joc te ajuta sa afli cat de bine pot sa pronunte copiii acasa. Pentru a juca, prima data fa o lista cu cuvinte simple pe care copilul le invata. Apoi, foloseste un creion sau un marker pentru a desena un tren de hartie in forma de carusel. La fiecare cuvalt din lista, adauga o locomotiva, fiecare semnificand un cuvant.

Atunci cand copilul termina cuvantul,i el sau ea trebuie sa-i traga hartia pentru a porni trenul! Acest joc inovativ si distractiv va fi cu siguranta foarte practic pentru copiii tai.

  1. Jocul Sunetelor

Daca copilul tau este pasionat de jocurile de sunet,acest joc va fi cu adevarat amuzant pentru el. Tu ca parinte sau educatoare ai intalnit numeroase sunete, cum ar fi acelea generate de animale, instrumente muzicale sau aproape orice alt lucru.

In primul rand cere copilului sa faca acel sunet pe care l-ai folosit tu. Apoi cere-i sa coreleze diferite cuvinte la aceste sunete. Acest lucru sa fie la fel de distractiv pentru el, incat chiar si in momente de frustare, aceste exercitii de dictie ii vor reda entuziasmul si pasiunea pentru a invata!

  1. Jocul Vrăjitorului

Acest joc invata copiii sa faca pasiunea in articularea cuvintelor si sa-si construiasca vocabularul. Pentru a juca, ai nevoie de cote de hârtie si markere. Scrie câteva cuvinte pe un cot, atat cuvantul cat si defintia.

Cere copilului sa se transforme in „Vrajitorul Limbii” si sa arunci cotul pe jos. Apoi, se roaga de vrajitor sa-i dea puteri specifice care sa-i asigure ca pronunta cuvintele corect. Mai intai, copilul va citi descrierea cuvântului si va incerca sa-l pronunte corect. Daca demonstreaza ca isi foloseste puterile magice destul de bine, acorda-i copilului o recompensa, cum ar fi o bomboana sau un joc de jucarii.

  1. Jocul cu Picturi

Acesta este unul dintre cele mai distractive jocuri de dictie pe care le poți folosi cu copilul. Pentru a juca, trebuie sa fii creativ si sa faci un desen cu un anumit subiect. Deseneaza subiectul pe o coala mare si apoi cere copilului sa-ti spuna cuvintele folosite.

Arată si asocia fiecare cuvânt pe care il pronunta cu diferite element din pictura. Pe masura ce copilul tau devine mai creativ si mai curajos, continua sa ii prezinti noi si noi concepte. Acest lucru ii va imbogati vocabularul si ii va imbunatati abilitatile de articulare.

  1. Jocul cu Rândunicile

Ultimul joc pe care il vom discuta este cel al Baiatului si Rândunica. Incearca sa-i explici copilului ce ar trebui sa faca, vei constata ca este foarte simplu de jucat. In primul rand, va trebui sa creezi un joc de rândunici, numarandu-le si apoi numarandu-le inapoi.

Apoi, foloseste cuvinte simple, dar semnificative, care sa le impuna copiilor cate sa pronunte. Acest lucru va ajuta copiii sa inteleaga usor cum sa desparta silabele in mod corect si sa inteleaga accentul folosit in pronuntarea corecta a unor cuvinte.

Exercitiile de dictie nu trebuie sa fie recitate doar in clasa. Acestea ar trebui sa fie distractive si relaxante pentru ca copiii sa se poata concentra mai bine. Cele mai amuzante exercitii de dictie le ajuta pe copii sa se desfasoare in articularea cuvintelor, sa exerseze pronuntarea corecta a aparaturii si sa se bucure in acelasi timp. Asigura-te ca exercitiile pe care le folosesti ii pot oferi copilului tau invatarea necesara, dar si jocul distractiv de care copiii au nevoie.