Vergeturile rosii sunt acele cute maronii sau purpurii care apar pe piele, cea mai frecventa locatie fiind abdomenul, la paraa intinsa si indoiata. Reprezinta rezultatul distrugerii tesutului elastin si colagen care se produce in urma cresterii si schimbarilor rapide in volum sau in greutate. Vergeturile rosii sunt mai frecvente la femei, in special cele tinere, care au urmat diete restrictive sau au influenta hormonala si sunt cele mai persistente vergeturi, de obicei necesitand mai multi ani pentru a deveni mai subtiri si mai palide.

Desi vergeturile rosii sunt in general inofensive, pot fi o sursa de stres emotional si complexe, motiv pentru care multi oameni se bucura sa gaseasca o solutie care sa le estompeze sau sa le dizolve. Acest articol va oferi cateva metode ce pot fi folosite pentru a trata vergeturile rosii.

Cum se trateaza vergeturile rosii?

  1. Exfolierea si hidratarea

Exfolierea si hidratarea constituie primul pas pentru tratarea vergeturilor rosii. Exfolierea ajuta la indepartarea celulelor moarte si alte impuritati care pot acoperi pielea si ingreuna absorbtia produselor cosmetice destinate tratarii. Utilizand un exfoliant bland de doua ori pe saptamana, se poate imbunatati aspectul pielii si se poate forma o suprafata neteda pentru produsele de tratare ulterioara. Hidratarea, in special prin ceara naturala si creme emoliente, poate preveni iritarea si uscarea deoarece vergeturile rosii sunt mai pronuntate in zona uscata.

  1. Tratament laser

Laserul este o metoda non-invaziva destinata tratarii vergeturilor rosii si altor aspecte ale imbatranirii. Metoda consta in folosirea unui tip special de laser care incalzeste dermul, subcapatul cutanat in care se simte durerea si pielea, pentru a provoca elastin si colagen. Aceste proteine ajuta pielea sa se subtieze si sa-si recapete elasticitatea.

Aceasta metoda se poate folosi pentru vergeturile rosii, reducandu-le aspectul si invazand indepartarea lor usoara, diferenta observabila lucrandu-se dupa 7-10 tratamente. De obicei se recomanda tratamentul de 3 sau 4 ori pe luna, insa tratamentul laser nu este recomandat persoanelor cu anumite afectiuni cutanate.

  1. Microdermabraziune

Microdermabraziunea este un tratament cosmetic care implica utilizarea unui tunsori delicat pentru a exfolia pielea si pentru a o improspata. Procedura presupune liberarea unui straturi subtire de celule moarte pentru a ameliora aspectul pielii si a imbunatati pigmentatia. Aceasta metoda nu numai ca reduce descuamarea pielii, ci poate reduce adancimea si aspectul vergeturilor rosii, amintindu-le pielii cum sa respondeze cat mai bine la exfoliere.

Microdermabraziunea poate oferi rezultate imediate si va avea efecte cumulated in tratarea vergeturilor rosii. Desi aceasta este o metoda non-invaziva, se poate folosi doar de catre un medic sau un specialist in cosmetica certificat.

  1. Terapia cu lumina intensa pulsata (IPL)

Terapia cu lumina intensa pulsata, sau IPL, foloseste lumina intensa si controlata pentru a trata vergeturile rosii si alte afectiuni ale pielii. Beneficiile acestei metode sunt repararea fibrelor de colagen si elastina, intinerirea generala, stimularea producerii de colagen si elastina pentru rezultate durabile si reducerea umflaturii locale.

In cateva sedinte, pacientul poate observa o stimulare a producerii de colagen si elastina si reducerea umflaturii locale, reducand astfel si aspectul vergeturilor rosii. Tratamentul foloseste frecvent laserul cu dioda sau terapia cu lumina intens pulsata pentru a trata afectiunile prezente in piele cu un minim de efecte secundare.

  1. Creme speciale

In prezent, exista o varietate de produse cosmetice, ca creme, seruri si tratamente gama, destinate tratarii vergeturilor rosii. Aceste produse sunt fabricate din componente stricte, cu ingrediente naturale nutritive, ce pot ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si la imbunatatirea densitatii acesteia. Folosirea regulata a acestor produse poate ajuta la reducerea adancimii vergeturilor rosii, imbunatatindu-le aspectul si senzatia.

Trebuie avuti in vedere si factorii hormonali in cazul in care un pacient sufera de aceasta conditie, inainte de a folosi orice hidric sau cosmetice. Unele creme precum elefacsoitina, ceamorfina sau capepronA pot fi folicite in tratarea vergeturilor rosii, in special pe cele descolorate.

  1. Tratamente chirurgicale

Tratamentul chirurgical, numit redistribuire sau transfer de tesuturi, poate funcționa pentru vergeturile rosii, in special daca sunt localizate pe o zona larga. Aceasta metoda consta in injectarea unui gel in zonele afectate, pe masura ce tesutul gras este indepartat si transferat. Acest procedeu restabileste volumul cu care a inceput si reda elasticitatea.

Cu toate acestea, multi medici nu recomanda acest tip de tratament datorita precocelor si complicatiilor chirurgicale si ar trebui luat in considerare insa ca aceasta metoda poate produce enervare sau nu poate oferi rezultate satisfacatoare.

  1. Masajul vergeturilor

Masajul vergeturilor poate fi o modalitate eficienta de a preveni si trata vergeturile rosii. Devaata de mediul exterior, aceasta metoda se datoreaza efectelor de crestere a producerii de colagen si elastina in piele. Masarea zonei afectate in mod repetat si prin miscari circulare poate face pielea sa devina mai fina si mai lisa.

Rezultatele cautate sunt mai lente decat cele obtinute cu tratamentul laser sau cu produse cosmetice, dar masajul face mai putina rau si sunt minime posibilitati de a face daune. Se recomanda efectuarea unui masaj zilnic pe durata unei perioade de cateva luni pentru a obtine efecte durabile.