Romania este o tara unitara formata dintr-un teritoriu unic, impartit in judete si municipii. Harta judetelor Romaniei reprezinta toate aceste unitati administrative care compun tara noastra si, mai presus de toate, arata atat raspandirea geografica actuala, cat si legaturile dintre regiunile mai vechi si judetele noi create in urma reformelor. In aceasta pagina, vom oferi un context general Referitor la aceasta harta a judetelor, si vom explica originea si piesele de baza care compun judetele Romaniei.

Ce Sunt Judetele Romaniei

Judetul este cea mai mica unitate administrativa din Romania care se bazeaza pe republica unitara. Judetul poate fi descris ca un corp autonom, avand propriul statut si un consiliu judetean. Fiecare judet, inclusiv București, este subdivizat in comune si orase, iar aceste subdiviziuni sunt, de obicei, divizate in sate. In general, judetele sunt teritoriul de baza pentru asigurarea serviciilor publice, printre care se numara educatia, asigurarile medicale, infrastructura si serviciile de protectie a mediului.

Originea Judetelor Romaniei

Judete au existat in România chiar de la inceputul secolului al XVII-lea, când principatul Moldovei si Munteniei au fost formatei initial prin actul Unirii Principatelor. Judetele initiale ale Romanian au fost formate in mai multe etape de dezvoltare majora de-a lungul intregii largi istoriii a Romaniei ca tara. Etapele de dezvoltare s-au desfasurat in secolele 14-17, cand judetele au fost mai degraba guvernate de capitane. Dupa Unirea Principatelor, judetele au inceput sa acumuleze mai multa responsabilitate si au inceput sa se alinieze la noile legi si norme in domeniul administratiei.

Harta Judetelor Romaniei

Harta de mai jos prezinta judetele Romaniei, arata teritoriul Romaniei originale si lista tuturor aftermarketului administrativ si judetelor active:

Ungaria si-a anexat un numar considerabil de comune si intinderi teritoriale in urma anului 1920, care au forma unitatile administrative teritoriale cunoscute astazi ca judetele Si tara. Un numar de regiuni, inclusiv Transilvania, Banatul si regiunea Crisanei, au fost unite la Romania dupa Diktatul de la Viena, in 1940, si s-au unit la harta administrativ al Romaniei.

In acelasi timp, reforma administrativ a Romaniei din 1968, a marcat schimbarea consistenta a hartii judetului Romania. Aceasta reforma a condus la cresterea numarului de judete, de la aproximativ 30 in 1968, la 41 de judete aproximativ, la sfarsitul anului 1990.

Istoricul si Structura Reformelor Romaniei Si Judetelor

Totusi, in 1998, cateva judete au fost mutate din regiuna Transilvaniei in regiunea Puntei de Fier si in regiunea Banatului. Ultimele schimbari la granita judetelor au fost facute in 2018 si de atunci harta judetelor Romaniei nu a mai fost modificata in mod semnificativ.

Judetele Romaniei pe Intinderi

Judetul Ilfov: <614 km2>

Judetul Calarasi: <3,847 km2>

Judetul Constanta: <8,114 km2>

Judetul Dolj: <5,686 km2>

Judetul Gorj: <5,534 km2>

Judetul Galati: <8,204 km2>

Judetul Giurgiu: <2,743 km2>

Judetul Hunedoara: <7,063 km2>

Judetul Mehedinti: <7,620 km2>

Judetul Olt: <6,505 km2>

Judetul Prahova: <7,620 km2>

Judetul Sibiu: <5,432 km2>

Judetul Valcea: <5,534 km2>

Judetul Vaslui: <5,861 km2>

Judetul Vrancea: <5,886 km2>

Judetele Romaniei pe Nume

Judetele Romaniei cuprind urmatoarele unitati administrative: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Caras Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea.

Beneficiile Unitatilor Administrative Romanesti

Judetele Romaniei servesc ca puncte nodale nu numai vietii administrative si guvernamentale, ci si vietii economice si culturale a Romaniei. In cele mai multe domenii, judetele sunt responsabile cu asigurarea serviciilor de baza si de confort strict necesare for populatiei, precum si de dezvoltarea domeniilor locale prin schimbarea politicilor si strategiilor specifice.

Mai mult decat atat, judetele sunt responsabile cu asigurarea standardelor principala si alocarea resurselor specifice destinate domeniilor publics si educaționala, precum si mentinerea economiei tail locala si regionala. Din aceste motive, judetele au ridicat precum sensible dispozitive administrative regional care modeleaza si conduc interesele locale ale vietii politice si economice a Romaniei.

Ca tara, Romania se poate mandri cu istoria sa lunga si diversa si cu panorama sa administrativa unitar si coerenta. Harta judetelor Romaniei arata complexitatea sistemului administrativ si necesitatea oricarui judet de a intruni exigentele moderne ale dezvoltarii.

Harta judetelor Romaniei ofera un context general asupra originii si extinderii geographical unitatilor administrative din Romania si exemplifica devotamentul poporului Romaniei pentru reforma si mentinerea acestei structuri administrative puternice si moderne.