România este o țară frumoasă, care de-a lungul timpului a devenit celebra pentru frumusețea râurilor sale. În această țară există numeroase cursuri de apă, ce ajută la sustinerea si îngrijirea vieții, dar și în formând un mediu de relaxare și distracție pentru vizitatori și locuitori.

Această hartă este dedicată raurilor din România și vă va prezenta toate cele mai importante informații despre acestea. În cele ce urmează, veți găsi informații relevante despre principalele rauri ce curg prin România, precum și despre afluentii lor și vă veți afla despre ce fluvii și ape mari se intâlnesc în România.

I. Prima sectiune prezinta marile rauri ale Romaniei

Prima sectiune abordeaza cele mai mari rauri ale Romaniei. Acestea au de-a lungul istoriei sale adâncit legătura dintre regiunile sale și au creat un loc special, ce a primit multe milioane de vizitatori. Aceste rauri includ:

  1. Dunărea

Dunărea este cea mai mare râu din România și se intinde de-a lungul tuturor hotarelor țării noastre. Numele său provine din limba celtică și înseamnă „toate soareci”. Râul Dunărea este format din fluviul Siretul la Devesel și Black Sea la Năvodari. Lungimea sa este de 2929 km. Dunărea deținte si alte recorduri in lume, printre care se numara cel mai mare numar de ape oceanice din Statele Unite.

  1. Prutul

Prutul este unul dintre cele mai importante rauri care străbat România, măsurand 953 km in lungime. Incepe de la est de Podul’’ de pe Prut și se varsa în Marea Neagra. Prutul divide și marchează limitele dintre România și Republica Moldova și a fost menționat în vechi documente biblice ca fiind unul dintre cei patru mari râuri.

  1. Oltul

Oltul este cel mai important râu din sudul țării, vărsându-și apele sale în Dunăre. Lungimea sa este de 615 km, are și 39 de afluenți si se intinde de la Borșa, în Munții Rodnei până la Sulina, unde se varsă în Marea Neagră.

II. A doua sectiune cuprinde informatii despre principalele afluentii

A doua sectiune concentrează informatii despre principalele afluentii ale acestor mari rauri, care au oferit aportul lor important la marea imagine a Romaniei. Acestia sunt:

  1. Siretul

Siretul este cel mai important afluent al Dunării și face parte din același sistem hidrografic ca și râul Dunărea. Râul Siret se intinde in lungul coastei romanesti, incepand in estul tarii si coborând până la Giurgiǎu, unde se varsa în Dunăre. Lungimea sa este de 874km si el asigura prin alimentarea acestei mari rauri, nu numai regiuni ale Romaniei, ci si regiuni ale Ucrainei ce se gasesc la sudul ei.

  1. Jiu

Râul Jiu este unic prin lungimea sa, care se intinde pe intreg teritoriul tarii. Are lungimea de 265km si guvernatorul său este Râul Lom. Râul Jiu se varsa in Dunăre lângă localitatea Koțereg, judetul Oltenia. De-a lungul cursului de apă parcurgem locuri frumoase, printre care cele cinci adăposturi naturale unice ale Romaniei și multe lacuri si cascade.

  1. Ialomita

Ialomița este considerata cea mai impresionanta râu din Europa de Sud-Est și se intinde pe 315km, incepand in depresiunea Carei și se varsa în Dunăre lângă localitatea Șamșuca, judetul Constanta. Râu Ialomiţa a fost navigabil încă din vremurile vechi, fiind legatura de legătură importantă intre vechile state ale imperiului Otoman, Bulgaria si Rusia.

III. A treia sectiune include multe alte cursurilor de apa din Romania

Pe lângă cele trei rauri majore și afluenții lor, România mai are și multe alte cursuri importante și unice de apă, care alcătuiesc frumoasa sa hartă. Acestea includ:

  1. Crisul Alb

Crisul Alb se intinde de la Muntele Retezat, traversând Depresiunea Getică și vărsându-și apa în Dunăre, în comuna Porțile de Fier, judetul Mehedinți. Se intinde pe 420 km.

  1. Somesul

Somesul este unul dintre cei mai importanti afluenți ai Tisei și se intinde pe 447 km, de la Mocănița și Lunca la Tisa, trece prin doua active terenuri muntoase și se varsa în Tisa din Ungaria.

  1. Iizvora

Iizvorul este un râu important care se intinde in lungime de 180 km, acest râu curgând prin Munții Carpați și traversând județele Harghita și Covasna până la Tisa.

V-am covârșit cu detalii despre principalele rauri din România, precum și despre principalele râuri și albiile lor aferente. Aceste cursuri de apa au strabatut milioane de ani si numeroase istorii si leaga mai multe regiuni. Vom fi recunoscatori dacă veți conduce pe aici și veți vedea această frumusețe!