Dorim sa fim in forma, sa ne simtim bine si sa ne pastram sanatatea. Duhul nostru trebuie sa fie prompt si creativ, dar si fizicul sa fie intr-o forma de invidiat. Parte esentiala a planului nostru de a fi in forma este sa alegem cu grija alimentele pe care le consumam, pentru a ne asigura ca obtinem nutrientii esentiali, dar fara sa transformam in grasime. 

In acest articol discutam despre alimentele cu calorii mici, explicand ce sunt, enumerand ce alimente ar trebui sa iasa din lista alimentelor zilnice si care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consumam cat mai des.

Ce sunt alimentele cu calorii mici?

Alimentele cu calorii mici se refera in general la produse alimentare cu buna valoare nutritiva care ajuta la reducerea numarului de calorii pe care trebuie sa le consumam in fiecare zi pentru a mentine greutatea sanatoasa si nivelul caloriilor pe care le ardem in timpul cursurilor noastre de exercitii fizice. Aceste alimente sunt usor de folosit pentru a ingloba intr-o dieta zilnica, iar aceasta o poate face fara a se ruina.

Ce alimente trebuie sa fuga de pe lista?

Atunci cand vorbim despre alimentele cu calorii mici, trebuie sa luam in considerare anumite alimente care sunt bogate in calorii dar care nu ofera prea multa valoare nutritiva. Aceste alimente trebuie evitate majoritatea timpului si includ:

  • Fast-food-ul, bogat in grasimi mari si calorii.

  • Dulciurile si alte produse de patiserie care sunt pline de zahar.

  • Ceaiuri si bauturi dulci si chiar si sucuri de fructe.

  • Fripturile grase si produsele care fac parte din categoria produselor procesate.

Care sunt alimentele cu numar mic de calorii?

Din fericire, exista o serie de alimente cu un continut scazut de calorii. Desi fiecare dintre aceste alimente au un numar diferit de calorii, cu siguranta vom simti efectele lor in cateva saptamani, daca il includem in dieta noastra. Iata cateva alimente care pot fi incluse in dietele cu calorii scazute:

  • Fructe – sunt pline de vitamine, nutrienti si pot fi mancate la orice masa sau chiar intre mese.

  • Legume – crucifere, dovleacul, spanacul, brocoli, etc. Aceste legume sunt pline de fibre, potasiu si vitamine si se pot folosi in salate, supei sau chiar ca baza pentru alte produse culinare.

  • Peste – somonul si ansoa sunt bogate in omega 3 si pot fi servite sub forma de salate sau chiar la cuptor.

  • Orez brun – acesta ofera nutrienti si este plin de fibre, astfel incat ne poate face sa ne simtim satui si sa ne mentina energia.

  • Nucile si semintele – semintele de floarea soarelui, de dovleac, de in si de susan sunt pline de nutrienti si fibre si pot reda senzatia de satietate, prevenind poftele alimentare.

  • Linte – aceasta leguma este foarte nutritiva si excelenta pentru a adauga proteine carnii in dieta noastra.

  • Ciocolata neagra – aceasta poate fi consumata in cantitati mici pentru a reduce pofta de dulciuri.

  • Oua – sunt nutritive, oferta proteina si pot fi preparate si servite cu diferite alimente.

  • Iaurt – este unul dintre produsele cu calorii mici, ce ofera vitamine si minerale.

  • Legume de culoare verde – spanacul, leurda, lopata, salata si cresonul sunt pline de vitamine si fibre.

Ce efecte poate avea alimentatia cu calorii scazute?

Un numar mic de calorii poate avea efecte pozitive asupra sanatatii noastre, printre acestea numarandu-se:

  • Scaderea in greutate si greutatea corporala mentinuta. Acest lucru se datoreaza faptului ca un numar convingator de persoane nu consuma suficiente calorii pentru a se preveni acumularea de grasime in corp.

  • Cresterea nivelului energiei si forta musculara. Acest lucru se datoreaza scaderii in greutate si faptului ca poti obtine nutrienti din alimentele cu calorii mici.

  • Incetinirea procesului de imbatranire. Daca alimentatia ta este bogata in nutrienti, cum sunt produsele alimentare cu calorii scazute, vei putea opri procesul de imbatranire, asigurandu-ti o sanatate pe termen lung.

  • Scaderea nivelului colesterolului. Consumul de alimente cu calorii mici poate reduce nivelul de colesterol rau (LDL) prin alimentele care contin grasimi sanatoase si fibre dietetice. Mai mult decat atat, alimentele cu calorii scazute sunt un mod excelent de a ne mentine in forma si sa ne bucuram de viata. Introducerea acestora in alimentatia noastra zilnica ne va oferi energie si ne va mentine in forma. Incurajand sa platorceasca alimentele alimentare cu calorii scazute si sa reduca consumul de alimente bogate in grasimi si zahar, putem sa avem o dieta mai echilibrata si sa ne asiguram ca obtinem nutrientii si energia pe care doar alimentele cu calorii mici le pot oferi.