Vitamina C este una dintre componentele esentiale ale unei diete echilibrate. Ea joaca un rol important in mentinerea sistemului imunitar, protejand organismul impotriva bacteriilor si virusurilor ce pot duce la boli variate. Vitamina C este prezenta in numeroase alimente, precum citrice, broccoli, ananas sau capsuni. Mai mult, ea prezinta beneficii si pentru tenul dumneavoastra.

Ce este vitamina C?

Vitamina C se numeste si acid ascorbic si reprezinta una dintre baza de baza a dietelor echilibrate. Ea se extrage din plante si se gaseste in succesul fructelor, in special citrice se gaseste cel mai ușor. Vitamina C se poate si cumpara sub formă de tablete sau capsule si se gaseste si in uleiuri esentiale, cum ar fi cel de portocala si de lamaie.

Cum actioneaza vitamina C asupra tenului?

Vitamina C actioneaza asupra pielii prin prevenirea si reducerea daunele produse de radicalii liberi care sunt generati prin poluare sau actiunea soarelui. Majoritatea beneficiilor pe care vitamina C le aduce pentru ten sunt produse prin regenerarea colagenului, vitamina C fiind necesara pentru producerea de colagen vital pentru piele.

Care sunt beneficiile vitaminei C pentru ten?

Vitamina C are numeroase beneficii pentru ten. Iata cele mai importante dintre acestea:

 1. Improspateaza si hidrateaza pielea

Vitamina C activeaza producţia de colagen, ceea ce face ca pielea sa arate mai proaspata si sa-si pastreze hidratarea. Astfel, vitamina C poate fi utila si in prevenirea liniilor fine si ridurilor, în special in jurul ochilor.

 1. Combate schimbarile pigmentare

Vitamina C actioneaza eficient in ceea ce priveste schimbarile pigmentare produse prin expunerea solara. Mai exact, ea reduce producţia de melanină si preintampina decolorarea pielii. Ea poate fi un remediu eficient pentru petele maronii ce apar din cauza vârstei sau a expunerii solare exagerate.

 1. Intarzie imbatranirea pielii

Vitamina C joaca un rol important in intarzierea procesului natural de imbatranire, intrucat protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi formate in urma expunerii la soare sau la poluare. Avand in vedere ca vitamina C ajuta la regenerarea celulelor daute si previne formarea ridurilor, ea contribuie decisiv la intarzierea imbatranirea pielii.

 1. Previne inflamatia pielii

Vitamina C este un nutrient esential in ceea ce priveste reducerea inflamatiilor pielii cauzate de unele afectiuni cutanate precum acneea sau eczemele. Vitamina C are proprietati anti-inflamatorii, fiind foarte eficienta in tratarea pielii crapate si iritate.

 1. Reduce formarea cicatricilor

Vitamina C ajuta la vindecarea mai rapida si reduce formarea cicatricilor. Pe scurt, ea contribuie la regenerarea si restructurarea pielii, contribuind, astfel, la diminuarea riscului de aparitie a cicatricelor si petelor.

Unde se gaseste vitamina C?

Vitamina C se gaseste cel mai usor in citrice, cum ar fi lamaie, portocale, grepfruit, mandarine, grapefruit roz sau lamai. Aceasta se afla de asemenea si in legume, precum:

 • Broccoli
 • Zucchini
 • Kapusta
 • Morcovi
 • Verdeturi, precum spanacul

Totodata, vitamina C se gaseste si in unele fructe, cum ar fi:

 • Kivi
 • Mangustan
 • Kiwiain
 • Cahe
 • Indoc

Vitamina C se afla si sub forma de supliment. Se poate comanda online la preturi accesibile. Se gaseste si sub forma lichida, care poate fi folosita in creme sau lotiuni pentru ten.

Cum se foloseste vitamina C?

Vitamina C se foloseste sub diferite forme, in functie de necesitatile si preferintele fiecareia. Iata cateva idei despre cum se foloseste:

 • Vitamina C se poate folosi uscata, sub forma de pastile. Acestea se dizolva usor in apa si pot fi consumate cu apa sau cu sucuri.

 • Vitamina C se poate folosi si ca parte a unei diete alimentare variate. Prin consumul de alimente bogate in vitamina C, precum citricele sau legumele proaspete, veti beneficia de toate beneficiile de care vitamina aceasta ne ofera.

 • O metoda excelenta de folosire a vitaminei C o reprezinta produsele care contin vitamina C in concentratii ridicate, cum ar fi cremele si lotiunile. Datorita efectului sau antioxidant puternic, vitamina C poate sa fie absorbite de piele si sa actioneze asupra ei, ajutand la mentinerea sau chiar imbunatatirea fermitatii pielii.

De obicei, produsele cu vitamina C contin concentratii ridicate de acid ascorbic, care au in vedere tratarea si intarzierea imbatranirea pielii. Aceste produse trebuie utilizate zilnic, in mod regulat, pentru a obtine rezultatele dorite.

Vitamina C joaca un rol vital in mentinerea sistemului imunitar si ofera mai multe beneficii tenului. Ea contribuie la intarzierea imbatranirea, pastrarea hidratarii pielii, prevenirea schimbarilor pigmentare si combaterea inflamatiilor. Avand in vedere nutritia importanta pe care o ofera, vitamina C ar trebui sa faca parte din orice dieta echilibrata.