Carbohidratii sunt macronutrienti esentiali, cunoscuti pentru a oferi energie si preveni starile de slabiciune. Exista, totusi, diferente considerabile intre tipurile de carbohidrati – unele pot fi de ajutor in mentinerea unei diete sanatoase si in a pierde in greutate in timp ce altele pot aduce dezechilibre nutritionale si, eventual, sa creasca riscul de boli cronice, precum diabetul si obezitatea.
Puteti intelege mai mult despre modul in care carbohidratii pot influenta dieta si stilul de viata prin explicarea celor mai buni carbohidrati si cum ei interactioneaza cu alte nutrienti.
Ce sunt carbohidratii?
Carbohidratii sunt o clasa de molecule formate din 3 elemente chimice esentiale: carbon, hidrogen si oxigen. Desi mai multi compusi chimici se regasesc pe lista intregului set de carbohidrati, cea mai populara si benefica pentru organismul uman ramane glucoza – zaharul din organism. Cel mai probabil, sunteti familiarizati cu glucoza deoarece aceasta este cea mai utilizata si cea mai simpla molecule de carbohidrati, aproape de fiecare data in produsele noastre din zi cu zi. Se poate lua sub forma zaharoasa a zaharului (de exemplu, zahar din trestie de zahar sau xylitol) sau se poate obtine si prin consumul anumitor alimente, cum ar fi provocarea, fructele si multe altele.
Ce tipuri de carbohidrati exista?
Exista doua tipuri principale de carbohidrati: carbohidratii simpli si carbohidratii complexi. Carbohidratii simpli sunt acei carbohidrati care se descompun rapid in organism si ofera o cantitate mare de energie – ei sunt adesea considerati “buni”. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesti carbohidrati furnizeaza ceva mai putina energie, deci, nu se depune pe tesuturile grase. Printre categorii se gasesc zaharurile, cum ar fi zaharul si fructoza, clasificate in general ca “carbohidrati simpli”.
Carbohidratii complexi, de obicei, au atat monozaharide, cat si polizaharide. Ei se descompun mult mai lent in organism, ceea ce inseamna ca aduc mai putine calorii. Un important avantaj al acestor carbohidrati este ca ofera adesea fibre alimentare, care ofera multe beneficii pentru corpul nostru – cum ar fi scaderea presiunii arteriale si reducerea riscului de boli de inima. Principalele categorii de carbohidrati complexi sunt amidonul, inul si legumele cu frunze verzi.
Care carbohidrati sunt buni?
Atunci cand vine vorba despre carbohidrati buni, majoritatea nutritionistilor si clinicianilor se indreapta catre complexi. Acestia ar trebui sa fie cea mai buna alegere pentru orice dieta pe termen lung deoarece ofera satisfactie nutritionala, combustibil si o varietate de beneficii asociate cu sanatatea.
Carbohidratii buni includ fructele, legumele si cerealele integrale. Aceste alimente ofera un amestec optim de carbohidrati, fibre, vitamine si minerale si, prin urmare, au un coninut nutritiv mai bun decat cele rafinate. Legumele fara amidon, precum broccoli, spanac si varza de Bruxelles, sunt, de asemenea, bogate in fibre si vitamine.
Alimentele cu carbohidrati buni ar trebui sa fie, de asemenea, coeficientilor glycemici mai jos. Acest lucru inseamna ca alimentele au, in general, un efect mai lent asupra glicemiei si sunt adesea asociate cu beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de diabet de tip 2 si a obezitatii.
Alimentele cu carbohidrati buni ar trebui sa evite profund grasimile nesanatoase si zaharul adaugat. In ciuda popularitatii lor, zaharurile si grasimile nesanatoase nu furnizeaza aproape deloc beneficii pentru sanatate si nu ar trebui sa reprezinte mare parte din dieta ta. In timp, utilizarea lor in exces poate duce la cresterea vaselor de sange, a tensiunii arteriale si a grasimii abdominale.
Printre alimentele cu carbohidrati buni se numara, de asemenea, produsele lactate si vegetale. Produsele lactate sunt adesea recomandate deoarece au carbohidrati buni si, de asemenea, contin proteine, vitamine si minerale care sunt deosebit de benefice pentru sanatatea dumneavoastra. Unele produse vegetale, cum ar fi naut, soia si linte, sunt, de asemenea, optiuni excelente, deoarece furnizeaza o cantitate mare de proteine, in timp ce sunt si low-carb.
Carbohidratii buni imbunatatesc calitatea generala a dietei, oferind substante nutritive esentiale si energie, in timp ce reduc riscul de obezitate si diabet. Exista, totusi, modificari ce trebuie facute in dieta voastra, in functie de aportul de carbohidrati buni – consumerii trebuie sa evite alimentele cu adaos de zahar masiv si grasimi nesanatoase si sa se concentreze pe produsele lactate, naut, soia, cereale integrale, fructe si legume.
Lista alimentelor cu carbohidrati buni
• Fructe (mere, banane, portocale, caise, prune etc.)
• Legume fara amidon (broccoli, spanac, varza de Bruxelles etc.)
• Cereale integrale (orez brun, ovaz, quinoa)
• Naut, soia si linte
• Produse lactate slabe in grasimi (lapte, iaurt, branza)
Prin urmare, carbohidratii buni joaca un rol esential pentru mentinerea unei diete sanatoase si a unei stari generale de bine. Acestia pot furniza nutrienti vitali, precum vitamine, minerale si fibre alimentare, care ne ajuta sa ne pastram in forma si sa indeplinim obiectivele nutritionale. Intr-o dieta fara carbohidrati buni, ne-am limita potentialul unor diete din care dorim sa avem beneficii si, prin urmare, este important sa fim constienti de alimentele pe care le consumam si sa le alegem cu grija.