Bunele maniere au existat de-a lungul timpului pentru a ajuta la definirea unui cadru în lumea socială. Acestea au crescut în nivelul de importantă, necesitate și complexitate pe măsură ce relațiile, cadrul și normele societății s-au schimbat o dată cu trecerea timpului. Unele lucruri rămân valabile, în timp ce altele au evoluat.
Arta de a vorbi și de a se comporta în așa fel încât să faci o impresie bună nu a apărut brusc; bunele maniere au un istoric îndelungat. Mai jos, vom încerca să explorăm și să explicăm bunele maniere, considerând ce înseamnă, care sunt beneficiile și cum trebuie să le folosești.
Ce sunt bunele maniere?
Bunele maniere definește setul de reguli și norme sociale care se aplică relațiilor interpersonal. Acestea se referă la modul în care se poartă o persoană, tonul și nivelul de politețe folosit, precum și modul în care o persoană se manifestă față de ceilalți. Bunele maniere sunt legate îndeaproape de etichetă și de rânduiala socială a oricărei societăți organizează.
Care sunt beneficiile bune-manierelor?
Bunele maniere susțin valorile culturale și morale ale unei societăți. Acestea nu numai că satisfac nevoia de respectare a regulilor și normelor sociale, ci asigură, de asemenea, pacea și ordinea din societate. De asemenea, bunele maniere oferă unele avantaje evidente pentru cei care le respectă.
● Bunele maniere te fac mai acceptabil și mai respectat.
● Pot ajuta la crearea și menținerea relațiilor prin colaborare și toleranță.
● Facilitează comunicarea deschisă și eficientă.
● Poți primi mai mult respect de la ceilalți, chiar și atunci când discuți despre subiecte delicate.
● Demonstrează că înțelegi și respecți valorile și normele altor persoane, cum sunt cele legate de vârstă și status social.
● Dezvoltă un simț al responsabilității morale și sociale.
Cum trebuie să folosim bunele maniere?
Există anumite definiții generale și reguli pe care toată lumea ar trebui să le practice, de îndată ce i se oferă posibilitatea de a le învăța.
● Salutul și adresarea corectă – Atunci când intri într-o încăpere, trebuie să începi prin a saluta oamenii prin “bună ziua”. În plus, dacă cunoști numele oamenilor la care saluți, ar trebui să le adresezi direct când te îndrepți spre ei.
● Utilizează un ton adecvat – Tonul și volumul vocii tale pot spune multe despre tine. Prin urmare, ar trebui să vorbești într-un ton politicos și moderat în prezența celorlalți, ținând cont de contextul în care te afli.
● Să te informezi înainte de a face o introducere – Procesul de a cunoaște pe cineva în lumea socială poate să înceapă numai când înțelegem contextul și podrârea semințială. Prin urmare, ar trebui să-i acorzi persoanei interesul și respectul și și să-i acorzi o introducere adecvată.
● Respectarea protocolului – Protocolul poate fi înțeles ca regulile stabilite pentru anumite grupuri de persoane. Aceste reguli arată respect față de persoanele pe care le-ai întâlnit, subliniind eticheta în cadrul anumitor medii sociale.
● Acordarea atenției corespunzătoare – Persoanele cu care tocmai discuți sunt importante, astfel încât ar trebui să le acorzi atenția cuvenită, evitând să te distrezi și să faci alte lucruri în timpul conversației.
● A trebui să accepți cu recunoștință orice compliment – mulțumindu-le persoanei care ți-a făcut complimentul este o dovadă de respect și apreciere și o modalitate excelentă de a-i manifesta dragostea și generozitatea.
● Economisește-ți cuvintele și vorbește cât mai puțin – Ar trebui să vorbești doar atunci când ai ceva important de spus sau atunci când ți se adresează o întrebare.
● Ascultă cu atenție și fii receptiv la întrebări și idei – Când asculti, ar trebui să arăți că eşti dispus să înveți despre subiectele și persoanele pe care le discuți și să fii în măsură să răspunzi la întrebări corect.
● Respectarea comenzilor și servirea altora – O altă regulă importantă de bune maniere este aceea de a-ți respecta cuvântul și de a te oferi să-i ajuți pe cei din jur, atunci când este necesar.