Sfânta Irina – fiica firavă a generălosului traian Cezar – a devenit o sursă de inspiraţie pentru creştinii de pretutindeni datorită puterii sale de a rezista tentaţiilor puterii diabolice. Această muceniţă a trăit în secolul al II-lea în Imperiul Roman, fiind o altă victimă a persecutării împotriva creştinilor. Cunoscută astăzi ca martir, ea a fost venerată, încă din secolul al III-lea. În capitolul III al Originilor Creştinil, Sozomen scrie câteva cuvinte despre Irina şi el s-a inspirat de la alţi istorici. Iată cine este, de fapt Sf. Irina:
Istoria Sf. Irina
Sf. Irina a trăit în secolul al II-lea în oraşul Roman Nicomedia. A fost fiica unui Cezar păgân, Traian Cezar, care a urcat pe tron la moartea lui Nero. El a devenit unul din cei mai periculoşi prigonitori ai creştinilor din Antichitate.
Cum a rezistat Sf. Irina persecutiilor lui Traian Cezar
Cu toate că părinţii ei erau păgâni, Sf. Irina s-a decis să se convertească la creştinism în tinereţea ei. Aflând despre această nouă credinţă, tatăl ei a încercat să o facă să-şi dezică de noua sa credinţă, dar ea a rezistat până la cel mai înalt grad.
Ce a facut Tatăl ei după ce Sf. Irina a rezistat
Furia lui Traian Cezar s-a allimentat uriaş în momentul în care a aflat că Irina s-a opus poruncilor sale. Din această cauză, el a luat câteva măsuri de constrângere asupra ei, cum ar fi confiscarea averii sale şi interzicerea accesului la biserica ei, dar Sf. Irina şi-a respectat credinţa.
Cum a fost prinsă Sf. Irina?
Mânia lui Traian Cezar a fost agravată când a aflat că Sf. Irina are multe prieteni care sunt creştini şi că au fondat o comunitate de creştini în Nicomedia. Acesta a ordonat ca Irina şi cei de lângă ea să fie arestaţi şi trimişi în închisoare.
Lovirile si cumplita moarte a Sf. Irina
În ciuda mărturiilor lui Irina în încercarea de a-si menţine credinţa, ea a fost biciuită şi apoi aruncată într-o puşcărie îngrozitoare. Gărzile i-au interzis orice contact cu ceilalţi prizonieri, în incercarea de a o determina să se rzvârta, dar în ciud s-a rugat şi a rămas tare in convingerile ei credincios. Apoi, la ordinul lui Traian Cezar, a fost omorâtă.
Moartea miraculoasă a Sf. Irina
Sf. Irina a devenit o heroină pentru mii de creştini datorită victoriei sale spirituale împotriva paganismului. Chiar şi după înfricoşatoarea sa moarte, lucrurile au devenit miraculoase pentru ea. Trupul ei a fost scos dinaintea altarului pagan spre cimitirul creştin şi, ceea ce a fost mai surprinzător, până la mormântul ei, urmele biciului au dispărut.
Cultul Sf. Irina
După moartea sa miraculoasă, cultul Sf. Irina s-a extins foarte repede. Pe lângă faptul că era venerată de creştinii din întreaga lume, ea a fost uneori confundată cu Sf. Elena, mama împăratului Constantin cel Mare . Legenda spune că tatăl ei a fost convertit la creştinism, datorită minunilor realizate de verisoara sa – Sf. Elena.
Celelalte relatari din vremea Martirajului Sf. Irina
O altă scriere despre Martirajul Sf. Irina poate fi găsită în Martirii şi Confesorii. Acest text scris de Sozomen prezintă sfârşitul ei trist dar în acelaşi timp, venirea la Dumnezeu. Acesta mai prezintă viata ei simplă, faptul că prin văile Roba i-a vrut să o corupe şi încăpăţânarea de a se rămâne credincioasă creştinismului.
Celelalte relatari ale mucenitei
Şi alte scrieri ale vremurilor în cauză au inclus povestea Sf. Irina, printre care se numără şi Martirii lui Eusebie, Martiragiul Stilitei, Martirii Lycaoniei, Studiul de Istorie Ecclesiasticală al lui Sozomen şi Mulţumirile Authalgiae. Aceste scrieri au conţinut relatări despre curajul ei, credinţa sa neclintită şi nevoinţele sale cumplite, astfel că Sf. Irina a devenit o martiră în ochii mulţimii creştine.