Biografia Mariei Dragomiroiu spune povestea uneia dintre cele mai cunoscute si iubite cântărețe de muzică populară din România. Ea s-a născut în anul 1945 la Sângeorz-Băi, un mic sat în ținutul Bistriței, România. Tatăl ei, Ioan Dragomiroiu, era un fruntaș local, iar mama sa, Ecaterina, era o femeie statornică, greu de multe ori și foarte muncitoare.
Maria Dragomiroiu și-a petrecut copilăria în Sângeorz-Băi împreună cu frații săi mai mari. A devenit repede o personalitate cunoscută în sat. Ea a imbinat mai multe talente; era o excelentă gospodină, un mare bucatar, era iscusită la croitorie și păzea și cânta cu pasiune cântece populare la vioara cu care a învățat să cânte de la bunica ei. Viața ei începea să fie plină de muzică și poezie, datorită studiilor sale la Școala Primară din Sângeorz-Băi.
Colonizarea stagiunii sale artistice
În anul 1964, Maria Dragomiroiu a părăsit satul natal și s-a mutat în oraș, la Cluj-Napoca, unde a absolvit Liceul de Muzică și Conservatorul de Muzică. Ulterior, s-a mutat la București unde a devenit student la Facultatea de Muzică din cadrul Universității. În această perioadă, a început să cânte în cadrul unor ansambluri și grupuri muzicale.
La început a cântat la Festivalul Național de Muzică Populară, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun cântec. Apoi, a început să cânte cu Grupul de nai „Doina Bugeac”, care a făcut înconjurul țării pentru a se prezenta la diferite concerte și festivaluri la care a cântat. Din acel moment, cariera Mariei Dragomiroiu s-a accelerat iar arta sa s-a răspândit rapid.
Premii și recomandări
În anul 1975, Maria Dragomiroiu a câștigat Trofeul de Aur la Festivalul Internațional al Muzicii Populare Uce și a fost desemnată cea mai bună solistă. Acest trofeu, care i-a marcat cariera, a fost urmat de o serie de premii și recomandări, cum ar fi:
● Premiul „Distincția de Onoare” al Academiei Române (2000)
● Premiul Național „Grivița-Dragomirescu” pentru intreaga carieră din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (2006)
● Desemnarea de Maestru al Artelor Populare de către Ministrul Culturii, pentru contribuția sa la promovarea muzicii și folclorului românesc (2007)
● Nominarea la Premiul Nobel pentru Pace, pentru contribuția sa la promovarea și menținerea identității culturale românești (2012)
Despărţirea de scena muzicală
În cursul anului 2012, Maria Dragomiroiu a renunțat la scena muzicală și s-a retras în Bistrița, într-unul dintre cele mai frumoase și mai liniștite sate. De atunci, a rămas un nume cunoscut pentru contribuția sa valoroasă la muzică și folclorul românesc.
În prezent, Maria Dragomiroiu continuă să trăiască în Bistriţa, să iubească muzica și să practice zilnic pe vioara ei veche. Pentru mulți, susține o parte vitală din identitatea românească și a reușit să transforme o mare parte din muzica și poezia noastră în opere de artă de durată.
Maria Dragomiroiu a demonstrat cu adevărat cât de puternică poate fi privirea și proteja ceea ce ne place cu adevărat: folclorul și muzica românească. Aceasta este, în mod cert, legenda vie a artelor populare și muzicii românești de care vom avea întotdeauna aminte.