Culegerea mentei este unul dintre cele mai simple si mai placute procese in gradinarit. Aceasta planta, de obicei, ofera multe beneficii, precum si un aroma si savoare distinctiva, asa ca este intelept sa ne asiguram ca culegem corespunzator. Iata ce trebuie sa stiti despre culegerea mentei si cum sa va dati seama cand sa o culegeti.
Ce este Menta?
Menta este o planta erbacee perena care face parte din familia de plante Lamiaceae (menta). Exista mai multe soiuri de menta diferite, fiecare cu aroma si gustul sau distinctiv, dar cel mai frecvent soi este menta moale si aromata. Menta este, de asemenea, cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, inclusiv modul in care ajuta la reducerea simptomelor astmului, ameliorarea digestiei si retinerii de apa, precum si ameliorarea simptomelor racelii.
Cand se culege Menta?
Cea mai buna perioada pentru a culege menta este atunci cand florile acesteia incep sa se desfaca. Acest lucru se intampla de obicei in timpul verii. Pe masura ce florile devin mai pronuntate, vor incepe sa se usuce si se poate observa o scadere a aroma si savoare.
De asemenea, Mentele ar trebui sa fie culesa inainte de germinarea semintelor. Perspectiva este ca planta va incepe sa se dezvolte pana la inceperea toamnei si, daca aceasta se intampla inainte de a practica culegerea, cresterea plantei noastre se va incheia.
Cum sa ne dam seama ca este momentul potrivit pentru a culege minte?
-
Verificati daca frunzele mentei sunt uscate. Cu cat frunzele sunt mai uscate, cu atat va fi mai putin aroma si gust. De asemenea, frunzele mentei uscate se exfoliaza usor.
-
Verificati textura frunzelor mentei si daca sunt aspre sau vopsite. Frunzele normale trebuie sa fie netede si lucioase, in timp ce frunzele uscate au tendinta sa aiba culori inchise si uneori sunt aspre la atingere.
-
Daca nu vedeti flori pe planta, cu toate acestea, va puteti da seama ca menta este gata de cules daca observati plantele jos. Acest lucru se intampla de obicei in lunile de vara cand plantele ating punctul sau optim de maturitate si sunt gata pentru a fi culese.
-
Nu verificati doar frunzele, ci si tulpina. Atunci cand tulpina devine scrubata si se zbate la atingere, atunci este momentul potrivit sa cules menta.
Cum se culege Menta?
Culegerea mentei este un proces destul de simplu. Cand ati decis momentul potrivit sa cules menta, urmati pasii de mai jos:
-
Preluati carligul, foarfecele sau taietoarele de gradina, purtati manusi de gradinarit si incepem sa culesem frunzele noastre.
-
Inainte de a culesmenta, alegeti cateva frunze mari si verzi, care sunt mult mai aromate. Acestea, de obicei, sunt cel mai bine protejate in centrul plantei, drept urmare, este important sa aveti grija sa nu extrageti prea multe frunze de pe planta.
-
Cu mana, taiati frunzele la baza tulpinii plantei. A devenit important sa nu smulgeti frunzele, ci sa le taiati, ceea ce va permite plantei sa se refaca si sa produca mai multe noi frunze si flori.
-
Dupa ce ati cules suficiente frunze, asigurati-va ca uscati frunzele in conformitate cu instructiunile de prelucrare mentionata mai jos.
Cum sa L-ti prelucrezi Menta?
Pentru a va putea bucura de toata aroma si gustul de menta pe o perioada mai mare de timp, trebuie sa va prelucrati corespunzator frunzele recoltate.
-
Dupa ce ati cules frunzele mentei, luati un vas plin cu apa rece si spalati frunzele cu grija, astfel incat sa indepartati toate particulele de praf si insecte.
-
Inlaturati-le apoi usor cu mainile, umeziti-le cu un prosop curat si asezati-le pe un servetel de hartie.
-
Puneti frunzele pe prosoape si in interiorul unui ziar sau catalog, astfel incat acestea sa se usuce complet intr-un mediu aerisit si luminos, dar fara a le expune direct la soare.
-
Uscati complet frunzele lucioase, mai ales in zonele care sunt mai mici.
-
Pastrati frunzele uscate intr-un recipient etans si intr-o zona intunecata sau rece.
In concluzie
Culegerea mentei este un proces despre care este important sa stiti cat mai multe inainte de a incepe. Acest lucru va ajuta sa dati seama cand sa va culegeti frunzele pentru a obtine si obtine cea mai buna aroma si culoare.
Apoi, trebuie sa va prelucrati mereu cu grija si delicat frunzele culesmenta pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil. Acest lucru se poate face prin spalare, uscare si pastrare in ghivece etans si in medii intunecate. Daca aveti respectat aceste procese, veti avea menta delicioasa pregatita pentru servire.